-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas atgimimas: 11 gamyklų Lietuvoje, kurios virsta daugiabučių ir biurų pastatais

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvusios gamyklos po truputį nyksta ir vietoj jų formuojasi daugiabučių ir biurų kompleksai. Investuotojai į tokias teritorijas žvalgosi dėl galimybės pastatyti daug ir geroje vietoje, o didmiesčiams tai naudinga, nes taip miestas auga išnaudodamas jau užstatytas teritorijas.
Statybos Polocko 17a
Statybos Polocko 17a / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ analitiko Roberto Žulpos, gamybinės teritorijos plėtotojams patrauklios, nes dažniausiai jos užima didelį plotą, ten numatyti dideli užstatymo rodikliai, pastatai nėra saugotini, todėl galima gana nesudėtingai konvertuoti tokią teritoriją iš gamybinės į gyvenamą ar komercinę.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Žulpa
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Žulpa

„Tačiau statytojai dažniausiai imasi tik tų gamybinių teritorijų konversijų, kurios yra patraukliose miesto vietose. Kaip pavyzdį galime imti Vilniaus Naujamiesčio mikrorajoną, kuriame istoriškai buvo labai daug gamybinių teritorijų, tačiau dabar tokių teritorijų ten likę vos keletas, kadangi dauguma jų buvo paverstos į daugiabučių ar komercinius kvartalus“, – 15min sakė jis.

R.Žulpos teigimu, gamybinių teritorijų konversijos miestų centrinėse dalyse yra naudingos ne tik tuo, kad jos atgimsta antram gyvenimui ir vėl tampa aktyvia miesto dalimi – taip pat taip tankinamas miestas, mažinant miesto plėtimąsi į pakraščius.

15min pateikia 11 buvusių fabrikų, gamyklų ar cechų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, vietoje kurių šiuo metu statomi daugiabučiai arba komercinės paskirties patalpos, arba darbai ten jau planuojami.

„Kartono“ gamykla Naujamiestyje (Vilnius)

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ šių metų kovo pabaigoje paskelbė iš įmonės „Kartonas“ įsigijusi nuosavybės teise žemės sklypą su statiniais Naujamiestyje. Buvusios gamyklos teritorijoje planuojama statyti daugiabučius su komercinėmis patalpomis pirmuose aukštuose. Bendra projekto vertė sieks 32 mln. eurų.

„Vilniaus duonos“ kepykla Žirmūnuose (Vilnius)

Daugiabučių gyvenvietės „Namų pynės“ vizualizacija
Daugiabučių gyvenvietės „Namų pynės“ vizualizacija

Kitas bendrovės projektas – vietoj Tuskulėnų gatvėje 1,3 hektaro dydžio veikusios „Vilniaus duonos“ kepyklos teritorijoje statomas daugiabučių projektas „Namų pynės“. Iš viso per keturis planuojamus projekto vystymo etapus projekte „Namų pynės“ įsikurs daugiau nei 400 šeimų, o bendros investicijos į projektą turėtų sudaryti per 24 mln. eurų.

„Grąžtų gamykla“ Naujamiestyje (Vilnius)

„Hanner“ vizualizacija/Projekte „B23“ bus statomi dar trys namai
„Hanner“ vizualizacija/Projekte „B23“ bus statomi dar trys namai

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ Naujamiestyje, vietoje buvusios „Grąžtų gamyklos“ stato daugiabučius „B23“. Įmonė 1,71 ha sklypą Naujamiestyje įsigijo 2015 metais, o kvartalo statybos pradėtos 2016 metais. „B23“ kompleksą sudarys 8 daugiabučiai. Įmonė skelbia, kad investicijos į pirmus du etapus turėtų siekti 18 mln. eurų. Trečią etapą bendrovė pradės statyti šių metų pabaigoje, o numatoma statybų pabaiga – 2018 metais.

„Pergalės“ fabrikas Žvėryne (Vilnius)

VIDEO: Sostinėje susprogdintas „Vilniaus pergalė" fabriko kaminas

Dar vienas įmonės projektas – vietoje buvusio saldainių „Pergalė“ fabriko statomas daugiabučių kvartalas „Žvėryno namai“. 3,3 ha ploto teritorijoje Vilniuje kvartalas pradėtas statyti dar 2013 metų rudenį. Šiuo metu bendrovė plėtoja 4 etapą, po kurio rinkai bus pasiūlyti iš viso 576 butai. Taip pat planuojama statyti dar vieną etapą, o numatoma statybų pabaiga – 2018 metais. Investicijos į 4 etapus turėtų siekti 24 mln. eurų.

„Vilijos“ fabrikas Užupyje (Vilnius)

Bendrovės vizualizacija/„Užupio krantinės“
Bendrovės vizualizacija/„Užupio krantinės“

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „MG Valda“ vietoje „Vilijos“ fabriko stato vietos gyventojus supykdžiusį daugiabučių projektą „Užupio krantinės“. Iš viso 1,24 ha ploto teritorijoje statoma 180 butų. Investicijos į projektą turėtų siekti apie 23 mln. eurų. Statybų pabaiga numatoma šių metų rudenį.

„Skaiteks“ gamykla Užupyje (Vilnius)

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Skaiteks“ gamykla pradėta griauti
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Skaiteks“ gamykla pradėta griauti

Praėjusių metų gegužės pabaigoje koncernui „MG Baltic“ priklausanti bendrovė „MG Valda“ pranešė iš „Panevėžio kelių“ įsigijusi buvusios „Skaiteks“ gamyklos teritoriją. „Panevėžio keliai“ šioje teritorijoje planavo 98,5 mln. eurų investicijas. Šiuo susitarimu bendrovei „MG Valda“ perleista teisė toliau šalies sostinėje plėtoti „Achitektūros parko“ I etapo projektą „Paupys“. Projektas „Paupys“ apima buvusios pramoninės zonos Vilniaus senamiestyje konversiją į gyvenamąją ir komercinės paskirties teritoriją.

VIDEO: Pradėta griauti „Skaiteks“ gamykla Vilniuje

Dabar bendrovė kuria projektą ir planuoja šiemet pradėti statybas.

„Vilniaus tauro“ alaus darykla (Vilnius)

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gamykla „Vilniaus Tauras“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gamykla „Vilniaus Tauras“

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „YIT Kausta“ praėjusių metų gruodį įsigijo iš Norvegijos kapitalo kompanijos „Aludarių Development“ buvusią alaus daryklos „Vilniaus tauras“ teritoriją. Tuomet bendrovės generalinis direktorius Kęstutis Vanagas informaciją apie sandorį patvirtino dienraščiui „Verslo žinios“. Leidinio teigimu, įmonė įsigijo statinius su 1,2 ha ploto sklypu ir čia planuoja statyti daugiabučius.

„Velgos“ gamykla prie Vilniaus Vingio parko

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos „Velgos“ gamyklos teritorijoje iki šiol neprasidėjo.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos „Velgos“ gamyklos teritorijoje iki šiol neprasidėjo.

Vilniuje, šalia Vingio parko esančioje 14 ha ploto buvusioje „Velgos“ gamyklos teritorijoje, planuojama keliais etapais vystyti rajoną su gyvenamaisiais namais, biurų pastatais bei prekybos centru. Pirmu etapu bendrovė „Akropolis group“ statys daugiabučių kvartalą ir įrengs 200 butų.

Numatoma, kad gyvenamųjų namų kvartalai užims iki 45 proc. teritorijos, o likusioje dalyje bus statomas prekybos centras ir biurai.

„Pieno centras“ Kaune

„Jungtinių projektų“ nuotr./Kauno „Pieno centras“
„Jungtinių projektų“ nuotr./Kauno „Pieno centras“

Kauno centre tarpukariu suprojektuotoje „Pieno centro“ komplekso teritorijoje šiuo metu nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „KPC Nekilnojamasis turtas“ stato 5 tūkst. kv. m ploto biurų pastatą. Tai yra trečiasis projekto „Karaliaus Mindaugo apartamentai“ etapas. Šiuo metu bendrovė teritorijoje taip pat stato daugiabučius.

Faneros cechas Klaipėdoje

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos centrinėje gatvėje griaunami buvę pramoniniai pastatai.
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos centrinėje gatvėje griaunami buvę pramoniniai pastatai.

Apleista Faneros cecho teritorija Klaipėdoje po kelerių metų turėtų virsti biurų, parduotuvių ir sandėlių kompleksu. Bendrovė „Viremidos investicijos“ netoli įvažiavimo į Klaipėdą 2,88 ha ploto teritorijoje praėjusių metų spalį pradėjo griauti buvusios gamyklos pastatus. Planuojama, kad į 12,8 mln. eurų investicijų pareikalausiančias patalpas kelsis statybų sektoriaus įmonės, o iš viso komplekso plotas turėtų siekti apie 16 tūkst. kv. metrų.

Saldainių cechas Klaipėdoje

„Inreal valdymo“ vizualizacija/Projektas Klaipėdoje „Dangės krantinės“
„Inreal valdymo“ vizualizacija/Projektas Klaipėdoje „Dangės krantinės“

Prieš konversiją sandėliuose prie Danės upės kranto veikė saldainių fabrikas. Dabar Klaipėdos senamiestyje nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Inreal valdymas“ įrenginėja butus ir kelias komercines patalpas. Įmonė projektą „Dangės krantinės“ pradėjo įgyvendinti 2016 metų pradžioje ir planuoja jį baigti 2017 metų antrą pusmetį. Investicijos į projektą turėtų siekti apie 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius