Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nekilnojamojo turto nuomos rinka apsivertė – grįžta nuomininkų valdžia

Atvykus nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, didžiuosiuose Lietuvos miestuose būsto nuomos rinka persikėlė į nuomotojų rankas: paklausa išaugo, pasiūla beveik išnyko, kainos šovė viršun. Tačiau artėjant šildymo sezonui ir ilgėjant tamsiems vakarams, o energijos kainoms šokant jau ne pirmą ratą sukantį sirtakį, savininkams gali tekti rinktis: mažinti nuomos kainą ar susitaikyti su tuo, kad nuomininkų surasti bus sunkiau.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada ir ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

A.Čiučiurkaitė: Mariau, pradėkim nuo jūsų, nuo pasiūlos. Kaip šiuo metu būsto nuomoje pasiskirsto pasiūla ir paklausa?

M.Čiulada: Jeigu lyginti su jūsų minėtu pavasariu, vasaros sandūra, tai, tarkim, atsivertus patį populiariausią skelbimų portalą, tuo metu buvo 500-600 nuomos objektų pasiūloje. Dabar turime 1600 net su viršum pasiūlymų, kitaip tariant, situacijos vadžios pereina į nuomininkų rankas. Nuomininkai turi daugiau laiko rinktis, turi galimybę derėtis, turi iš ko rinktis galų gale, nes pavasarį buvo – vieną-du apžiūrėjai ir stveri, nes nespėsi.

Situacija yra persivertus į kitą pusę, juo labiau, kad ateina žiema, ateina šildymo sezonas, tai nuomotojai tikrai derasi ir vaizdelis pasikeitęs.

Nuomininkai turi daugiau laiko rinktis, turi galimybę derėtis, turi iš ko rinktis galų gale, nes pavasarį buvo – vieną-du apžiūrėjai ir stveri, nes nespėsi.

A.Čiučiurkaitė: Kokį tai efektą turi nuomos kainoms?

M.Čiulada: Kainų dar niekas labai neskuba mažinti, bet tie, kurie, sakykim, skaičiuoja ir yra labiau profesionalūs investuotojai, supranta, kad kiekvienas prastovos mėnuo, kiekvienas mėnesis, kai butas ar namas neišnuomotas,yra 9 proc. negautų pajamų. Taip, kol kas dar šildymo sąskaitų nėra, bet jau yra negautų pajamų tam tikrų. Faktas, kad spaudimas kainoms yra.Kol kas kažkokių kainos mažinimo atvejų nematome, bet bent jau pirmos kregždės pasirodo. Tie, kurie labiau nori išnuomoti, mažina kainas, ne kažkaip dramatiškai, bet, sakykim, 5-10 proc. tikrai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada

A.Čiučiurkaitė: Įdomu, per kiek laiko vidutiniškai pavyksta išnuomoti būstą? Lyginant su pavasariu, galbūt taip bus paprasčiau tą tempą palyginti.

M.Čiulada: Matot, su pavasariu lyginti galbūt nebūtų teisinga, nes tuo metu kaip tik buvo anomalija, tai nebuvo standartas.

A.Čiučiurkaitė: Taip, ekstremali situacija, kitaip tariant...

M.Čiulada: Normalu yra išnuomoti butą per 2-3 savaites, per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius