Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Namo jau neužtenka: nori įsikurti tvarkingoje gyvenvietėje, o ne statybų aikštelėje

Nekilnojamojo turto ekspertai konstatuoja, kad COVID-19 pakoregavo būsto ieškančiųjų pasirinkimą, – jie vis dažniau nori apsigyventi name ar kotedže, kad turėtų ne tik būstą, bet ir žalios, saugios erdvės aplink jį. Negana to, dauguma naujakurių kelia dar aukštesnius reikalavimus: jie ieško ne sklypų laukuose, kuriuose chaotiškai kyla įvairaus stiliaus namai, o vieningos architektūros ir sutvarkytų gyvenviečių, kurios naujakurius pasitinka asfaltuotomis ir apšviestomis gatvėmis, sutvarkyta infrastruktūra.
„Lapino namai“
„Lapino namai“ / Partnerio nuotr.

„Plėtodami ne pavienius sklypus, o sklypų ar individualių namų kvartalus su infrastruktūra ir vienodo stiliaus namais pamatėme, kad tai žymiai patraukliau būsimiems naujakuriams, tokiose gyvenvietėse kuriamasi mieliau, – apie gyvenamojo būsto tendencijas pasakoja Juozas Lapienis, kompanijos „NewReal“ atstovas. – Ir tai suprantama, nes namą pasistatę neplaningai vystomame kvartale susiduria su rimtomis sisteminėmis problemomis: tokie kvartalai išsiskiria chaotiška architektūra, nes kyla įvairių dydžių namai ir kotedžai, kurių architektūriniai sprendimai tarpusavyje visiškai nedera. Negana to, didelė dalis naujakurių neretai net keliolika metų gyvena nesibaigiančiose kaimyninių sklypų statybose, o dar ilgiau juos kankina nesutvarkytos gatvės ir kita infrastruktūra“.

Naujakuriui siūlo sprendimą, o ne problemą

„NewReal“ pasirinko šiuolaikiškus reikalavimus tenkinantį sprendimą, kuris akivaizdžiai įtiko naujakuriams, – su partneriais plėtojamuose individualiems namams skirtų sklypų gyvenvietėse stato „Lapino namų“ kvartalus. Juose iškyla vieningos architektūros vieno aukšto, nors ir skirtingo dydžio tarpusavyje derantys namai. Namai statomi panašiu metu, tad įsikėlus į namą nebereikia neapibrėžtą laiką kentėti statybų kaimynystėje, galima džiaugtis gražia ir darnia aplinka. Šiuose kvartaluose asfaltuojamos gatvės, nutiesiami šaligatviai, jie apšviečiami, įrengiamos poilsio vietos bendruomenei, vaikų žaidimo ir sporto aikštelės.

„Akivaizdu, kad mūsų pasiūlytas sprendimas ir koncepcija buvo laukiami, – kompleksiškai plėtojami vieningos architektūros individualių namų kvartalai „Lapino namai“ susilaukė didelio susidomėjimo. Todėl dar šiemet ieškantiems namų ir šalia gamtos, ir tuo pačiu gyvenvietėje su infrastruktūra pasiūlysime įsikurti pradėtoje plėtoti naujoje gyvenvietėje šalia Riešės. Šioje gyvenvietėje, kuri kuriasi atokiau nuo plento, ramioje ir idiliškoje ežerų ir miškų apsuptoje vietoje, mes planuojame nebesiūlyti sklypų – siūlysime tik namus“, – sako J.Lapienis.

Vos keletas kilometrų nuo Santariškių „NewReal“ pradėjo plėtoti 20 ha kvartalą, kuriame per 4 metus planuoja pastatyti apie 100 vieningos architektūros namų. Statybos čia vyks etapais, kad įsikėlusiems gyventojams būtų kuo mažiau trikdoma gyvenimo kokybė.

„Tai bus pavyzdinis Vilniaus priemiesčio rajonas su šiuolaikiška infrastruktūra. Privažiavimas iki kvartalo jau asfaltuotas, o pastačius namus bus asfaltuotos ir apšviestos kvartalo gatvės, – teigia „NewReal“ atstovas. – Namai čia iškils erdviuose sklypuose – nuo 7 iki 20 arų. Pirmojo etapo namuose gyventojai galės įsikurti jau ateinantį pavasarį. Planuojama, kad sklypas ir namas su daline apdaila kainuos nuo 140 tūkst. eurų.“

Kaip ir kituose plėtotuose individualių gyvenamųjų namų kvartaluose „NewReal“ čia įrengs žaliąsias zonas, sukurs bendruomenes su bendromis taisyklėmis.

„Vilniaus šilo“ sėkmė – jau plėtojamas 3-ias etapas

Kad pastaruoju metu naujakuriai ieško galimybių įsikurti ir arčiau gamtos, ir nenutolstant nuo sostinės centro, ir kompleksiškai plėtojamame kvartale, patvirtina ir nekilnojamojo turto projektų bei investicijų valdymo bendrovės „ReGroup“ vadovas Tomas Brazinskas.

„Gulbinuose plėtojamame „Vilniaus šilo“ kvartale, kurį supa miškai ir ežerai, pirmieji du etapai – 14 ir 52 sklypų – buvo ypač sėkmingi, sklypai greitai išpirkti, – pasakoja T.Brazinskas. – Tai paskatino imtis trečiojo etapo – Netimero g. jau siūlome rinktis vietą savo namui iš 26 įvairaus dydžio sklypų.“

Partnerio nuotr./„Vilniaus šilas“
Partnerio nuotr./„Vilniaus šilas“

„ReGroup“ vadovas antrina J.Lapieniui, kad naujakuriams jau neužtenka pasiūlyti sklypo bet kur – jie tapo išrankesni, domisi ir esama bei būsima infrastruktūra, kvartalo perspektyvomis. „Vilniaus šilas“ įsikūrė sparčiai plėtojamame sostinės Gulbinų rajone, šalia Žaliųjų ežerų ir Verkių regioninio parko. Čia gyventojai vos išėję iš savo kiemo patenka į gamtos apsuptį, jų laukia pėsčiųjų ir dviračių takai. O ir Vilniaus centras pasiekiamas per keliolika minučių, Santariškės – vos už 2 minučių, dar gerokai arčiau keletas prekybos centrų.

Partnerio nuotr./„Vilniaus šilas“
Partnerio nuotr./„Vilniaus šilas“

„Kvartalą „Vilniaus šilas“ naujakuriai įvertino ir todėl, kad čia rado patogiam gyvenimui reikalingą infrastruktūrą, bendruomenės poilsiui ir bendravimui įrengtą žaliąją zoną su sporto aikštynais, – pasakoja T.Brazinskas. – Be to, naujakuriai turėtų domėtis ir miesto savivaldybės planais, – pavyzdžiui, šią vasarą įgyvendinant Vilniaus miesto planus buvo išasfaltuota į šį kvartalą vedanti Gulbinėlių g. Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad ja dar šiemet į Didžiuosius ir Mažuosius Gulbinus planuojama atidaryti naują miesto autobusų maršrutą“.

„Balsių idilė“ – bene geriausiai išplėtota infrastruktūra

Sklypų gyvenamųjų namų statybai projektas „Balsių idilė“ būsimus naujakurius taip pat traukia bene labiausiai išvystyta inžinerine bei socialine infrastruktūra. Balsiuose, Kirnio g., šalia miško suformuota 17 sklypų. Čia dar galima įsigyti sklypų su visomis komunikacijomis, kurie kainuoja nuo 49 iki 65 tūkst. Eur.

Kuo išsiskiria „Balsių idilė“ iš kitų sklypų projektų? Netipinį projekto pirkėją iliustruoja tai, kad pietinė, brangesnė kvartalo masyvo pusė, besiribojanti su mišku, buvo parduota nedelsiant, nors sklypų kaina viršijo 70 tūkst. Eur.

„Pirkėjas sutiko mokėti 10 ar net 20 tūkst. Eur brangiau už išskirtinumą, – teigia projektą „Balsių idilė“ vystančios bendrovės vadovas Andrius Matuzas. – Būsimiems naujakuriams patrauklu, kad išvirta namuose rytinė kava nespės atšalti, nutarus pasilepinti karštu kruasanu, – jį gyventojai įsigis čia pat už kampo esančiame prekybos centre.“

Iš tiesų, vos 150 m nuo „Balsių idilės“ įsikūręs tarptautiniu tvariųjų pastatų BREEAM sertifikatu įvertintas prekybos centras „Žali“ su parduotuve „Iki“ stipriai palengvins unikaliojo kvartalo gyventojų apsipirkimą. Sudėtingi prekybos centro kompleksiniai inžineriniai sprendimai leido sukurti vietos bendruomenei reikalingą socialinę infrastruktūrą bei užtikrinti draugišką kaimynystę. Prekybos centro skleidžiamas triukšmas yra minimalus, o tai labai svarbu ne tik šalia gyvenantiems žmonėms, bet ir gyvajai gamtai.

Jaunoms šeimoms aktualu, kad vos už kelių metrų nuo kvartalo projektuojamas ir bus statomas dar vienas vaikų darželis Balsiuose. Auginantiems moksleivius jų taip pat neteks vežioti po Vilnių. Pėsčiomis per penkiolika minučių vaikai pasieks vieną iš moderniausių ir naujausių mokyklų šalyje – Vilniaus Balsių progimnaziją. Sunegalavus pagalba ranka pasiekiama – už kelių šimtų metrų veikia Balsių šeimos medicinos centras, netoli Santaros klinikos. Besirenkantiems visuomeninį transportą – sostinės viešojo transporto stotelės vos už dviejų šimtų metrų.

Pamaloninti bus ir aktyvaus laisvalaikio, ir gamtos mėgėjai: už mažiau nei kilometro tyvuliuoja Balsio ežeras, prie kurio neseniai atnaujintas balto smėlio paplūdimys, o netoliese – kiti Žalieji ežerai, miškai ir juose vingiuojantys pėsčiųjų bei dviračių takai.

Kvartalo plėtotojai pasirūpino jo infrastruktūra. Sklypų masyve išasfaltuota Kirnio g., trinkelėmis grįstas pėsčiųjų takas-šaligatvis, įrengtas gatvės apšvietimas, įrengta lietaus nuotekų surinkimo ir nuvedimo sistema. Kiekviename sklype yra miesto vandentiekio įvadas ir miesto nuotekų atšaka, elektros įvadas su skirstymo dėžute, šviesolaidžio interneto optiniai kabeliai, privesta dujų atšaka. Namą gyventojas galės šildytis arba dujomis, arba savo pasirinkta alternatyva. Nors šiuo metu girdime apie įvairias alternatyvas dujoms, tačiau specialistai skaičiuoja, kad, norinčiam optimizuoti šildymo sistemos įrengimo ir namo bei vandens šildymo sąnaudas, dujos vis dar yra nepakeičiamas sprendimas kaštų prasme.

„Sileo“ gyvenvietė – erdvūs kotedžai šeimoms

Strategiškai patogioje sostinės vietoje, Narimanto g., plėtojama nauja kotedžų gyvenvietė „Sileo“ taip pat su visais infrastruktūros sprendimais patogiam gyvenimui. Šalia gyvenvietės – Verkių miškas, Žalieji ežerai, dviračių takai. Puiki vieta tiems, kurie svajoja apie gamtos ramybę, tačiau nenori atitrūkti nuo miesto. Modernaus stiliaus namai suprojektuoti siekiant sukurti išskirtinai erdvių kotedžų gyvenvietę, harmoningai derančią su gamta.

„Rinkoje yra didelė pasiūla „ekonominių“ mažos kvadratūros kotedžų, kurie savo plotu prilygsta butui. Kotedžų, kuriuose galėtų komfortiškai gyventi šeima, pasiūla nėra didelė. Šią gyvenvietę ir kūrėme su mintimi, kad nedidelėje uždaroje gyvenvietėje žmogus turėtų daugiau privatumo, galėtų mėgautis optimaliems šeimos poreikiams reikalingo ploto būstu, nedideliu, daug priežiūros nereikalaujančiu, tačiau daug privalumų suteikiančiu nuosavu žemės sklypu, sutvarkyta gyvenvietės teritorija,“ – teigia Rūta Jasinskaitė, „Sileo“ gyvenvietę plėtojančios bendrovės „Recus“ atstovė.

Recus“ būsimam naujakuriui būstą siūlo rinktis iš 4-ių vieningo stiliaus, bet skirtingo dydžio namų: 4 kambarių mažiausias projektas „Liepa“ – 98 m2, „Pušis“ – 102 m2, „Beržas“ – 111 m2 ir didžiausias namas „Ąžuolas“ – 136 m2 – gali būti 4–5 kambarių, turėti uždarą garažą ar sandėliuką. Namų projektai medžių vardus gavo neatsitiktinai – jų fasadai puošiami termiškai apdorota mediena. Beje, tokia mediena yra patikimiausia mūsų gamtinėmis sąlygomis ir pasižymi geromis eksploatacinėmis savybėmis.

Namai statomi pagal A+ energinio naudingumo reikalavimus, kas lems mažas šildymo bei kitas eksploatacines sąnaudas. Namus šildys dujos, juose bus įrengti grindinio šildymo vamzdynai, sumontuoti aukštos kokybės langai, išvedžioti elektros kabeliai, įrengti vandentiekio ir nuotekų vamzdynai – daugiau nei tikimasi įsigyjant būstą su daline apdaila.

Naujakuriai šiame projekte turės galimybę susikurti išskirtinį interjerą, nes lubos antrame aukšte net 4,5 m aukščio. Beje, interjero psichologai po atliktų tyrimų įrodė, kad namų jaukumui ir gyvenimo kokybei ypatingos reikšmės turi du elementai – jame naudojamas natūralus medis bei aukštesnės lubos. Abu privalumai siūlomi pirkėjams „Sileo“ namuose.

Naujakurių prie pasirinkto namo jau lauks pasėta veja, įrengta medinė terasa, dvi parkavimo aikštelės. Visi namai turi privačius kiemelius iki 5 a ploto.

Gyvenvietės plėtotojai naujakuriams siūlo ne tik pilnai įrengtus ir augmenija ar architektūriniais elementais suformuotus kiemus, bet ir sutvarkytą visą gyvenvietės teritoriją su bendra poilsio ir laisvalaikio zona „Sileo“ bendruomenei, infrastruktūra – betono trinkelėmis išklotus takus, veja ir dekoratyviniais augalais apsodintus žaliuosius plotus, mažosios architektūros elementus: įrengtą vaikų žaidimo aikštelę, suoliukus, apšvietimą. Gyvenvietės teritorija bus aptverta, įvažiavimas į teritoriją per automatinius vartus.

Vos 12 km nuo sostinės Katedros aikštės nutolusios gyvenvietės „Sileo“ statyba bus baigta 2021 m. II ketvirtį. 2-uoju etapu šalia esančiame 2,6 ha sklype „Recus“ plėtos uždarą modernių mažaaukštės statybos gyvenamųjų daugiabučių gyvenvietę su bendromis poilsio zonomis ir vandens telkiniu.

„Recus“ kuriamos gyvenvietės ir šalia plėtojami kiti nauji gyvenamosios paskirties projektai sukurs vientisą šiuolaikišką patrauklų gyvenamąjį rajoną.

„Horizon“ – būstas su Vilniaus panoramomis

Be minėtos gyvenvietės „Sileo“ „Recus“ sostinėje plėtoja modernių A+ energinės klasės 9 ir 16 aukštų daugiabučių namų kompleksą „Horizon“ Spaudos g., Viršuliškėse. Kompleksas „Horizon“ stiebiasi virš Vilniaus – jo gyventojams atsiveria plačios sostinės panoramos. Iš čia patogu pasiekti bet kurią miesto vietą, nes netoliese Vilniaus vakarinis aplinkkelis, Pilaitės ir Laisvės prospektai. Tačiau net ir niekur nevažiuojant per kelias minutes pėstute pasiekiamos parduotuvės, sporto klubai, kavinės, pramogų vietos.

Šiuo metu baigiamas statyti „Horizon“ projekto II etapas – 16 aukštų korpusas, kuriame suplanuoti 104 1–4 kambarių, 27–81 m2 ploto butai, 4 administracinės paskirties patalpos. II etapo namui jau įregistruotas 90 proc. baigtumas. Iš viso projekte „Horizon“ suplanuota įrengti 152 1–4 kambarių, 28–85 m2 butus.

Partnerio nuotr./Projektas „Horizon“
Partnerio nuotr./Projektas „Horizon“

Bendrovė „Recus“ taip pat pradeda plėtoti naujų daugiabučių projektą pietinėje Pilaitės pusėje. „Recus“ iš viso plėtoja projektų už 35 mln. Eur. Plačiau apie juos www.recus.lt tinklapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius