Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtina: Kaune sukurtos apdailos plytelės, kurias galima lankstyti rankomis

Fasado apdailininkas klijuoja plytelę prie plytelės ir pasiekia kampą. Būtų įprasta, jei meistras įjungtų triukšmingą pjaustymo prietaisą su deimantiniais dantimis, tačiau vietoje to... užlenkia plytelę ant kampo ir dirba toliau. Sunku patikėti savo akimis? Tai Kaune sukurtas produktas „Klinkerit“, apie kurį plačiau papasakojo pats kūrėjas bei gamybos vadovas ir technologas Marius Baltakys.
„Klinkerit“ plytelės
„Klinkerit“ plytelės / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Apdaila Namas

Lietuvoje sukurta ir sėkmingai praktikoje išbandyta ypatingų savybių klinkerinė fasado plytelė. Jos kaina ypač konkurencinga įprastai klinkerio plytelei, o savybės daugeliu atvejų ir lenkia įprastas priemones – klinkerines plytas ar plyteles.

Šios apdailos plytelės yra elastingos. Kaip sakė pats šio produkto autorius Marius Baltakys, šią klinkerinę plytelę galima sulenkti aplink keliolikos milimetrų vamzdį. Suformuoti namo kampus – jau menkas iššūkis. Norite dirbti senamadiškai ir pjaustyti plyteles? Prašom. Sujungimo vietą užtenka patepti tos pačios spalvos klijais ir neliks jokių pjovimo žymių. Plytelė atrodys vientisa.

Partnerio nuotr./„Klinkerit“ plytelės
Partnerio nuotr./„Klinkerit“ plytelės

Sukurta Lietuvoje, pritaikyta pasauliui

Viskas prasidėjo tada, kai UAB „Norvegijos kontaktai“ įkūrėjas Jonas Ambotas nusprendė rinkai pasiūlyti inovatyvų produktą – elastingas plyteles. Tiesa, tai ne naujiena Europoje, nes kai kurie gamintojai siūlo panašaus pobūdžio gaminius.

Pagrindinis iškeltas tikslas – sukurti rinkai patrauktų, kokybės ir kainos santykį atitinkantį produktą. Bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto, cheminės technologijos fakulteto mokslininkais buvo ištirtos bei parinktos tinkamiausios žaliavos bei suburta specialistų komanda, kuri sėkmingai vystė produktą.

„Sukurti ar patobulinti jau esamą rinkoje gaminį, išties nelengvas iššūkis, tačiau įveikiamas. Apginta daktaro disertacija technologijos mokslų srityje leido naujausias teorines žinias paversti praktika ir sukurti kokybišką produktą“, – pasakojo lanksčių plytelių kūrėjas.

„Klinkerit“ gimė po išsamių tyrimų ir bandymų. Buvo sukurtos lanksčios klinkerinės fasado plytelės, kurios pagal funkciją ir paskirtį atitinka įprastas klinkerio plyteles. Taip pat lygiagrečiai sukurti ir specialūs šių plytelių klijai bei gruntas – jų cheminė sudėtis yra labai panaši tarpusavyje, todėl sukibimo efektas – idealus.

Gamybos vadovas M. Baltakys išankstinių nuostatų saugotojams siūlo užsukti į Kauną ir savo akimis pasigėrėti dviem kvartalais, kurių sienos – per 20 tūkst. kvadratinių metrų – padengti šiomis plytelėmis. Apie tai papasakosime atskirai.

Iki šiol buvo atlikti visi įmanomi bandymai ir tyrimai, kurie parodė, jog tai yra patikima, nedegi, visavertė, ilgaamžė ir visoms oro permainoms atspari produkcija. Šiuo metu rengiamas Nacionalinis techninis vertinimas.

Partnerio nuotr./M. Baltakys
Partnerio nuotr./M. Baltakys

Kaip tai veikia?

Klijuoti tokias plyteles yra gana paprasta šio amato žinovams – klijai klojami ant paviršiaus šukomis. Prie jų glaudžiamos plytelės. Patys klijai tampa ir tarpų tarp plytelių užpildu. Plytelių ir klijų spalvas galima tarpusavyje įvairiai derinti. Bendrovė šiuo metu yra sukūrusi 65 įvairiausių spalvų derinių. Tai nebūtinai vienspalviai deriniai.

Prieš pradedant darbus kiekvieną paviršių rekomenduojama sustiprinti specialiai sukurtu gruntu, prie kurio idealiai lips klijai ir „Klinkerit“ plytelės. Klijai puikiai sukimba su visais statybose naudojamais tvirtais paviršiais. Jos puikiai tiks ir ant įvairiais būdais apšiltintų sienų. Neprireiks jokių papildomų tvirtinimo elementų.

Panašu į revoliucingą išradimą ir ypatingą šansą šalies statybų sektoriui tarptautiniu mastu. Labiausiai plytelės patiks tiems, kurie dengia fasadus ir patiems būstų savininkams – atrodys nepigiai, o darbas bus lengvesnis, išlaidos mažesnės. Kūrėjas kalba ramiai, tačiau neslepia turintis ambicijų – gal pavyks užkariauti ir užsienio rinkas.

Partnerio nuotr./„Klinkerit“ plytelės
Partnerio nuotr./„Klinkerit“ plytelės

Techninės įdomybės

„Neabejoju, kad nustebins ir šių plytelių gamybos našumas. Jos gaminamos natūraliomis sąlygomis – nėra jokių šiluminių procesų – nereikia jų išdegti, nėra papildomo apdirbimo. Tai reiškia, kad anglies dvideginio emisija taip pat nulinė. Nežinau, kiek smulkmenų galima atskleisti konkurentams, tačiau tikimės visus maloniai nustebinti”, – teigė „Klinkerit“ kūrėjas M. Baltakys.

Čia belieka tik priminti, kad lankstusis klinkeris gaminamas iš aukščiausios rūšies kvarcinio smėlio ir akrilinės dispersijos vandens pagrindu. Tai vienintelės iš klinkerinių plytelių, kurių priklijavimui naudojami klijai tuo pačiu atlieka ir dekoratyvinės siūlės funkciją. Būtent dėl to rekomenduojama naudoti tik originalius klijus.

Plytelės visiškai sutvirtėja, kai išdžiūsta klijai – per 3-5 dienas. Vėliau jas galima plauti vandeniu. Danga tampa atspari smūgiams, šalčiui ir UV spinduliams. „Klinkerit“ plytelių danga yra laidi garams ir nereikalauja jokio papildomo impregnavimo.

Svajonių būstas

Bendrovė „Norvegijos kontaktai“ yra pastačiusi per 200 gyvenamųjų namų. Statybų srityje dirba 15 metų. Šiuo metu kompanijos vykdomi projektai Kauno mieste – tai du mažaaukštės statybos naujai formuojami gyvenamieji kvartalai, kuriuose statomi butai, kotedžai: www.antagyne.lt ir www.silojus.lt

Abu projektai panašūs tuo, jog visi fasadai yra dengti naujosiomis „Klinkerit“ plytelėmis. Tačiau turi ir reikšmingų skirtumų. Projektas „Antagynė“ – tai vieta žmonėms, mylintiems gamtą, tačiau nenorintiems pabėgti iš miesto. Šiuo metu yra likę neparduoti 5 butai.

„Patogus susisiekimas – iki Kauno miesto centro vos kelios minutės automobiliu, greta nutiestas dviračių takas, kuriuo patogiai numinsite ne tik į miestą, bet ir aplankysite romantiškąją Raudondvario pilį. Netoliese tyvuliuoja Lampėdžio ežeras, o miesto šurmulį užgožia visus metus žaliuojantis šilas”, – vardijo privalumus UAB „Norvegijos kontaktai“ nekilnojamojo turto pardavimų vadovė Izabela Murauskaitė.

Antrasis projektas, „Šilojus“, kuriasi Šilainiuose, 9-ojo forto gatvėje prie Veršvų draustinio: tai naujas uždaras ir jaukus A+ butų kotedžų kvartalas, skirtas aktyviems, bendruomeniškiems ir kokybę vertinantiems gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius