Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

N.Rasburskis: pasitraukus „Rafako“ VKJ statybos biudžetas nebus viršytas

Iš Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) projekto pasitraukus restruktūrizuojamai Lenkijos bendrovei „Rafako“, stačiusiai biokuro deginimo įrenginius, suplanuotas jėgainės statybos biudžetas nebus viršytas, sako projektą įgyvendinančios „Ignitis grupės“ atstovas.
Nerijus Rasburskis
Nerijus Rasburskis / „Lietuvos energija“ nuotr.

„Vilniaus projekte nematome esminės rizikos iš tos informacijos, kurią turime, kad biudžetas galėtų būti viršytas“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos nariams pranešė grupės Šilumos ir elektros sprendimų departamento vadovas Nerijus Rasburskis.

Anot jo, „Ignitis grupė“ Lenkijos įmonei yra sumokėjusi mažiau nei ji atliko darbų. „Rafako“, pasak jo, yra atlikusi apie 80 proc. numatytų darbų.

„Mes esame žymiai mažiau sumokėję nei yra atlikta darbų“, – teigė N.Rasburskis.

„Yra pilnai sumontuoti katilai, hidrauliškai išbandyti, yra izoliuojami, tačiau nepaisant tokio didelio progreso ir atliktų darbų rugsėjo 7 dieną pradėta „Rafako“ greitoji restruktūrizacija Lenkijoje pagal naują įstatymą ir spalio 6 dieną buvome priversti nutraukti sutartį. Jie pranešė, kad negali tęsti darbų ir inicijuoja sutarties nutraukimą“, – aiškino N.Rasburskis.

Jis taip pat pranešė, kad dar renkama informacija, kiek „Rafako“ liko skolinga subrangovams.

„Daug lietuviškų įmonių padėjo „Rafako“ statyti šitą jėgainę. Standartiškai subrangovai savo lėšomis finansuoja projektą, eina informacija, žiūrime, kiek tų skolų iš viso yra susidarę. Ieškosime sprendimų, kaip pagal teisės aktus galime elgtis“, – komisijoje kalbėjo N.Rasburskis.

Žiniasklaida rašė, kad „Rafako“ liko skolinga „Dzūkijos statybai“ (apie 350 tūkst. eurų), „Montuotojui", „Axis Tech“, EER, „Ulavai“ ir kitoms bendrovėms.

„Ignitis grupė“ anksčiau skelbė, kad sutarties su „Rafako“ nutraukimas gali maždaug metais pavėlinti biokuro įrenginių veiklos pradžią, kuri planuota kitų metų ketvirtąjį ketvirtį – įmonė turės ieškoti naujų rangovų, kurie pabaigtų darbus.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės statyba kainuos apie 350 mln. eurų, iš kurių „Rafako“ pagal sutartį turėjo būti sumokėta apie 150 mln. eurų.

Jėgainė šilumą ketina pradėti gaminti lapkritį. Praėjusią savaitę į ją pradėtos vežti pirmosios komunalinės atliekos, naudojamos elektrinės derinimo darbams.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavomis grupės lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius