-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nematytas futuristinis NT projektas Lietuvoje: 30 metrų aukštyje stovintis namas – už 1,5 mln. eurų

Ant plieninių kolonų stovintis namas už 1,5 mln. eurų – tokią viziją Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) pirkėjams nori parduoti projekto „Nubes project“ kolektyvas. Už tokią kainą būstą įsigijęs asmuo gautų dviejų aukštų namą, tačiau realiai šis būtų vienuoliktame aukšte. Projekto sumanytojai planuoja, kad tokie namai taptų ir turistine atrakcija, tačiau perspėja – kaina dar kils.
„Ortus XII“
Projekto vizualizacija / „Nubes project“ vizualizacija
Temos: 2 Elektrėnai būstas

Lietuvos prabangaus nekilnojamojo turto rinkoje – netikėta naujiena.

Pasiturintiems būsto pirkėjams Elektrėnų rajone siūloma iš brėžinio pirkti naują, Lietuvoje nematytą projektą – būstą ant metalinių kolonų 30 m aukštyje. Tai – būtų maždaug dešimtas arba vienuoliktas daugiabučio aukštas, tačiau yra vienas skirtumas – apatiniai aukštai čia paprasčiausiai neegzistuoja.

Projektas „Ortus XII“, kurį plėtoja 2018 m. įkurta įmonė „Nubes project“, yra netoli Jarmališkių kaimo ir Pipiriškių piliakalnio, esančių Elektrėnų rajone. Vievis nuo sklypų yra nutolęs maždaug 9 km, Elektrėnai – apie 17 km.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

„Nubes projects“ įkūrėjas ir projekto sumanytojas Marius Marcinas 15min teigė, kad projektas atsirado „iš trūkumo“ – anot jo, kai kuriems gyventojams trūksta atviros erdvės, jie nori, kad iš namų matytųsi horizontas. „Noras buvo gyventi plačiai, neužspaustam dėžutėje. Didesnę laiko dalį praleidi uždarytas arba biure, arba namuose ir nori turėti erdvę. Taip ir gimė ta idėja“, – pasakojo pašnekovas.

Jis teigė, kad nors iš dalies panašių namų užsienyje esama, jie statomi ant šlaitų. Toks projektas, kokį siūlo „Nubes projects“, yra patentuoto dizaino ir unikalus.

„Buvo noras sukurti naujo tipo gyvenamąjį būstą. Technologijos eina į priekį, o namų, ypač gyvenamųjų, dizainas labai sunkiai vystosi. Norisi matyti naują, inovatyvią architektūrą“, – kalbėjo M.Marcinas.

"Nubes project" vizualizacija/Projekto vizualizacija
"Nubes project" vizualizacija/Projekto vizualizacija

Projektas dar nepradėtas statyti, statybos leidimą įmonė planuoja gauti 2023 m. I ketvirtį, optimistiniu variantu – šių metų pabaigoje.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

Iš dvylikos planuojamų pastatyti konstrukcijų, trys jau yra rezervuotos. Vieną jų rezervavęs pats M.Marcinas.

Kitų dviejų asmenų tapatybių jis neatskleidė. Vienas pagrindinių argumentų kviečiant pirkėjus buvo tai, kad gyventojui šiame name nereikės atlikti jokių aplinkos tvarkymo ir kitų išorės buities darbų – visu tuo pasirūpins įmonė.

Kalbėdamas apie potencialius klientus, M.Marcinas teigė, kad greičiausiai tokio namo pirkėjams tai tikrai nebus pirmasis gyvenime būstas. „Žmogus jau bus išsibandęs gyventi vienoje ar kitoje vietoje. Tas trūkumas ir noras turėti kažką išskirtinio, manau, atves iki mūsų. Vieni žmonės išsiskiria batais, automobiliais, tatuiruotėmis, o kažkas norės išsiskirti gyvenamuoju būstu“, – kalbėjo pašnekovas.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

Jis pabrėžė, kad teritorijoje neplanuojama turėti tvorų, uždarų sklypų. Maža to, aplink išskirtinio dizaino namus planuojami pažintiniai takai, tad į architektūrą ir būsimą pelkių rezervatą pasižiūrėti galės atvykti atsitiktiniai žmonės ar netgi ekskursijos.

Projekte numatyti 1,6 km ilgio pažintiniai takai, suoliukai, įkurtas rezervatas ir netgi specialus paviljonas, savo architektūra iš dalies atkartojantis ant polių esančius būstus. Paklaustas apie privatumą, M.Marcinas teigė, kad privatumo gyventojams užteks net ir tokiu atveju.

„Privatumo bus apsčiai, nes pastatai vienas nuo kito statomi daugiau nei per 100 metrų. Jie nėra suspausti. Taip pat tai yra pakankamai didelis aukštis, tai maždaug vienuoliktas daugiabučio aukštas. Gyvenant viršuje gyventojas neturės sąlyčio su tais, kurie vaikšto pažintiniu taku“, – kalbėjo „Nubes project“ vadovas.

Nors teritorijoje nebus tvorų, gyventojai galės vaikščioti teritorijoje, o lankytojai turės „aiškiai užbrėžtas ribas“.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

Būsto savininkai taip pat negalės savavališkai statyti papildomų statinių, kadangi teritorijos vaizdas turėtų išlikti toks, koks matomas vizualizacijose. „Yra statybinis pasas, kuris neleis papildomai gyventojams statyti pirčių, daržų, pridžiauti rūbų ir taip toliau. Tai bus tokia vizuali estetinė dokumentuota tvarka“, – sakė pašnekovas.

Nors viduje būsto savininkai turės visišką laisvę, visgi, bent jau kol kas, jiems nebus galima keisti ir pastato spalvinės gamos ar reikšmingų detalių. Ateityje planuojama, kad klientas galės pasirinkti tam tikras išorės detales pagal savo poreikius. Kol kas, teigia M.Marcinas, svarbiausia yra įgyvendinti projektą, o susitelkimas į smulkmenas šiame etape galėtų tik trukdyti.

Šiuo metu teritorija nėra pilnai apželdinta, tad gyventojai galės išsakyti savo nuomonę šiuo klausimu.

M.Marcinas neatmetė tikimybės, kad kai kurie tokio būsto pirkėjai gali nuspręsti pastatą nuomoti kitiems. Jis pabrėžė, kad pirkėjas galės naudoti savo namą kaip tinkamas, kita vertus, pardavinėjant šiuos namus akcentuojamas siekis sukurti bendruomenę.

Ką gautų klientai?

Kaip rašoma projekto tinklalapyje, vienas toks būstas turės daugiau nei 350 kv.m naudingojo ploto.

„Lengvai modifikuojamas daugiau nei 350 kv. m ir 2 aukštų interjeras: galima įsirengti norimo dydžio svetainę, ne vieną miegamąjį, darbo kambarį, drabužines, panoraminį vonios kambarį su masažine vonia“, – rašoma tinklalapyje.

„Nubes project“ nuotrauka/Taip dabar atrodo būsimoji projekto vieta
„Nubes project“ nuotrauka/Taip dabar atrodo būsimoji projekto vieta

Pagal užsakymą plotą galima koreguoti, didinti ir mažinti. Viršuje žadama ir terasa su 360 laipsnių vaizdu virš medžių viršūnių.

Pastatas turėtų būti apsirūpinantis energetiniais ištekliais – ant stogo žadama sumontuoti daugiau nei 440 kv. m ploto saulės elektrinės modulių, kurių pagaminamos galios užteks tiek pastatui apšviesti, tiek apšildyti. Be to, energijos dar liks ir aplinkos energiniams poreikiams patenkinti.

Į namus gyventojai galės pakilti liftu arba, jeigu yra nusiteikę pasportuoti, kolonas jungiančia atvira laiptų konstrukcija.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

Apatiniame pastato aukšte numatytos 2 automobilių statymo vietos su elektrinio transporto įkrovimo stotelėmis, lauke – 3 papildomos vietos ant metalinių segmentų tako. Asmeninei erdvei apatinėje dalyje – hobiui, pramogų ir laisvalaikio inventoriui – numatyta daugiau nei 40 kv. m. Šalia poilsiui skirtos viešosios infrastruktūros – pažintinių takų ar suoliukų, dar bus ir viena sraigtasparnio aikštelė, bendra visiems 12 namų.

Pastato konstrukcijos montuojamos ant polinių pamatų, tad nepažeidžiama natūrali žemės paviršiaus paklotė, rašoma tinklalapyje.

Besibaiminančius dėl galimo pastato siūbavimo, M.Marcinas ramina, kad projektas saugus, atitinkantis visus statybos techninių reglamentų (STR) reikalavimus.

Būsto kainos kils 30–40 proc.

Projektą pradėti numatyta 2023 m. pradžioje. Jis būtų vykdomas etapais – iš pradžių numatoma pastatyti pirmuosius rezervuotus pastatus, kartu po truputėlį tvarkant aplinką.

Vieno būsto kaina šiandien siekia 1,48 mln. eurų, tiesa, du būstus arčiau kelio galima įsigyti ir pigiau – už 1,38 mln. eurų. Išankstinės rezervacijos kaina – 60 tūkst. eurų.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

„Šiandien kainos yra išankstinės. Esame paleidę 4 proc. rezervacijos mokestį, kaina nėra didelė už tokį projektą. Ateityje kainos, prognozuojame, kils 30–40 proc. statybos metu. Pigu visą laiką būna pradžioje, o vėliau kaina kyla, tai yra normalu. Drąsiausiems yra nuklotas raudonas kilimas“, – sakė M.Marcinas.

Anot jo, šiuo metu projektai yra vystomi iš privataus kapitalo. „Ateityje matysime. Gali būti, kad susijungsime su kokia nors įstaiga, kuri pagreitins statybas“, – sakė jis.

Iš viso dvylikos pastatų projektas galėtų atsieiti apie 30 mln. eurų.

M.Marcinas teigė, kad statybos leidimas turėtų anksčiausiai būti gautas šių metų gale, tačiau realesnis terminas yra 2023 m. I ketvirtis. Tik gavus statybos leidimą, bus liejami poliai. Detalės tuo metu bus gaminamos gamykloje ir surenkamos vietoje, ant esamų polinių pamatų.

„Nuo to momento jau ir reikalavimai bus šiek tiek pakelti pirkėjams ir kainos galbūt šiek tiek pakils“, – sakė M.Marcinas.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

Paklaustas apie savo patirtį įgyvendinant panašius projektus, pašnekovas teigė, kad statybose sukasi jau beveik dvidešimt metų, nuo 2003 m. Daugiausiai yra dirbęs su didelių pastatų – tiek tūriu, tiek aukštingumu – įrengimu įvairiuose Lietuvos miestuose. Pašnekovas teigė, kad ši patirtis leidžia gerai suprasti, ką reiškia statyti didelius pastatus.

„Įrenginėjant įvairius didelius pastatus, daugiabučius, viešas erdves, atėjo daugybė žinių ir iš ten susiformavo aplinka, kolektyvas, su kuriuo žiūrėjome, ką galime padaryti su tuo pastatu. Pastatą apipavidalinti ir įrengti nėra sudėtinga – sudėtingiausia inžinerinė dalis, kad viskas būtų savo vietose, kad laikytų, kad nebūtų išlindę nereikalingų detalių, kurias reikėtų slėpti ar pjauti vietoje. Visą projektą dedame į BIM platformą – tai kompiuterinė programa, kuri leidžia suvesti visas detales į krūvą. Visos klaidos taisomos iki statybos“, – pasakojo jis.

„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“
„Nubes project“ vizualizacija/„Ortus XII“

M.Marcinas Vilniaus Gedimino technikos universitete (dabar – Vilnius Tech) 2000–2006 m. studijavo architektūros inžinerijos specialybę. Yra vadovavęs dviem nekilnojamojo turto įmonėms, tarp jų UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūrai“. Ši įmonė, įkurta 2008 m., 2018 m. likviduota bankrutavus.

Šiandien M.Marcinas yra įmonės „Nalesta“ vadovas. Ji įkurta 2016 m. 2021 m. ši įmonė pasiekė daugiau 204 tūkst. eurų apyvartą ir uždirbo 84 tūkst. grynojo pelno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius