-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinį stadioną Vilniuje nori statyti bent trys bendrovės – dvi Lietuvos ir viena Turkijos

Baigėsi Vilniaus savivaldybės pernai rugsėjį paskelbtas nacionalinio stadiono koncesijos konkursas, kuriame paraiškų teikimo terminas buvo pratęstas du kartus, pastarąjį – iki kovo pradžios, kai savivaldybė šių metų pradžioje pranešė, jog lengvina konkurso sąlygas. Paaiškėjo, kad norą jame dalyvauti pareiškė trys dalyviai, dar viena užsienio įmonė tikina nesugebėjusi pateikti dokumentų.
Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paraiškas pateikti galima buvo iki kovo 1-osios 13 val.

Trys pateikė, viena užstrigo

Kokios tai įmonės, koncernai ar įmonių grupės, kol kas Vilniaus miesto savivaldybė oficialiai neatskleidžia. 15min duomenimis, dvi įmonės yra iš Lietuvos, viena – iš Turkijos. Dar viena užsienio bendrovė tvirtina nesugebėjusi pateikti dokumentų.

„Trys paraiškos pateiktos iki to termino. Bet dar turime specifinę situaciją, kurią nagrinėjame ir konsultuojamės su Viešųjų pirkimų tarnyba, kadangi dar vienas dalyvis iš užsienio teigia, kad Viešųjų pirkimų sistema, pagal kurią reikia pateikti elektroniniu parašu pasirašytas paraiškas, neveikia tinkamai – du kartus nepavyko užsiregistruoti ir neva sistema pritaikyta ne visiems elektroniniams parašams, nors pagal sąlygas ta įmonė būtų tinkama“, – 15min teigė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Tokios pretenzijos Vilniaus savivaldybė pati įvertinti teigia neturinti galimybės, buvo kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą, iš kurios jau ketvirtadienį tikimasi sulaukti atsakymo – strigo sistema ar vis dėlto ne.

„Ir rytoj arba bus vokų atplėšimas, arba bus savaitei terminas nukeltas, kad galėtų ta įmonė pateikti paraiškas. Bet bent trys paraiškos tikrai yra pateiktos, tik vokų atplėšimas neįvyko dar“, – kalbėjo meras.

Trys paraiškos pateiktos. Dar vienas dalyvis iš užsienio teigia, kad Viešųjų pirkimų sistema neveikia tinkamai, neva pritaikyta ne visiems elektroniniams parašams, – teigė R.Šimašius.

Procedūros laukia dar ilgos: pirmiausia ketvirtadienį arba po savaitės vokų atplėšimas, tuomet bus vertinamos paraiškos. Kada galima bus paskelbti konkurso nugalėtoją, meras spėlioti nedrįso.

„Icor“ įmonė dalyvauja

Visi dalyviai dar neatskleidžiami. Du iš jų – KDS grupė kartu su Lenkijos „Budimex“ ir koncernas „Icor“ – BNS oficialiai patvirtino, jog pateikė paraiškas 90 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono konkursui.

Tai, kad dalyvauja konkurse, trečiadienį BNS patvirtino dujotiekių statybos bei nekilnojamojo turto nuomos bendrovė KDS grupė. Jos vadovas Petras Sabalys sakė, jog paraišką pateikė specialiai projektui įsteigta antrinė bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ kartu su Lenkijos inžinerinių ir infrastruktūros objektų statybų grupe „Budimex“.

„Švyturio“ areną Klaipėdoje ir „Girstučio“ baseiną Kaune valdančios bendrovės „Infrastruktūra LT“ vadovas Vitalijus Kuodis BNS teigė, jog bendrovė nepateikė paraiškos, nors anksčiau planavo tai padaryti. Vilniaus „Siemens“ arenos valdytojos bendrovės „Universali arena“ vadovas Juras Vėželis BNS teigė, kad buvo svarstoma dalyvauti konkurse, tačiau galų gale paraiška nebuvo pateikta.

„Icor“ valdoma inžinerinių tinklų bendrovė „Axis Industries“ BNS patvirtino, kad dalyvauja kartu su įmonėmis „Kauno arena“ (ji dirba Kauno „Žalgirio“ arenos operatoriumi), kuri būtų objekto valdymo konsultantė, „Venetus Capital“, kuri finansuotų objekto statybas, įmone „Cloud architektai“ ir Australijos architektu Damonu Lavelle'u iš tarptautinės architektų kompanijos „Populous“, kuri projektuoja tarptautinius UEFA stadionus.

„Axis Industries“ prieš kelias savaites kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su reikalavimu laikinai stabdyti Vilniaus savivaldybės skelbtą nacionalinio stadiono viešosios ir privačios partnerystės konkursą. Teismas prašymą atmetė, motyvuodamas, kad „Axis Industries“, nors ir nesutinka su konkurso sąlygomis, tačiau „nepateikia jokių argumentų, kurie patvirtintų jo, kaip galimo konkurso dalyvio teisių pažeidimą, tai yra, kad jis neatitinka konkurso sąlygomis keliamų kvalifikacijos reikalavimų, dėl ko būtų pašalintas iš konkurso ar patirtų žalą“.

Teismo sprendimo neskundė

Teismas nurodė, kad tai, ar Vilniaus savivaldybė pažeidė koncesijos suteikimo principus, bus nustatyta tik išnagrinėjus bylą iš esmės – jei pažeidimas būtų nustatytas, „Axis Industries“ galės reikalauti žalos atlyginimo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio

„Axis Industries“ atstovas Jovitas Elzbergas, BNS kalbėdamas apie kreipimąsi į teismą, teigė, kad bendrovė kartu su užsienio partneriais ketina dalyvauti konkurse, tačiau to negali padaryti dėl formalių priežasčių – partnerių architektai negali gauti reikiamos atestacijos, kadangi Architektų rūmai atestavimo procedūras vykdė tik lapkričio 20-ąją.

Po nepalankaus teismo sprendimo „Axis Industries“ trauktis neketino – J.Elzbergas tvirtino, kad bendrovė konkurse vis tiek dalyvaus, todėl neskųs teismo sprendimo Apeliaciniam teismui.

Nusipirko buvusius statytojus „Veikmę“

Šią savaitę paskelbta, kad „Axis Industries“, gavusi Konkurencijos tarybos leidimą, iš „Veikmės“ valdybos pirmininko Kęstučio Maksimavičiaus ir jo sutuoktinės įsigis 100 proc. statybų bendrovės „Veikmės statyba“ akcijų.

„Axis Industries“, gavusi Konkurencijos tarybos leidimą, iš „Veikmės“ valdybos pirmininko Kęstučio Maksimavičiaus ir jo sutuoktinės įsigis 100 proc. statybų bendrovės „Veikmės statyba“ akcijų.

Būtent ši bendrovė 2007 metais pasirašė sutartį su Vilniaus savivaldybės įmone „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabar – Vilniaus vystymo kompanija) ir pradėjo darbus nacionaliniame stadione, kai „amžiaus statybas“ gaivinti užsimojo tuometis meras Juozas Imbrasas. Tačiau jį pakeitęs Vilius Navickas pareiškė, kad sutartis yra korupcinė, o teismai sutartį dėl nacionalinio stadiono statybų tarp tuometės „Vilniaus kapitalinės statybos“ ir „Veikmės“ pripažino neteisėta. Ši sutartis buvo pasirašyta 2007 m. spalio 2 d.

Stadiono statybos buvo atgaivintos tų pačių metų vasarą, rudenį dėl finansavimo stygiaus sustabdytos, o 2008 m. vasarį, Vyriausybei skyrus 100 mln. Lt, vėl atnaujintos. Pinigai baigėsi ir darbai vėl sustojo 2008-ųjų pabaigoje.

Nacionalinį stadioną užsimota pastatyti dar sovietmečiu, darbų pradžia – 1987-ieji metai.

Daugiafunkciniame sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekse, kuris turėtų būti pastatytas ant Šeškinės kalno sostinėje, įsikurs ne tik stadionas, bet ir dar kelios futbolo aikštės, 300 vietų vaikų darželis, biblioteka, lengvosios atletikos stadionas. Jeigu pavyks eilinis bandymas šias statybas atgaivinti, darbus tikimasi pradėti 2019 metų balandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius