-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja tvarka, pakeitusi statybų užbaigimo procedūras, piktina gyventojus: pabrango bent 14 kartų

Nuo gegužės norėdami gauti statybų užbaigimo dokumentą gyventojai ir individualius namus statantys verslininkai turi kreiptis nebe į Statybų inspekciją, kaip anksčiau, o privačias įmones, teikiančias statinių ekspertizės paslaugas. Tačiau pasikeitusi tvarka piktina gyventojus, pastebėjusius, kad pažymos kaina išaugo bent 14 kartų. Be to, stringa ir paslaugų teikimas, nes naujas paslaugas turinčioms teikti įmonėms kyla daug neaiškumų.
Statybos
Statybos / Vida Press nuotr.

Perdavė privačiam sektoriui

Nuo gegužės Aplinkos ministerija privačiam sektoriui perdavė funkciją, kurią iki šiol atlikdavo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Valstybės kryptis – atsisakyti veiklų, kurias galėtų atlikti privačios įmonės – nuosekli, tačiau šis žingsnis turėjo ir nenumatytų pasekmių.

Su naująja tvarka susidūrė namus statantys gyventojai ir verslininkai. Pabaigus statybas vienas iš formalumų, kurį reikia atlikti – gauti statytojų surašytą deklaraciją apie statybos užbaigimą ir pažymą apie statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių.

VTPSI nuotr./Statomas namas Kaune
VTPSI nuotr./Statomas namas Kaune

Kaip minėta, iki šiol šią deklaraciją ir pažymą išduodavo Statybos inspekcija, tačiau jau nuo gegužės pirmosios ši funkcija perduota statybų ekspertizės paslaugas teikiančioms įmonėms.

Į 15min redakciją parašęs skaitytojas Laimonas piktinosi, kad dėl šios priežasties pažymų ir užbaigimo deklaracijų kainos kilo labai smarkiai. Jo skaičiavimais, jei anksčiau Statybų inspekcijai reikėdavo už pažymas sumokėti 35 Eur, dabar teks pakloti nuo 600 iki 1500 Eur. Vadinasi, keliolika kartų daugiau.

Tai, kad kainos augo šuoliais, įsitikino ir 15min žurnalistė, prisistačiusi kliente ir kelių įmonių pasiteiravusi įkainių. Įmonė „Ekspertas“ pažymą išduoda už bent 14 kartų didesnę kainą, nei anksčiau – t. y. 500 Eur, „Ekspertų biuras“ už pažymą viešbučio pastatui prašo 600 Eur.

Nepatenkinti gyventojai internete paskelbė peticiją „Dėl pastatų pridavimo tvarkos teisės aktų pakeitimų, įsigaliojusių nuo gegužės 1 d.“, kuria reikalaujama įsigaliojusius pakeitimus išvis atšaukti.

„Išaugus statybos kainoms sprendimas lygiagrečiai didinti paslaugų, susijusių su pažymų apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių ir statybos užbaigimo deklaracijų tvirtinimą, kainas yra sunkiai suvokiamas“, – teigiama peticijoje.

Pasirašiusieji po peticija ir jos iniciatoriai pažeria ir daugiau kritikos naujai tvarkai: anot jų, tokiu būdu nesudaroma konkurencinga aplinka tarp atliekančių šią procedūrą, daroma neigiama įtaka šalies konkurencingumui, o įmonėms, galinčioms atlikti šias paslaugas, keliami pertekliniai reikalavimai, kadangi statinių ekspertizės įmonių įgalioti atstovai tikrins tik į sistemą sukeltus dokumentus ir neatliks statinių ekspertizės, taip pat nepateiks statinio ekspertizės akto kartu su deklaracija ar pažyma.

Be to, pasak peticijos iniciatorių, su priimtais įstatymo pakeitimais visuomenė nėra tinkamai supažindinta, o nuo šių metų gegužės 1 d. ekspertizės rangovų paslauga kol kas neteikiama dėl netinkamo paslaugų teikėjų pasiruošimo.

Per daug neaiškumų ir įmonėms

Naująja tvarka nėra patenkintos ir iš Statybų inspekcijos paslaugas perimančios įmonės. Su 15min kalbėjęs bendrovės „Arkanlita“ vadovas Borisas Nachumovas taip pat negailėjo kritikos naujai tvarkai ir teigė, kad kol kas tokių pažymų ir deklaracijų neišduoda, nors ir yra įmonių, užsirašiusių teikti šią paslaugą, sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius