Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panaikinus PVM lengvatą viešbučiams, „Vičiūnų“ grupė stabdytų „Hilton“ viešbučio projektą

Prognozuojama, kad nuo 2018 metų planuojamas PVM lengvatos viešbučiams panaikinimas stabdys investicijas šiame sektoriuje. „Vičiūnų“ grupė jau pranešė, kad, jei pakils PVM, stabdys viešbučio „Hilton“ statybos projektą Vilniuje, kiti investuotojai planų dėl naujų viešbučių kol kas neišsižada, rašo „Verslo žinios“.
Viciunai DoubleTree by Hilton
Viciunai DoubleTree by Hilton

„Šiuo metu intensyviai vyksta projektavimo ir kiti parengiamieji darbai, tačiau jeigu valdžia iš tiesų taip smarkiai pakels PVM viešbučiams, mums neliks nieko kito, kaip stabdyti projektą“, – sako „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Pasak jo, taip kardinaliai padidinus PVM, reali grėsmė iškils daugeliui svarbiausių šiuo metu Lietuvoje vystyti planuojamų viešbučių projektų ir investicijoms į juos. „Ne išimtis ir mūsų „DoubleTree by Hilton“ projektas Vilniuje. Staiga pakeitus mokestinę bazę, prasmės netektų visi pirminiai skaičiavimai ir neliktų verslo prielaidų – metinės pajamos iš viešbučio kristų milijonais ir bankai tiesiog negalėtų finansuoti projekto.

Mes tokiu sprendimu apskritai būtume stumiami į nepavydėtiną situaciją – planuodami vystyti „DoubleTree by Hilton“, sutartimi taip pat įsipareigojome pastatyti Energetikos ir technikos muziejui naują ekspozicijų salę. Todėl net ir neigiamo scenarijaus atveju, t.y. padidinus PVM, šio įsipareigojimo laikysimės. Vis dėlto viešbučio projektą, kartu su liūto dalimi investicijų, tokiu atveju planuojame užkonservuoti neribotam laikui“, – sako jis.

Jis viliasi, kad „Vyriausybė susizgribs dėl katastrofiškų tokio sprendimo padarinių šalies ūkiui ir milijoninių investicijų stabdyti nereikės nei mums, nei kitiems vystytojams“.

„Supraskime, turizmo ir viešbučių versle kiekviena šalis konkuruoja su kaimyninėmis valstybėmis, tuo tarpu PVM apgyvendinimo paslaugoms Latvijoje ir Estijoje atitinkamai – 9 ir 12 %. Niekas „nevaikšto“ taip lengvai, kaip pinigai – daugelis pasaulinių viešbučių tinklų projektų, vietoj Lietuvos, tiesiog bus vystomi kitose Baltijos šalyse. Kaip manote, kokią įtaką tai turės ne tik apgyvendinimo paslaugoms ar turizmui, bet visai Lietuvos ekonomikai? Juk mūsų turizmo sektorius vis dar smarkiai atsilieka nuo kaimynų – tiek pagal BVP dalį, tiek pagal kitus rodiklius. Pastaruoju metu atotrūkis mažėja, bet išlieka dvigubas, o lyginant su estais – daugiau nei trigubas. Apgyvendinimo paslaugos yra ir tam tikras kitų ūkio šakų variklis, todėl PVM didinimas paprasčiausiai lėtins visą ekonomiką. PVM viešbučiams ir maitinimo paslaugoms vadinti lengvatiniu apskritai neteisinga – viešbučiams net 26 iš 29 ES šalių taiko sumažintą PVM tarifą, o restoranams – 19 iš 29, nes suvokia, kaip šis sektorius skatina ekonomikos augimą. Tai kaip mums konkuruoti su šiomis valstybėmis turint 21 % PVM?“, – sakė Š.Matijoįaitis.

Viešbutį „Hilton Garden Inn“ Vilniaus Gedimino prospekte planuojančios statyti bendrovės „Eika“ generalinis direktorius Domas Dargis aiškina, kad projektas yra jau tokios stadijos, kad stabdyti jo nėra galimybių: „Mes nesustosime, viešbutis atsiras, tačiau kyla klausimas dėl plėtros ir mūsų konkurencingumo, palyginti su gretimomis šalimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius