Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palankų sprendimą dėl namo Melnragėje išgirdusi šeima atsikvėpė neilgam

Melnragėje gyvenanti klaipėdiečių Stančikų šeima išgirdusi Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą stabdyti jų bylą atsikvėpė neilgam. Visus leidimus pasistatyti namą gavusi šeima pasistatė ir įsirenginėja būstą, tačiau ir toliau bus priversta įrodinėti, jog namas stovi teisėtai, mat jiems palankų sprendimą apskundė Statybų inspekcija. Kad darbai vyksta be nukrypimų dukart patvirtino šios įstaigos išduotos pažymos, tačiau statybos inspekcija yra užsimojusi jį nugriauti, mat namas patenka į apsauginę zoną dėl šalia stovinčios hidrometeorologinės stoties.
Senelių palikimą perėmusi A.Stančikienė su šeima Melnragėje gavę leidimą pradėjo statyti namą, tačiau statybų inspekcija siekia panaikinti leidimą.
Senelių palikimą perėmusi A.Stančikienė su šeima Melnragėje gavusi leidimą pradėjo statyti namą, tačiau statybų inspekcija siekia panaikinti leidimą. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

15min jau rašė Melnragėje gyvenančios šeimos istoriją. Melnragėje šeima paveldėjo 1936 metais statytą senelių namą. Pastarąjį lopyk nelopęs, šis kiauras, apėjęs pelėsiais, tad šeima nusprendė šalia pasistatyti tokio paties dydžio namą, o senąjį nugriauti.

Viskas vyko sklandžiai – šeima kreipėsi į architektę, ši sutvarkiusi visus dokumentus parūpino statybos leidimą, kreipėsi ir į Hidrometeorologijos tarnybą, mat namas stovi 200 metrų nuo stoties ir nuo 1996 metų patenka į apsauginę zoną. Tarnyba patikino, jog rengiamasi stotį iškelti, be to, šeimos namas matavimams netrukdo. Be to, Seimas rengiasi tvirtinti pataisas, kuriose zonos ribos turėtų sumažėti ir šeimos namas į jas išvis nebepatektų.

Gavusi leidimą statyboms ir pasiėmusi paskolą šeima ėmėsi namo statybų, kol vieną dieną jų kieme pasirodė inspektorė, pranešusi: „Noriu jums pareikšti užuojautą, nes jūs vykdote nelegalią statybą ir duodu jus į teismą“.

Tokia žinia šeimai buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Statybų inspekcija užvirė teisminį procesą ir siekia statybų leidimą panaikinti, o naują statinį nugriauti, tai esą turėtų būti padaryta Klaipėdos savivaldybės, kuri neteisėtai išdavė statybos leidimą, lėšomis.

Statybų inspekcijos teisininkas Tadas Budvytis Klaipėdos apylinkės teisme gruodį tikino, jog nors šeima namą statė gavusi leidimą, šis turi būti nugriautas dėl Klaipėdos savivaldybės valdininkų klaidų.

Konstatuota, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai, mat šiam sklypui taikomos specialios sąlygos dėl šalia esančios hidrometeorologinės stoties. Šis ir dar bene 30 sklypų patenka į 200 metrų apsauginę juostą, kur nauja statyba ir rekonstrukcija nėra galima, tačiau darbai aplink verda, o į teisinę mėsmalę pateko tik Stančikai, mat inspekcija gavo skundą dėl jų sklype vykdomų statybų. Kiti išduoti statybos leidimai patikrinti nebuvo, nes tam esą nėra pagrindo – skundų.

Klaipėdos savivaldybei atstovavęs teisininkas prašė į bylą įtraukti ir kitų aplink hidrometeorologijos stoties apsaugos zoną esančių sklypų savininkus, kuriems buvo išduoti statybos ar rekonstrukcijos leidimai. Hidrometeorologijos tarnyba teismui pateikė informaciją, jog minimą stotį, esančią Melnragėje, ketinama iškeldinti. Nauja vieta turi būti surasta dar šiemet, o stotis iškelta artimiausiais metais. Rengiamas tai numatantis Vyriausybės nutarimas. Prašymą iškelti stotį yra pateikusi ir Uosto direkcija, mat ji trukdytų dėl planuojamos uosto plėtros.

Nusprendė stabdyti bylą

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nutartį šioje byloje. Teisėja Rūta Zubrickaitė nutarė sustabdyti šią civilinę bylą kol bus priimtas ir įsigalios įstatymas dėl specialiųjų žemės naudojimo sąlygų. Įstatymo pataisos jau yra parengtos ir jas priėmus Stančikų namas nebepatektų į apsauginę zoną.

Prašymo įtraukti aplinkinių sklypų savininkus į bylą teisėja netenkino. Per septynias dienas sprendimas galėjo būti apskųstas, tai Statybų inspekcija ir padarė.

„Mes giname savo turtą, o ką gina statybų inspekcija – kitas klausimas. Sustabdyti bylą prašymą palaikė ir pati Hidrometeorologijos tarnyba, o likus kelioms valandoms iki apskundimo termino Statybų inspekcija įkėlė skundą“, – 15min sakė Aušra Stančikienė.

Statybų inspekcija skunde nurodė, jog „tokia bylos sustabdymo fakultatyviuoju pagrindu motyvacija akivaizdžiai grindžiama ne bylos nagrinėjimo negalimumu, o galimai ateityje išnyksiančiu ieškinio tikslingumu ir prasmingumu, kas prieštarauja civilinės bylos sustabdymo tikslams“.

Skunde taip pat nurodoma, kad tai sudaro pagrindą vilkinti bylą, nes nėra aišku, kada įstatymų leidėjas priims pataisas, neatmestina, kad toks įstatymas apskritai gali būti nepriimtas.

Po apskundimo Melnragės statybų istorija persikels į Klaipėdos apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius