-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos policijos pastatas perparduotas: mero žiniomis, savininkas uždirbo 2 mln. eurų

Prieš trejus metus už 570 tūkstančių eurų aukcione nupirktas Palangos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatas perparduotas. Palangos meras Šarūnas Vaitkus neseniai pagarsino, jog už pastatą gauta 2,5 mln. eurų suma. Buvęs savininkas Evgenis Khitereras teigia, jog meras sako netiesą, o statinį pardavė neradęs bendro sutarimo su miesto valdžia. Pats meras, kalbėdamas Seimo Antikorupcijos komisijoje, negailėjo priekaištų Turto bankui, kuris esą per pigiai pardavė šį statinį. Pastarojo vadovas atkirto, jog pastato ilgai niekas nepirko, o tokia buvo didžiausia pasiūlyta suma. Aiškėja, jog pastatą įsigijo bendrovė „Vytauto 4“, o vienas iš savininkų – buvusio Seimo pirmininko V.Pranckiečio sūnus Vaidotas.
Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje
Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje / Turto banko nuotr.

3,2 tūkst. kvadratinių metrų pastatas su 1,77 ha visuomeninės paskirties sklypu Vytauto gatvėje po ilgiau nei pusmetį trukusių aukcionų 2018 metų pradžioje buvo parduotas už 574 tūkst. eurų bendrovei „Stadt Property“. Vienintelis jos akcininkas tuo metu buvo Izraelio pilietis Evgenis Khitereras. Pradinė Turto banko kaina tuomet siekė 1,063 mln. Eur, tačiau pastato niekas nepirko.

Šis sandoris buvo atkreipęs ir tuometės Vyriausybės dėmesį, kuri prašė Generalinės prokuratūros ištirti situaciją ir apginti viešąjį interesą.

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijoje didelis dėmesys buvo skirtas vilai „Auska“ dėl nuaidėjusios informacijos apie parduotus vertingus daiktus iš pačios vilos. Juos esą įsigijo dešimt metų vilą besinuomojusi bendrovė, tad įmonei apleidus vilą čia pasigesta įvairiausių daiktų. Ieškant kaltųjų, pirštais badoma ir į Turto banką, kuris buvo perėmęs vilos valdymą ir tik šiemet ją perdavė Palangos miesto savivaldybei. Mero teigimu, būtent Turto bankas turėjo rūpintis vilos priežiūra.

Pristatęs problematiką, kurorto meras Š.Vaitkus įstaigai priekaištų pažėrė ir daugiau – bedė į kitapus „Auskos“ stovintį buvusį Palangos policijos komisariato pastatą. Turto banko žinioje šis objektas buvo trejus metus nuo 2015 metų gruodžio.

„Nešildomas pastatas nusidėvi per metus. Ten yra daug drėgmės. Po trejų metų objektą privatizavo už neįtikėtinai mažą kainą. Už dviejų hektarų su pastatu kompleksą buvo gauta 570 tūkstančių eurų. Šiandien už tokią kainą galima nupirkti apartamentus, o čia kalbu apie dviejų hektarų teritoriją beveik prie „Auskos“. 2018 aukcione pastatą įsigyja žmogus, jo kaltinti nereikia. Tačiau jis trejus metus nieko nedaro. Taigi rašomi protokolai viešosios tvarkos skyriui dėl pastatų nepriežiūros. Prieš keletą mėnesių apleistas pastatas parduotas, mūsų žiniomis, už 2,5 mln. eurų. Kur du milijonai eurų? Palaikius pastatus ir nieko nedarant, – kalbėjo Š.Vaitkus. – Kodėl turtas neprižiūrimas? Ar specialiai mažinama turto vertė? Viena yra ateiti ir įvertinti, kai tuščia. Kai policijos pastatas neprižiūrimas, vertintojas gali matyti tik sukiužusį pastatą ir apibėgusius stogus.“

Meras stebėjosi, esą per tokį trumpą laiką objektas parduotas už penkis kartus didesnę sumą.

„Pasižiūrėkit faktus, kaip parduodamas turtas ir už kokią žemą kainą. Tokių pavyzdžių galiu pasakyt ne vieną“, – piktinosi meras.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis, išgirdęs informacija, atsiduso ir replikavo: „Teoriškai vežimas, bet praktiškai nevažiuoja. Ir taip, kur beprisirišim“.

Iš tiesų, Registrų centro duomenimis, bendrovę „Vytauto 4“ balandžio pabaigoje įsigijo nauji savininkai: bendrovės „Pra invest“, kurią valdo Vaidotas Pranckietis ir Kęstutis Pranskietis bei „EMBELIJA“, kurios savininkai – Raimondas Butkus ir Evaldas Pečiauskas.

Turto banko nuotr./Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje
Turto banko nuotr./Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje

Kainą diktavo rinka

Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius tikino, jog turtas buvo įvertintas specialistų. Kainos pati įstaiga nenustato.

„Tuo metu buvo kreipimasis. Taip pat atlikta analizė, ar kaina tinkama. Prokuratūra atliko tyrimą, per kurį nebuvo nustatyta pažeidimų. Sklypo paskirtis visuomeninė. Dažnai ji turi mažesnę vertę. Klausimas, kodėl pabrango – sunku pasakyt, mums sunku įvertinti. Nustatėme pradinę kainą, kurią nustatė nepriklausomas turto vertinimas. Turtas brangsta, tačiau, ar galėjo tiek pabrangti? Turbūt taip, jei rinkoje tokia situacija“, – kalbėjo vadovas.

Jis priminė, jog iš gautų lėšų finansuojama policijos pastato statyba, tad turtas turi būti parduodamas kuo skubiau, kad būtų galima finansuoti statybas.

Turto banko nuotr./Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje
Turto banko nuotr./Buvęs policijos komisariatas Vytauto gatvėje, Palangoje

Pažeidimų nebuvo rasta

Finansų ministerijos Turto valdymo departamento vadovė Aušra Vičkačkienė, išklausiusi mero priekaištus, antrino, jog jei valstybė turi nereikalingo turto, pagrindinis tikslas – parduoti.

Moters teigimu, visada lengva kaltinti, kai praeina treji ar penkeri metai. Vadovės teigimu, neretai tenka sutvarkyti ir žemės klausimus ir t. t. Be to, tenka atnaujinti kitą turtą, o tam lėšų neskiriama, tad Turto bankas sukasi pats.

„Neteisinga teigti, kad šioje situacijoje yra kaltas Turto bankas. Prokuratūra rinko medžiagą. Mes aiškinomės. Be to, Finansų ministerija tikrino situaciją. Jokių pažeidimų nebuvo nustatyta. Nekilnojamojo turto kainos, pati rinka keičiasi, kaip dabar matome, po trejų metų, gana reikšmingai“, – kalbėjo A.Vičkačkienė.

Patvirtino pardavimą

Evgenis Khitereras 15min patvirtino, jog nebėra pastato savininkas. Verslininkas užsiminė norėjęs šioje erdvėje išvystyti kompleksą, skirtą turizmui – apartamentus, kotedžus ar pan., skirtus nuomai, tačiau bendro sutarimo su miesto valdžia nerado.

„Buvo kalbama apie rekreaciją, nes pagal Bendrąjį planą ji yra leidžiama. Turėjau planus, tarptautinė kompanija padarė studiją. Suplanavome su gerais architektais, kurie turi patirties Palangoje, padarėm konceptą. Tai nemažai laiko užima. Graži koncepcija, bet miestas atmetė pasiūlymą, ji buvo paruošta ir pristatyta. Per kelis pokalbius su miesto valdžia, supratau, kad nerandam bendro taško, pajaučiau, kad geriau bus, jei kas nors kitas vystys projektą. Linkiu jam sėkmės ir tikiu, kad kils gražus kompleksas“, – kalbėjo E. Khitereras.

„Facebook“ ir Turto banko nuotr. /Evgenis Khitereras ir buvęs policijos komisariatas Palangoje
„Facebook“ ir Turto banko nuotr. /Evgenis Khitereras ir buvęs policijos komisariatas Palangoje

Verslininko teigimu, miestas policijos pastato vietoje mato viešbutį, o pats savininkas šioje vietoje tokios vizijos nematė. Daugiabučių šioje vietoje statyti negalima. E. Khitereras teigė, jog Palangoje jam pasirodė sudėtinga rasti bendrų taškų su miesto valdžia, tad artimiausiu metu šiame kurorte neplanuoja įsigyti jokio turto.

Buvau girdėjęs, kaip meras sakė, kad parduodu už tris milijonus nieko nepadaręs – tai netiesa, kad nedaręs ir kad už 3 mln. Netiesa ir kad už 2,5 mln. pardaviau.

Už kokią kainą buvo parduotas buvęs policijos administracijos pastatas, verslininkas nenorėjo atskleisti.

„Kainos įvardyti negaliu, konfidenciali informacija, bet atvirai sakant, man labai keista, kodėl meras klaidina. Jis aukštas pareigas užimantis žmogus. Taip klaidinti, nežinau... Naudoja kažkokius nesuprantamus metodus. Ne tokia kaina. Toli ne tokia kaina... – kalbėjo E.Khitereras. – Per televiziją buvau girdėjęs, kaip meras sakė, kad parduodu už tris milijonus nieko nepadaręs – tai netiesa, kad nedaręs ir kad už 3 mln. eurų. Netiesa ir kad už 2,5 mln. eurų pardaviau. Netiesos labai daug, gana liūdna kalbėti, kaina daug mažesnė. Jei bus tokios taisyklės, Palangoje kainos mažės.“

Verslininkas teigė, jog kurorte vykstyti projektus yra gana sudėtinga. Taip pat retoriškai uždavė klausimą, kodėl šiame mieste statybų nevykdo nė viena didelė vystymo kompanija?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius