-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausis būsto pardavėjams – ne sausas: tokio aktyvumo rinka nematė nuo 2004 metų

2018-ųjų pradžios scenarijus, kai krito nekilnojamojo turto pardavimai, šiemet nepasikartojo. Nekilnojamojo turto analitikų teigimu, tokio sausio Vilniaus būsto pardavimų rinka nematė nuo 2004 metų, o naujų butų rinkoje – nuo 2007 metų. Ekspertų ir bendrovių atstovų nuomone, tai galėjo lemti ilgas šventinis laikotarpis, taip pat padidėjusi būsto pasiūla.
Vyras džiaugiasi
Vyras džiaugiasi / 123rf.com nuotr.

Tokiais rezultatais itin patenkinti nekilnojamojo turto plėtotojai. Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ 2019 metų sausį sostinėje pardavė 51 butą. Praėjusių metų sausį įmonė buvo pardavusi 38 butus.

2019 metų sausio mėnesį tarp „Hanner“ plėtojamų projektų populiariausias buvo Šnipiškėse statomas „Paparčių namų“ kvartalas, kur parduoti 23 butai, „Centro rezidencijoje“ parduoti 13 butų, „B23“ – 11 butų, o „Pilies apartamentuose“ parduoti 4 butai.

Įprastai sausį NT rinkoje būna lengvas sąstingis, tad šių metų aktyvumas išties nėra įprastas, – sakė K.Vanagas.

Anot kompanijos „Hanner“ ekspertų, tokiam aktyviam šių metų sausiui didelę įtaką turėjo geros šalies ekonominės sąlygos, palankūs būsto įperkamumo rodikliai ir pozityvūs gyventojų lūkesčiai šiems metams.

„Realco“ šių metų sausį pardavė 31 butą, kai tuo metu praėjusių metų pradžioje – 17 butų. Tačiau įmonė tikina, kad kol kas sunku daryti tokių rezultatų išvadas – per mažas laikotarpis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Švenčiantis Vilnius kviečia mėgautis šviesų žaismu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Švenčiantis Vilnius kviečia mėgautis šviesų žaismu

Pasiūlė naujų projektų

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Rewo“ skaičiuoja, kad šių metų pradžioje pardavė 27 butus, o praėjusių metų sausį – 14.

„Daugiausia būstų pardavėme vystomame projekte „Ozo kvartetas“: čia ir jų skaičius, o kartu pasiūla tarp mūsų plėtojamų projektų yra didžiausia. 2018 metų pabaigoje pradėjome antrąjį šio projekto etapą, kuris suteikė papildomą impulsą pardavimams. Nemažai dėmesio sulaukė ir projektas „Nok Nok Home“, – 15min sakė komentavo „REWO“ vadovas Edvinas Malevskis.

NT bendrovė „Lithome“ skaičiuoja, kad šių metų sausį pardavė 15 butų, kai pernai buvo nupirkti 6 butai. Iš įmonės turimo portfelio aktyviausiai pirkėjai rinkosi butus Naujamiestyje „N-Garden“ name ir Pilaitėje esančiame „Pilaitės parke“.

„Šiuo metu rinkoje klientams galime pasiūlyti 3 vystomus projektus, kurių statybų stadijos yra skirtingos. „Pilaitės parko“ statybos baigtos, šiame name liko keletas neparduotų butų. Visoriuose kylančių „Visinorių“ statybos jau įpusėjo ir artėjančią vasarą įsikurs pirmieji naujakuriai, o „N-Garden“ statybos tik pradedamos“, – tikino „Lithome“ direktorė Rasa Radovičienė.

„Merko statybos“ generalinis direktorius Saulius Putrimas teigė, kad 2019 metų sausio mėnesį visoje įmonė pardavė 30 butų.

„Lyginti su praėjusių metų pirmais mėnesiais būtų sudėtinga, nes tuo metu tiesiog neturėjome, ką pasiūlyti butų pirkėjams. Tad per visą 2018 m. I ketvirtį buvo parduota tik 11 butų.

Atsižvelgdami į paklausą praėjusiais metais pradėjome statyti 4 naujus projektus skirtingose Vilniaus vietose: senamiestyje „BastėjaLife“, centrinėje miesto dalyje – „Rinktinės Urban“ ir „Vilnelės slėnis“, Santariškėse – „Fizikų namai“, tad šiuo metu turime ką pasiūlyti būsto ieškantiems pirkėjams įvairiuose segmentuose“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Merko statyba“ generalinis direktorius Saulius Putrimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Merko statyba“ generalinis direktorius Saulius Putrimas

Prisidėjo ir pokyčiai įmonės viduje

Sėkminga metų pradžia džiaugiasi ir „Citus“ vadovas Mindaugas Vanagas – įmonei tai geriausias startas per pastaruosius trejus metus. Bendrovė skaičiuoja, kad sausį pardavė 63 butus kartu su rezervacijomis, o praėjusių metų pradžioje buvo parduota 40 butų.

„Tokį gerą startą iš vienos pusės lėmė rinkos situacija ir paklausos kreivė. Iš kitos – pasipildžiusi pasiūla naujuose projektuose“, – tikino jis.

Taip pat M.Vanago nuomone, sėkmingą metų pradžią lėmė ir pokyčiai įmonės viduje.

„Citus“ nuotr./Mindaugas Vanagas
„Citus“ nuotr./Mindaugas Vanagas

Kita nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Omberg“ taip pat skaičiuoja pakilusius pardavimus. 2019 metų sausį įmonė pardavė 22 butus ir kotedžus (kartu su rezervacijomis), kai pernai buvo parduota 13 butų ir kotedžų. Anot „Omberg“ direktoriaus pavaduotojos Olgos Dainytės, pakilusius mėnesio rezultatus lėmė sėkmingi praėję metai.

„Mums ryški augimo tendencija buvo antroje 2018-ųjų pusėje – per paskutinius penkis metų mėnesius pardavėme daugiau būstų nei per pirmus septynis. Iš viso pernai pardavėme 262 butus ir kotedžus (kartu su rezervacijomis) ir pasiekėme kone trigubą augimą“, – 15min kalbėjo ji.

Kas lėmė įmonės sėkmę? O.Dainytės teigimu, pirmiausia tokius rezultatus nulėmė vystomų nekilnojamojo turto projektų portfelio plėtra.

„Anksčiau daugiausia dirbome Pilaitėje, o pernai plėtėme vystomų projektų portfelį į skirtingas Vilniaus vietas: Gineitiškes, Naujamiestį, Pašilaičius. Be to, kiekvieną projektą siekėme pritaikyti skirtingiems pirkėjų segmentams, todėl daug dėmesio skyrėme projektų koncepcijomis", – aiškino ji.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Pardavimai kilo ir Kaune

Šis sausis stebina ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ generalinį direktorių Kęstutį Vanagą. „YIT Lietuva“ šių metų pradžioje pardavė 35 butus – lyginant su praėjusių metų sausiu pardavimai išaugo 5 kartus.

„Įprastai sausio mėnesį nekilnojamojo turto rinkoje būna lengvas sąstingis, tad šių metų rinkos aktyvumas išties nėra įprastas. Aukštesnės kategorijos būsto pardavimus siejame su ekonominiais aspektais – vis dar palankiomis būsto finansavimo sąlygomis, augančiomis pajamomis.

Kita vertus, suintensyvėjusius pardavimus sausio mėnesį Vilniuje siejame ir su naujo projekto „Naujoji Rivjera“ antrojo etapo pardavimų pradžia. Kaune pastebėjome didelį emigrantų susidomėjimą nauju būstu, ypač Piliamiesčio projekte. Šventėms iš užsienio grįžę lietuviai naują būstą rinkosi kaip patikimą investiciją“, – 15min teigė K.Vanagas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Vanagas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Vanagas

Be to, bendrovės vadovas pastebi, kad ir laikinojoje sostinėje butų pardavimai nemažėja.

„Staigus pakilimas prasidėjo jau gruodžio antroje pusėje. Sausį būsto pardavimo skaičiais Kaunas pralenkė Vilnių. Sostinėje jų parduota 17, Kaune – 18. Beje, visi praėję metai apskritai išsiskyrė Kauno būsto rinkos aktyvumu. Pernai „YIT Lietuva“ būsto pardavimai Kaune pirmąkart aplenkė sostinę (net 20 proc.)“, – kalbėjo K.Vanagas.

Pardavimų sumažėjimą lėmė pakitęs portfelis

Tiesa, ne visiems šių metų sausis toks geras. Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Darnu Group“ 2019-ųjų sausį pardavė 18 butų, o praėjusių metų tą patį laikotarpį – 30. Anot įmonės pardavimų direktoriaus Manto Umbraso, tam įtakos turėjo būsto pasiūlos portfelis.

„Šiuo metu esminę mūsų portfelio dalį sudaro aukštos ir prestižinės klasės butai dar statomame „Paupio“ rajone. Šių metų pradžioje parduota 18 butų, iš kurių daugiausia – Paupyje. Šioje vystymo stadijoje pardavimais esame patenkinti. Pernai pardavimų skaičius buvo didesnis ir tai lėmė mūsų likusių projektų stadija, – „Užupio krantinėse“, „LightHouse III“ ir „Ąžuolų terasų“ projekte klientai galėjo rinktis iš jau pastatytų objektų, tad ir pardavimų tempas buvo gerokai spartesnis“, – aiškino M.Umbrasas.

Po šventinio gruodžio ėmė pirkti

Nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ NT rinkos tyrimų vadovas Robertas Žulpa taip pat nusistebėjo šių metų pradžia. Įprasta manyti, kad žiemos laikotarpis NT rinkoje būna pats vangiausias, tačiau 2019 metai didžiausioje šalyje NT rinkoje prasidėjo neįprastai aktyviai. Negalutiniais Registrų centro duomenimis, Vilniuje buvo užregistruota 968 butų pirkimo-pardavimo sandoriai. Tai – rekordinis sausio mėnuo nuo 2004 metų ir lyginant su 2018 metų sausiu, užregistruotų butų sandorių skaičius išaugo 28 proc.

Ne ką prastesni rodikliai ir pirminėje rinkoje. „Inreal“ skaičiavimais, per sausio mėnesį Vilniuje buvo parduoti 455 nauji butai – tai antras rezultatyviausias sausio mėnuo nuo 2006 metų.

„Geriau pardavinėti naujos statybos butus sausį plėtotojams sekėsi tik 2007-aisiais. Lyginant su 2018-ųjų sausiu, pardavimų apimtys išaugo daugiau nei dvigubai“, – tikino pašnekovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Robertas Žulpa
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Robertas Žulpa

Kas įvyko, kad šių metų sausio pardavimai taip visus nustebino? R.Žulpa tikina, kad tam įtakos galėjo padaryti pakankamai ilgas šventinis laikotarpis.

„2018 metų pabaigoje šventinis laikotarpis truko praktiškai pusantros savaitės, todėl labai tikėtina, jog dalis sausio sandorių „atkeliavo“ ir iš praėjusių metų. Žmonės turėjo laiko išsirinkti, apžiūrėti, susitarti su pardavėjais, bet tas juridinis faktas, kai sutartys buvo pasirašytos ir įregistruotos Registrų centre, įvyko sausio mėnesį“, – aiškino jis.

Tačiau R.Žulpa pastebi, kad nuotaikos NT rinkoje ir toliau išlieka teigiamos.

„Didelė pasiūla, pozityvios pirkėjų nuotaikos, augančios pajamos, stabilios NT kainos ir gerėjantis įperkamumas sudaro prielaidas ir toliau matyti panašų aktyvumą. Bent iki tol, kol tarptautinėje arenoje stebima stabili situacija“, – įsitikinęs „Inreal“ NT rinkos tyrimų vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prabangių būstų projektas sostinėje „Pranciškonų parkas“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prabangių būstų projektas sostinėje „Pranciškonų parkas“

Nekilnojamojo turto analitikas ir viešosios įstaigos „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius skaičiuoja, kad plėtotojai sausį pardavė 456 butus.

„Mėnesis NT plėtotojams buvo labai geras“, – aiškino analitikas.

Įspėja pirkėjus

Primename, kad praėjusių metų sausį bendras NT rinkos aktyvumas buvo kritęs penktadaliu. A.Antanavičiaus teigimu, kaip ir pernai, taip ir šiemet, iš vieno mėnesio rezultatų negalima spręsti apie metus, tačiau pozityvioms nuotaikoms išlaikyti yra dar daugiau argumentų nei pernai.

„Reikia pripažinti ir tai, jog pinigų kiekis ekonomikoje, kuris vis dar sėkmingai didinamas per naujai išduodamas paskolas, duoda savo efektą – toliau stiprina iliuziją, kad turtingėjame, skatina žmones prisiimti naujus finansinius įsipareigojimus ir dažniausiai investuoti ne į naujų verslų ar produkto kūrimą, nes tai yra sunkesnis ir sudėtingesnis kelias, o pasirenkamas lengviausias kelias – investuoti į turtą. Visgi, pastarasis pasirinkimas teigiamą efektą duoda tik trumpuoju laikotarpiu, kuris galiausiai sukelia euforines nuotaikas, vedančias į rinkos perkaitimą ir galiausiai į kainų griūtį“, – kalba jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius

A.Antanavičiaus nuomone, užteko vos keleto sėkmingų metų ir žmonės labai greitai pamiršo praėjusią krizę, problemas, kurias ji sukėlė, niekas nesigilina, kodėl dabar „gyvename taip gerai“, ant kokių pamatų viskas pastatyta ir kiek tai yra tvaru, lygiai taip pat, kaip į tai nesigilino ir per praėjusį pakilimą.

„Todėl galiu gana drąsiai teigti, kad jokie racionalūs argumentai čia jau nebepadės – mases, kurios ir formuoja rinką, į priekį stumia euforinės nuotaikos, o jas pakeisti gali tik reikšmingi įvykiai globalioje arenoje, pinigų politikoje ir pan., o kol tai neįvyks, labai tikėtina, kad matysime gerus NT rinkos rodiklius“, – įsitikinęs analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius