Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Kauno stadionas pagal darbų kainą pretenduoja tapti auksiniu

Už statybinio laužo pirkimą – beveik milijonas, už patalpas darbininkams – 2,2 milijono, už laikinos tvoros įrengimą – beveik pusė milijono, o už 15 kvadratinių metrų sandėliuką kastuvams – 150 tūkstančių eurų. Vien tik statybos aikštelės įrengimas – 4,7 mln. eurų. Tokių sumų Kauno savivaldybės paprašė Turkijos kompanija „Kayi Insaat“, kuri turėtų rekonstruoti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno sporto kompleksą Kaune ir paversti jį kol kas didžiausiu stadionu Lietuvoje. Savivaldybė nesiginčija ir teigia, kad svarbiausia – laiku ir už galutinę sutartą kainą atlikti darbai.
Rekonstravus S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, jame galėtų vykti aukščiausio lygio futbolo rungtynės.
Rekonstravus S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, jame galėtų vykti aukščiausio lygio futbolo rungtynės. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min duomenimis, Kauno savivaldybė netrukus turėtų pasirašyti sutartį su Turkijos kompanija „Kayi Insaat“ dėl sporto komplekso rekonstrukcijos Kaune. Turkų pasiūlymas buvo pripažintas geriausiu, tačiau jų pateiktos kainos šokiruoja. Tiesa, savivaldybė oficialiai jų komentuoti negali, kol nepasirašyta sutartis.

Man tai primena „auksinių“ šaukštų istoriją. Švelniai tariant, tai labai didelės kainos, – sakė S.Mitkus.

Nacionalinę futbolo gėdą galintis nuplauti Kaunas rengiasi turėti stadioną, į kurį be gėdos bus galima pakviesti užsienio komandas. Per 20 mėnesių ketinama rekonstruoti S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą su stadionu.

Kol Vilnius dar tik ketina derėtis dėl finansavimo sąlygų su Nacionalinio stadiono statybų konkurso laimėtoju, Kaune stadioną turėtų rekonstruoti Turkijos įmonė „Kayi Insaat“.

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas
S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas

Tačiau panašu, kad būsimasis Kauno stadionas pretenduoja tapti auksiniu. 15min pavyko gauti darbų sąmatas, kurias Turkijos įmonė pateikė Kauno savivaldybei. Kainos gali kelti nuostabą, nes jos dešimtis, o kartais ir šimtus kartų didesnės nei rinkoje. Vien tik už pasirengimą statybai turkai paprašė 4,6 mln. eurų.

Vagonėliai – brangiau nei butai Laisvės alėjoje

Pavyzdžiui, už laikinų buitinių patalpų, kuriose glaustųsi statybininkai, įrengimą turkai paprašė 1,2 mln. eurų. Šios patalpos turėtų atsirasti šalia stadiono, kuris ir bus rekonstruojamas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno autobusų stoties statybos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno autobusų stoties statybos

Sąmatoje įrašyta, kad patalpos bus 255 kvadratinių metrų ploto. Taigi už vieną kvadratinį metrą laikinos pastogės bus mokama 4760 eurų. Palyginimui, už brangiausio buto Laisvės alėjoje kvadratinį metrą prašoma apie 4 tūkstančius eurų. Suprantama, lyginti butą su vagonėliu nereikėtų.

15min pateikia turkų sąmatą, kuri buvo pateikta savivaldybei. Tai bus paskelbta viešai, kai bus pasirašyta sutartis. Beje, Viešųjų pirkimų įstatymas leidžia bendrovei neviešinti darbo užmokesčio, medžiagų bei mechanizmo kainų, todėl jos bus neskelbiamos – tik galutinė kaina.

Turkijos kompanijos sąmata
Turkijos kompanijos sąmata

Bet galima palyginti statybinių vagonėlių, kurie skirti darbininkams laikinai gyventi, kainas. Pavyzdžiui, tame pačiame Kaune galima įsigyti Belgijoje gamintus šiuolaikinius patogius buitinius konteinerius laikinam gyvenimui. 4 tūkstančius eurų kainuoja visas vagonėlis. 15min nesunkiai rado juos siūlančią bendrovę Kaune. Žinoma, dar pigiau atsieina vieno vagonėlio nuoma Kaune mėnesiui – apie 130–140 eurų.

Laikinos buitinės patalpos bus pastatytos ir šalia būsimos automobilių saugyklos su teniso aikštynu. Čia atsiras 132,5 kvadratinių metrų patalpos darbininkams, o už jas turkai paprašė 630,7 tūkstančių eurų, arba 4760 eurų už kvadratinį metrą.

Ir tai dar ne viskas. Pavyzdžiui, statybiniai įrankiai bus saugomi vos 15 kvadratinių metrų sandėlyje. Turkų prašoma kaina už tokį mažą sandėlį – 150 tūkstančių eurų. Už tiek galima įsigyti namą su sklypu Kauno pakraštyje.

Už statybų laužą – kaip už aukso laužą

Kaune brangokos ne tik patalpos darbininkams. Statybinio laužo kaina taip pat gali nustebinti. Laikinam privažiavimo keliui-aikštelei įrengti prireikė betoninio statybinio laužo.

Vilniaus apskrities VPK nuotr./Statybinis laužas
Vilniaus apskrities VPK nuotr./Statybinis laužas

Turkijos kompanija prašo 350 kubinių metrų vadinamojo gruzo, o čia pat, sąmatoje, pateikiama ir jo kaina – 874,7 tūkstančių eurų. Taigi už vieną kubinį metrą statybinio laužo Kauno savivaldybė turkams turėtų mokėti 2500 eurų.

Turkų bendrovės sąmata
Turkų bendrovės sąmata

Įprastai rinkoje tokios atliekos parduodamos tonomis, o vienas kubinis metras atitinka 1,4 tonos skaldos.

Kaune tona statybinio laužo, tinkamo keliams tiesti ir tvirtinti, kainuoja iki 20 eurų.

Laikina tvora – beveik pusė milijono

Stadiono rekonstrukcija reikalauja užtverti ir laikiną tvorą, kad bet kas nelandžiotų. Turkijos kompanija paskaičiavo, kad šalia sporto paskirties pastato Perkūno g. 5 reikės 510 metrų tvoros. O jos įrengimas ir apdengimas polietileno plėvele kainuos 256 tūkstančius eurų.

Dar 309 metrų tvoros reikės šalia automobilių saugyklos su teniso aikštynu. Kaina už šią tvorą – 155,3 tūkstančio eurų. Taigi iš viso laikina tvora kainuos 400 tūkstančių eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybinė tvora
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybinė tvora

Kainą palyginti nesunku – atidarius vieną pirmųjų paieškos sistemos metamų laikinos nuomos svetainių siūloma tvora su polietilenu – 1,76 euro už 3,5 metro ilgio segmentą. Tai kaina mėnesiui. Vadinasi, sporto kompleksui aptverti reikėtų 234 tokių segmentų. Mėnesiui tvoros nuoma kainuotų 411,8 euro, o 20 mėnesių, per kuriuos Turkijos įmonė žada baigti darbus, tvora kainuotų 8236 eurus. Tačiau „Kayi Insaat“ mano, kad jos kaina turi siekti 400 tūkstančių eurų.

Nuostabą gali kelti ir kitos turkų pateiktos kainos. Pavyzdžiui, laikinai patiestas 500 metrų elektros kabelis kainuos 20 tūkstančių eurų, laikinas nuotekų tinklas – 111 tūkstančių eurų, o už 4 tūkstančių kubinių metrų grunto iškasimą paprašyta 181 tūkstančio eurų.

Ekspertas: primena „auksinius“ šaukštus

Susipažinęs su pagrindinėmis darbų kainomis, Statybinių teismo ekspertizių centro ekspertas Sigitas Mitkus sakė, kad jam tai primena „auksinių“ šaukštų istoriją. „Švelniai tariant, tai labai didelės kainos. Tie milijonai už statybų aikštelės įrengimą skamba grėsmingai“, – sakė ekspertas, kuris yra ir VGTU Teisės katedros profesorius.

Profesorius Sigitas Mitkus
Profesorius Sigitas Mitkus

Jo manymu, kainų adekvatumas turėtų būti tikrinamas, ar jos atitinka realią rinkos kainą. „Kita vertus, galbūt kažkur, kituose darbuose, jų kainos yra mažesnės už rinkos. Reikia tikrinti, ar kompanija galėtų pagrįsti savo kainas“, – sakė S.Mitkus.

Viešai aptarinėti kainą – draudžiama

Kauno savivaldybė teigia negalinti oficialiai komentuoti pateiktos sąmatos, nes sako, kad tai konfidencialu.

„Detalios konkursui pateiktų pasiūlymų sąmatos pagal Viešųjų pirkimų įstatymą šiuo metu yra konfidenciali informacija. Ją atskleisti ir viešai aptarinėti mums draudžia įstatymas. Ši informacija taps vieša galutinai užbaigus viešųjų pirkimų procedūras“, – 15min teigiama Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko komentare.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas

Jis pridūrė, kad savivaldybei svarbiausia buvo galutinė darbų kaina ir terminas, per kurį darbus atliks bendrovė.

„Vertinant konkursui pateiktus pasiūlymus svarbiausia buvo bendra pasiūlymo vertė ir darbų atlikimo terminas“, – pridūrė administracijos vadovas.

Turkijos kompanija pateikė pasiūlymą rekonstruoti stadioną už 34,9 mln. eurų, o jos pasiūlymas pripažintas geriausiu. 15min duomenimis, jau netrukus su „Kayi Insaat“ bus pasirašyta sutartis, taigi, greičiausiai ir bus duotas sutikimas, kad pasiūlytos kainos yra tinkamos. Kauno savivaldybė neatskleidžia, kada bus pasirašoma sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius