Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Milijoninės investicijos Klaipėdos pašonėje: kyla baldų megaerdvė

Važiuojantys magistrale Klaipėdos link jau kurį laiką pastebi iškabą, pranešančią, jog uostamiesčio pašonėje įsikurs SBA inovacijų parkas. Antradienį čia, tarsi atspindys, jog užmojų esama didelių, robotu į žemę nuleista simbolinė kapsulė ateities kartoms. Dešimtmilijoninės investicijos šioje vietoje sukurs modernų, žalumos apsuptą statinį, iš kurio per Klaipėdos uostą po visą pasaulį keliaus Lietuvoje pagaminti baldai.
SBA technologijų ir inovacijų parko statybos
SBA technologijų ir inovacijų parko statybos / Bendrovės nuotr.

Antradienį virš statybvietės praskridusi bepilotė skraidyklė į svečių rankas nutupdė kapsulę, į kurią nugulė laiškas ateities kartoms.

„SBA“ koncerno viceprezidentas Egidijus Valentinavičius teigė, jog šis įvykis – ypatingas tiek šiai bendrovei, tiek visai Lietuvos baldų pramonei.

„Esame čia, nes SBA grupė visada galvoja apie ateitį. Tikime, kad galime ją kurti, keisti, o pasaulis priklauso nuo mūsų daromo sprendimo“, – sakė viceprezidentas, pristatydamas trimis etapais vyksiantį projektą.

Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos
Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos

Pradžioje Klaipėdos pašonėje iškils modernus specializuotas logistikos centras, į kurį investuojama 18 mln. eurų, ilgai nelaukiant bus tęsiamas ir antrasis etapas. Jau užsakinėjama įranga baldų komponentų gamyklai, kurios statybos atsieis 15 mln. eurų. Galutiniai štrichai bus sudėti iki 2027 metų, kuomet iškils modernus SBA grupės baldų megafabrikas. Pabaigus statybas visas objektas užims 160 tūkst kv. metrų.

Anot E.Valentinavičiaus, pradėjęs veikti daugiafunkcis kompleksas sudarys galimybes visai baldų ir medienos pramonei sujungti jėgas, kooperuotis.

Sukurs naujų darbo vietų

Pasak viceprezidento, pirmajame etape logistikos centre bus sukurta apie 50 darbo vietų.

„Dabar logistika išmėtyta po įvairius trečių šalių sandėlius. Sandėliuose, kurie buvo prie mūsų baldų fabrikų, jau nebeužtenka vietos. Esame tiek išaugę, kad reikia arba plėsti esamose vietose sandėlius ir būti išsiblaškiusiems po įvairias vietas, arba centralizuoti, kas įgalins tiesioginį krovimą ir pristatymą tiesiai į parduotuves“, – 15min sakė E.Valentinavičius.

Prasidėjus gamybai bendrovė ketina sukurti kelis šimtus naujų darbo vietų. Tiesa, perkelti visos gamybos čia neketinama, tačiau bus sukurti nauji gamybiniai pajėgumai.

Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos
Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos

SBA viceprezidento teigimu, inovacijų centras Klaipėdos pašonėje kyla dėl geros strateginės pozicijos.

„Tai Klaipėdos miesto vartai, taip pat vartai per jūrą į visą pasaulį ir mes esame orientuoti į globalią rinką. Didžioji dalis, daugiau kaip 97 proc. produkcijos eksportuojama“, – sakė viceprezidentas, primindamas, jog šiame regione bendrovė turi tris veikiančius fabrikus, kurių produkcijai ši vieta bus itin patogi susitikti.

Grupė iš viso turi penkis fabrikus, taip pat jai priklauso „Kauno baldai“, bendrovė valdo ir tris tekstilės fabrikus.

Dobilai atneš sėkmę

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas dėkodamas už regiono pasirinkimą plėtrai pasveikino bendrovę įteikdamas dobilų sėklų.

„Kai sėsite veją, įmaišykite saują dobilų. Nors žinau, kad kiti kovoja su dobilais, bet mūsų intencija tokia, kad jie atsirastų, ir duodu žodį, tarp jų bus ir penkialapių, kurie simbolizuoja sėkmę“, – sakė meras. Jis tikino dukart per dieną, vykdamas į darbą ir namo, pravažiuojantis pro statybvietę ir vis skaičiuojantis kylančias kolonas.

Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos
Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, išvydęs kapsulę į duobę padėsiantį patalpinti robotą, juokavo, jog ateity ir mero kėdę gali pasikėsinti užimti robotas.

„Bus pirmoji kapsulė per devintuosius metus, kai kasti reikės ne rankom, o tai padarys robotas. Tikiuosi, neateis laikas, kai mero kėdėje sėdės robotas, bet kodėl gi ne... – juokavo meras. – Iš tiesų, kalbant rimtai, stiprūs esame savo regioniškumu, žiūrėdami ne kas skiria, o kas jungia.“

Pasak mero, tokio masto investicijos rodo, jog Klaipėdos kraštas turi didžiulį potencialą, kuri tereikia panorėti išnaudoti.

„Neatvežiau nei dobilų, nei linų sėklų, galėčiau apynių, bet jums reikės daug protų, rankų, sumanumo, o kur kitur, jei ne Klaipėdoje, visa tai rasite“, – sakė meras.

Verda statybos

SBA Technologijų ir inovacijų parkas bus vystomas trimis etapais – pirmojo etapo metu iškils inovatyvus, žaliosiomis technologijomis paremtas, unikalios išvaizdos daugiau nei 30 tūkst. kv. m logistikos centras, veiklą pradėsiantis jau šių metų pabaigoje. Investicijos į pirmojo etapo logistikos centro statybas sudarys apie 18 mln. eurų.

Parko teritorijoje jau dirba statybinė technika, liejami pamatai, statomos kolonos. Logistikos centrą plėtoja SBA grupės įmonė „Urban Inventors“, statybos darbus atliks „Panevėžio statybos trestas“, o logistikos centro operatorius bus SBA grupės įmonė „Innovo logistika“.

Planuojama, kad pats centras leis optimizuoti bei patogiai valdyti procesus ne tik visos grupės mastu, bet ir, bendradarbiaujant su kitais Lietuvos gamintojais, sumažinti transportavimo kaštus bei padidinti visos šalies konkurencingumą, dirbant su tarptautiniais mažmeninės baldų prekybos tinklais.

Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos
Bendrovės nuotr./SBA technologijų ir inovacijų parko statybos

Antrąjį parko plėtros etapą vainikuos naujos gamyklos statybos. Joje bus centralizuota SBA grupės baldų įmonėms skirtų ruošinių gamyba. Daugiau nei 12 tūkst. kv. metrų gamykloje bus įdiegtos efektyvios automatizuotos gamybos linijos. Iš gamyklos kiekvieną parą į Lietuvoje įsikūrusias baldų gamybos įmones su produkcija iškeliaus apie 40 vilkikų, kurie per metus perveš daugiau nei 90 mln. vienetų ruošinių.

Numatomos antrojo etapo investicijos – 15 mln. eurų. Planuojama, kad gamykla pradės veikti 2020 m. III ketvirtį.

Įgyvendinus du pirmuosius SBA Technologijų ir inovacijų parko plėtros etapus bus įdarbinta beveik 100 žmonių. Augant pajėgumams numatoma tolesnė plėtra.

Šiuo metu sprendžiama dėl trečiojo etapo investicinių projektų ir investicijų masto. Visą kompleksą užbaigti planuojama 2027 metais. Bendra SBA šalia Klaipėdos valdoma teritorija, įskaitant Technologijų ir inovacijų parką, sudaro 50 ha.

Unikali architektūra

Būsimasis SBA Technologijų ir inovacijų parkas su statomu logistikos centru įsikūręs strategiškai itin patogioje vietoje ir lengvai pasiekiamas atvykstantiems tiek į uostamiestį, tiek keliaujantiems iš jo pagrindine šalies arterija – A1 keliu.

Logistikos centras išsiskirs unikalia architektūra, žaliosiomis technologijomis, darna su aplinka. Žvelgiant iš A1 kelio perspektyvos, apželdintas logistikos centras labiau primins kalvą, plokščiakalnį, o ne įprastai logistikos centrams būdingą kampuotą pastatą – dėžutę. Pastato erdvėse, po apželdintomis kalvomis, darniai įsilies automobilių stovėjimo aikštelė, rekreacinė zona.

„Apželdintas pastatas turi ne tik vizualinę paskirtį. Po žaliu stogu įsikūrę biurai vasarą neįšils, o žiemą – taupys šilumos energiją. Logistikos centrą šildys poveikio aplinkai beveik nedarantys šilumos siurbliai „Oras – Oras“, elektrą gamins saulės jėgainė, bus įrengta išmanioji apšvietimo sistema. Visapusiškas tvarumas, susiliejimas su gamta, poveikio aplinkai nedarantys sprendimai – tai ilgalaikės tendencijos, kurios turėtų būti plėtojamas ne tik būstų ar komercinių pastatų, tačiau ir pramonės rinkoje”, – sako „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

SBA grupės logistikos centro projekto autoriai – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas architektas Rolandas Palekas ir „Paleko archstudijos“ architektai Bartas Puzonas, Dalia Uogintė, Karolina Burbaitė.

SBA grupė yra viena didžiausių įmonių grupių Lietuvoje, veikianti baldų, nekilnojamojo turto ir tekstilės sektoriuose. Baldų sektorių sudaro „SBA baldų kompanija“, valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Germaniką“, „Visagino liniją“, „Mebelain“ ir robotikos bei gamybos automatizavimo bendrovę „Robotex“. SBA baldų sektoriui taip pat priklauso minkštų baldų gamintojas „Kauno baldai“.

SBA tekstilės grupei priklauso „Utenos trikotažas“ kartu su „Šatrija“ ir „Mrija“. SBA nekilnojamojo turto sektorių sudaro NT inovacijų bendrovė „Urban Inventors“, plėtojanti verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje ir bei verslo centrų kompleksą BLC Kaune, taip pat investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“, valdanti verslo centrus „Kauno dokas“, „135“ Vilniuje bei Rygoje vystanti naują A klasės biurų kompleksą VERDE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius