Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujame Nacionalinio stadiono Vilniuje projekte – ir oro gondola

Būsimu stadionu Vilniuje tikintiems optimistams – nauja viltis. Teismo į konkursą sugrąžinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ketvirtadienį pristatė detalesnį stadiono ant Šeškinės kalvos projektą. Projektuotojai tikino, kad sporto, kultūros ir poilsio vietą bus bandoma paversti gyva visus metus – ne tik per futbolo renginius ar koncertus. Taip pat pristatyti projekto partneriai. Tačiau apie finansavimo šaltinius projekto autoriai beveik nekalba – sako, kad tai yra konfidencialu. Projektą pristatęs bendrovės vadovas Renatas Načajus žurnalistus tikino, kad prieštaringos reputacijos verslininkas Arūnas Pukelis, pravarde Švinius, prie šio projekto niekaip neprisideda.
Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas / „Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizualizacija

17,5 tūkstančių vietų stadionas, į kurį iš sostinės centro bus galima patekti ir gondola, su japonišku sodu, apžvalgos bokštu, olimpinius standartus atitinkančiu baseinu, laipiojimo centru, verslo erdvėmis, darželiu ir aukščiausius standartus atitinkančiu stadionu.

Tokį Nacionalinio stadiono Vilniuje projektą pristačiusi anksčiau iš konkurso pašalinta bendrovė sako, kad jų vizija – geresnė už konkurentų „Axis Industries“. Projekto vertė – 77,8 mln. eurų, beveik penkis milijonus bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ žada skirti pati, tiesa, neskelbiama, kokių šaltinių.

Statybos subrangovai – Kaune dirbantys turkai

Projekto partneriai, kurie žada dirbti ir kuriant stadiono koncepciją, ir jį statant, – dėl Amsterdamo arenos konsultavę ir 30 stadionų projektų visame pasaulyje vykdę specialistai iš „Amsterdam Arena International“, taip pat Kaune stadioną rekonstruojanti turkų kompanija „Kayi“. Taigi turkai nusiteikę Lietuvoje likti ilgesniam laikui, nei rekonstruojant S.Dariaus ir S.Girėno stadioną.

Partneriu pristatoma ir lenkų bendrovė „Budimex“, kuri anksčiau yra informavusi, kad nedalyvaus šiame projekte. Tiesa, projektui sukurtos bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ vadovas Renatas Načajus teigė, kad „Budimex“ neatsitrauks, nes jie yra pasirašę sutartį ir trauktis esą negali.

Ketvirtadienį stadiono statytojas pristatė naujo stadiono projektą. Bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ direktorius Renatas Načajus teigė, kad tai bus ne tik sporto, bet ir pramogų, švietimo, kultūros vieta.

Pristatyta ir projektą rengusi darbo grupė, kurioje yra ir buvęs Edinburgo „Heart“ ir Kauno „Žalgirio“ direktorius Vitaljus Vasiliauskas, taip pat Kęstutis Malakauskas, „Borisov Arena“ Baltarusijoje projekto vadovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas

Šis teigė, kad projektuotojams visada iškyla dilema – ar stadionas veiks visus metus, ar tik tam tikrą metų periodą. Todėl siekiama, kad stadionas su atskiromis erdvėmis Vilniuje veiktų ištisus metus – kad būtų gyvas ir nuolat lankomas žmonių.

„Kurdami šią koncepciją stengėmės, kad šis stadionas taptų vilniečių laisvalaikio centru, kad būtų naujos verslo erdvės“, – pasakojo K.Malakauskas, pristatęs, kaip atrodys stadiono erdvės.

Stadionas – penkių aukštų

Vakarinę stadiono tribūną žadama skirti žurnalistams per sporto renginius, o ypač svarbių žmonių tribūnos bus kitose stadiono dalyse. Pats stadionas projekte pasuktas. Jis turės keturis pagrindinius įėjimus, kurie pasidalys po du srautus. Taigi, patekimas į stadioną bus aštuoniomis kryptimis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas

Stadionas būsiąs 17,5 tūkstančių vietų, bet pakeitus kai kurias smulkias projekto vietas dar galima praplėsti talpumą vienu tūkstančiu žiūrovų.

Persirengimo, spaudos konferencijų salė, sporto technologijų erdvė bus Vakarinėje dalyje. Komercinė zona sieks apie tris tūkstančius kvadratinių metrų. Visą aukštą juos stiklo vitrinos.

Antrame aukšte žiūrovai pertraukos metu galės judėti ratu, ten bus sanitariniai mazgai ir bufetai.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizualizacija/Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizualizacija/Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas

Trečiajame aukšte gali veikti biurai, federacijos patalpos, kitos komercinės įstaigos. Beje, trečiame aukšte yra ir ypač patogios stebėti ložės.

Stadionas turės ir ketvirtą aukštą, kur veiks televizijos studijos, komentatorių tribūnos. Taip pat yra numatytos tribūnos ir neįgaliesiems.

Projekte siūloma vieta ir muziejui, bėgimo takams, bendruomenės erdvei su amfiteatru.

Ir kultūrai, ir sportui

Daug dėmesio ketinama skirti ir stadiono apšvietimui. Stadionas bus apšviestas iš skirtingų kampų – vienas apšveitimo centras bus ant stogo, kitas stadiono viduje. K.Malakauskas atkreipė dėmesį ir į žiūrimumo kampą, kad žiūrovai galėtų gerai matyti rungtynes ar kitus renginius iš įvairių kampų.

Projektuotojai stadiono stogą siūlo įrengti iš skaidrios, natūralią šviesą praleidžiančios dangos.

Šalia stadiono veiks 1600 vietų parkavimo aikštelė, čia pat veiks 300 vietų vaikų darželis, bendruomenės aikštė, Kultūros ir ugdymo centras su biblioteka, neformaliojo ugdymo veiklos objektai.

VIDEO: Parodė, kaip turėtų atrodyti Nacionalinis stadionas

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimu į Vilniaus nacionalinio stadiono statybų konkursą grąžintas „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pasiūlymą turėtų pateikti savivaldybei.

Pagal projektą, stadione per metus planuojami 38 renginiai, iš kurių 30 – rungtynės. Planuojamas lankytojų skaičius – 228 tūkstančiai.

77,8 mln. eurų vertės projektas bus finansuojamas ir bendrovės, ir kitomis lėšomis. Bendrovės atstovai sako investuosiantys beveik penkis milijonus eurų patys, likusios lėšos – pagal koncesijos sutartį.

Beje, R.Načajus sako negalintis atskleisti, kokiu turtu būtų garantuotos paskolos, jis kartojo, kad yra preliminarūs susitarimai su įvairiais finansavimo šaltiniais.

Rekreacinėje erdvėje – BMX, riedučių parkas, lauko treniruokliai, vaikų žaidimo aikštelės, miesto apžvalgos aikštelės, pėsčiųjų alėjos, dviratininkų takai.

Bendrovė kol kas „tuščia“

Tiesa, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ kol kas yra „tuščia“ bendrovė, tačiau R.Načajus sakė, kad projekto partneriai prisidės prie projekto.

„Esame nusimatę finansavimą – užsienio bankus ir finansines bendroves“, – teigė R.Načajus. Svarstyta ir leisti obligacijas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pristatomas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas

Beje, jis teigė, kad Arūnas Pukelis nebus tarp investuotojų, nors anksčiau būta tokių kalbų, kad prieštaringos reputacijos verslininkas ir vienas svarbiausių Lietuvos futbolo federacijos veikėjų ketina prisidėti prie šio projekto.

Per mėnesį bendrovė turės pateikti išsamų pasiūlymą savivaldybei. Sutartis su konkurso nugalėtoju turėtų būti pasirašyta kitų metų lapkritį. Iki mėnesio pabaigos bus vertinama bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ kvalifikacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius