Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pardavinėjo neegzistuojančius butus: savivaldybė kreipėsi į vartotojų teisių gynėjus

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienio vakarą feisbuke paskelbė, kad du nekilnojamojo turto vystytojai pardavinėjo butus ten, kur jokio leidimo statyti jų neturi, – neegzistuojančiuose aukštuose. Savivaldybė 15min informavo, kad tai – „Andrum Group“ projektas Šnipiškėse bei įmonių „Ikeira“ ir „Releven Project Management“ statomas daugiabutis Žvėryne. Įmonių atstovai teigia, kad įvyko nesusipratimas.
Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT
Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT / 15min nuotr.

„Praėjusią savaitę net du nekilnojamojo turto vystytojai bandė apgauti pirkėjus, miestiečius ir miesto administraciją, pasiūlydami pirkti butus ten, kur jokio leidimo statyti jų neturi – neegzistuojančiuose aukštuose. Vienas projektas Lvovo gatvėje Šnipiškėse, kitas – Lapių gatvėje Žvėryne“, – taip savo pranešimą socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo R.Šimašius.

Vilniaus miesto meras dėl šių atvejų kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT).

Siūlė butus neegzistuojančiuose aukštuose

Trečiadienį ryte savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame nurodoma, kad miesto valdžią vasario pradžioje pasiekė informaciją apie bendrovės „Andrum“ projektą Lvovo gatvėje statomame daugiabutyje parduodamus butus 7-ame pastato aukšte.

Teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi statybos leidimą šiuo adresu statyti 1–6 aukštų gyvenamąjį pastatą.

„Patikrinus portalą paaiškėjo, kad pirkėjams siūlomas ne tik nesamas aukštas. Pardavinėjamos patalpos neatitinka statybos leidime nustatytų patalpų charakteristikų – leidime statybai pirmajame pastato aukšte nurodytos komercinės patalpos internetiniame portale parduodamos kaip būstas – „loftai“, juose numatytos papildomos tarpaukštinės perdangos. Tuo būdu, neišlaikant statybos leidime nurodytų parametrų, faktiškai padidintas pastato naudingas plotas“, – rašoma pranešime spaudai.

Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT
Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT

Nurodoma, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija jokia forma nėra pritarusi minėtame portale pateiktiems pakeitimams, dėl galimų pokyčių bus sprendžiama detaliojo plano koregavimo metu.

„Po savivaldybės atstovų kreipimosi į statytoją su prašymu pateikti informaciją ir paaiškinti portale pateiktos medžiagos pagrįstumą, informacija portale buvo pakeista taip, kad neprieštarautų išduotam statybos leidimui, tačiau vėliau pasiteiravus telefonu galimybė įsigyti būstą 7 aukšte buvo siūloma ir toliau“, – aiškinama pranešime.

Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT
Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT

Antras atvejis buvo užfiksuotas Žvėryne, Lapių gatvėje. Teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2019 m. vasario 22 d. buvo pritarusi administracinės paskirties pastato su gyvenamosiomis patalpomis Žvėryno seniūnijoje projektiniams pasiūlymams. Tada projekte buvo numatytas 4 aukštų pastatas su rūsiu.

Jau prasidėjus statyboms bendrovės „Ikeira“ užsakymu architektų studija „JP Architektūra“ parengė naujus projektinius pasiūlymus, siekdama įteisinti antstatą – penktą aukštą. Nors viešas naujų projektinių pasiūlymų pristatymas šių metų vasario 11 d. įvyko, Vilniaus miesto savivaldybės administracija sprendimo dėl pritarimo jiems dar nėra priėmusi.

Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT
Ekrano nuotr./Daugiabučiai, dėl kurių Vilniaus meras kreipėsi į VVTAT

Įmonės tai vadina nesusipratimu

Žvėryne pastatą statančios bendrovės „Releven Project Management“ vadovas Viktoras Zubrecovas 15min komentuodamas susidariusią situaciją teigė, kad įvyko nesusipratimas. Anot jo, įmonė turi leidimą statyti keturių aukštų pastatą ir darbai vykdomi pagal statybos leidimą, tačiau bendrovės pasamdyti brokeriai padarė klaidą.

„Jokiuose kituose aukštuose nevykdome pardavimų. Praeitą savaitę įvyko didelis nesusipratimas, nes mūsų pasamdyta kompanija „Capital expert“, su kuriais turime sutartį dėl brokerystės, dėdami skelbimus be mūsų žinios įdėjo vizualizacijas, kur pastatas yra su papildomu aukštu. Jie tiesiog, kaip dabar man komentuoja, paėmė iš viešinimo medžiagos ir įdėjo su ta vizualizacija, nežinau ko tikėdamiesi. Bet mes kategoriškai niekada nepardavinėjome jokių dalykų, kuriems neturime statybos leidimo“, – 15min tikino jis.

Lapiu g. namo projektas
Lapiu g. namo projektas

Be to, V.Zubrecovas atkreipė dėmesį, kad nors buvo įkelta vizualizacija su papildomais aukštais, tačiau jie nebuvo parduodami.

„Tai buvo tokia klaida, brokeriai ir dabar manęs atsiprašė. Ir aš noriu atsiprašyti tiek visuomenės, tiek miesto savivaldybės už mūsų partnerių netaktišką darbą. Labai apmaudu, kad dėl tokio dalyko kilo toks didelis šaršalas, bet situacija buvo tokia. Kai tik sužinojau apie tai, o sužinojau šeštadienį vakare, nedelsiant liepiau išimti neteisingas vizualizacijas, ir jos buvo išimtos“, – 15min sakė jis.

„Capital Experts“ popiet 15min atsiuntė savo komentarą. Anot jų, brokeriai niekada nepardavinėjo ir neparduoda butų pastato, esančio adresu Lapių g. 3, antstate. Tačiau šįkart, jų teigimu, darbuotojui rengiant skelbimą, įvyko žmogiška klaida ir skelbimuose buvo patalpintos klaidinančios vizualizacijos, kuriose matomas pastato antstatas, tačiau pabrėžiame, kad patalpos antstate nebuvo ir nėra parduodamos.

„Pagal tarpininkavimo sutartį su projekto vystytoju UAB „Ikeira“, projekte parduodamos komercinės, administracinės ir gyvenamosios patalpos iki ketvirto aukšto imtinai. Atsiprašome visuomenės ir projekto vystytojo už įvykusią klaidą“, – rašoma komentare atsiųstame 15min.

Lapiu g. namo projektas
Lapiu g. namo projektas

Projektą Šnipiškėse plėtojančios „Andrum“ rinkodaros vadovė Monika Drungilaitė taip pat 15min tikino, kad įvyko nesusipratimas.

„Esame nustebę dėl tokios reakcijos, kad esame taip stebimi ir kad viskas vyksta taip greitai. Puslapį paleidome prieš gerą savaitę ir jame buvo tikrai dar taisytinų reikalų. Nedarėme jokios nei reklamos, nei viešinimo ir praėjus keturioms dienoms, dar besitvarkant planuose, gavome įspėjimą, kad neatitinka. Ir iš tikrųjų per bendrą paiešką buvo galima surasti neegzistuojantį aukštą. Šituos dalykus susitvarkėme“, – aiškino ji.

M.Drungilaitė tokią griežtą savivaldybės reakciją įvertino teigiamai, nes „tai visus verčia būti budrius“. Tiesa, ji aiškino, kad su įmone niekas nesusisiekė ir nekalbėjo, nors savivaldybė patikino, kad su įmonės atstovais bendravo.

Kreipėsi į VVTAT

Vilniaus miesto meras dėl šių atvejų kreipėsi į VVTAT. Tikimasi, kad įstaiga įvertins visą pateiktą informaciją ir nustatyta tvarka imsis veiksmų viešajam interesui ginti bei atsakomybei už klaidinančios informacijos teikimą taikyti.

VVTAT prašoma įvertinti, ar nepažeidžia vartotojų viešojo intereso atvejai, kai viešojoje erdvėje (nekilnojamojo turto pardavimo internetinėse svetainėse) skelbiama apie parduodamus nekilnojamojo turto objektus, kurių statyba būtent tokių parametrų statiniui, koks yra rodomas, nebuvo suderinta su Vilniaus miesto savivaldybės administracija. Tai yra neišduotas statybą leidžiantis dokumentas būtent tokiam statiniui, nepritarta projektiniams pasiūlymams ir pan.

Tiesa, pardavinėti butus namuose, kurie dar neturi statybos leidimo, yra legalu. Apie tai 15min rašė pirmadienį. Tačiau Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis aiškino, kad šis atvejis – kitoks.

TAIP PAT SKAITYKITE: Parduodami butai be statybos leidimo: kodėl ir ką pirkėjui reikia žinoti?

„Yra pradėtas kažkoks procesas, o jie jau pardavinėja to proceso rezultatą. Suprantu, jeigu savivaldybė pritarė projektiniams pasiūlymams 6 aukštų namui ir jie pradėjo pardavimus, o paraleliai rengia techninį projektą pagal tą, kam savivaldybė pritarė. Tai viskas gerai, pasako, kad dar statybos leidimas negautas“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Šiuo atveju savivaldybė, anot jo, jaučiasi įkaite ir visuomenės akyse gali atrodyti kaip bendrininkė.

„Kaip ir nepritarusi savivaldybė, bet jie jau pardavinėja, po kiek laiko pritaria, tada iškart gali įtarti, kad jie su mumis susitarę. Tampi neskaidraus proceso dalimi“, – 15min teigė M.Pakalnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius