Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pašilaičių gyventojai nepatenkinti planuojama nauja sporto sale: jau dabar nėra kur statyti automobilių

Vilniaus valdžia Žemynos gatvėje, prie progimnazijos, planuoja statyti naują sporto kompleksą, tačiau projektu patenkinti ne visi. Greta mokyklos gyvenantys žmonės teigia, kad naujas statinys pablogins rajono situaciją, neliks nei žalių plotų, nei vietos, kur statyti automobilį. Tačiau miesto valdžia įsitikinusi – sporto salė turi iškilti prie progimnazijos.
Prie Žemynos progimnazijos ketinama statyti sporto salę
Prie Žemynos progimnazijos ketinama statyti sporto salę / „SRP Projektas“

Į 15min kreipėsi greta Žemynos progimnazijos gyvenanti Živilė. Jos teigimu, dauguma gyventojų protestuoja ir pasisako prieš šio projekto įgyvendinimą. Jau yra surinkti trijų namų gyventojų parašai ir dedamos visos pastangos stabdyti projektą.

„Projektas pablogins gyvenimo sąlygas: triukšmas, tarša, planuojamas automobilių stovėjimo vietų skaičius 74, nors tribūnose sėdimų vietų skaičius bus 1,3 tūkst., žalių vejų naikinimas, medžių kirtimas, prie vaikų darželio, gyvenamųjų namų, vienintelės vaikų aikštelės naikinimas ir kt.“, – planuojamos statyti sporto salės trūkumus vardijo Živilė.

15min skaitytojos nuotr./Automobilių stovėjimo vietos Vilniaus Žemynos gatvėje
15min skaitytojos nuotr./Automobilių stovėjimo vietos Vilniaus Žemynos gatvėje

Bėdos dėl automobilių stovėjimo vietų

Žemynos progimnazija yra greta Laisvės prospekto, vienos judriausių šalies gatvių, tai ypač juntama siauroje ir vingiuotoje Žemynos gatvėje. Gyventojų problemos prasideda jau prie sankryžos ties įvažiavimu nuo Laisvės prospekto į Žemynos gatvę, nes tai yra pagrindinis gyventojų kelias privažiuoti prie daugiau kaip 30 daugiabučių.

„Kiemai siauri, automobiliai seniai juose netelpa. Prie gatvių padaryti papildomi žiedai, kuriuose gyventojai stato savo transporto priemones, bet ir tai negelbėja esamos situacijos. Šalikelėse nuolat pristatyta mašinų. Vaikus ir moksleivius tėvai atveža į ugdymo įstaigas. Žemynos gatvėje nėra kur jų išlaipinti, todėl atvykstantys tėveliai priversti statytis rytą, per pietus ir vakarą mūsų kieme“, – pasakojo Živilė.

15min skaitytojos nuotr./Automobilių stovėjimo vietos Vilniaus Žemynos gatvėje
15min skaitytojos nuotr./Automobilių stovėjimo vietos Vilniaus Žemynos gatvėje

Situacija kiemuose iš tiesų kelia pyktį ir primena karą: vieni automobiliais manevruoja norėdami išvažiuoti iš kiemų, kiti ten pat išleidžia vaikus į mokyklą.

„O iš namų išėję mūsų vaikai ilgą laiką trypčioja, kad galėtų pereiti gatvelę nuo savo namo ir saugiai nueiti į mokyklą“, – sakė pašnekovė.

Pasak Živilės, pastačius sporto sales, rajone labai padidės oro tarša, Žemynos gatvė ir daugiabučių kiemai virs antru Laisvės prospektu. Be to, vieta, kur planuojama statyti objektą, yra vienintelis žalias plotas prie daugiabučių, kur įrengta vaikų žaidimų aikštelė.

Didžiausią galvos skausmą gyventojams kelia planuojamų vietų tribūnose ir projektuojamų vietų automobiliams santykis. Iš viso planuojama, kad trijose sporto salėse galės tilpti 1,3 tūkst. žmonių, o sporto salei bus skirta 74 vietos aikštelėje.

„Visi aplinkiniai kiemai bus užgrūsti mašinomis. Daugiau kaip 1,3 tūkst. žiūrovų talpinanti salė papildys aplinkinius kiemus. Mūsų rajonas yra miegamasis ir po darbų mes norime ramybės, poilsio ir saugumo, o ne pramogų arenos be išeiginių po langais“, – teigė ji.

Sporto salė turi iškilti prie Žemynos progimnazijos

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė 15min teigė, kad statyti sporto salę šalia Žemynos progimnazijos nutarta dar 2015 metų pavasarį pritarus Žemynos progimnazijos bendruomenės bei „Vilniaus krepšinio mokyklos“ taryboms.

„Tuo metu buvo svarstomos visos Vilniaus miesto mokyklos, kuriose yra galimybių statyti naujas sporto sales ar renovuoti esamas, taip pat atnaujinti esamus sporto stadionus. Žemynos progimnazija yra viena iš pirmųjų, kur jau yra rengiamas sporto salės statybos projektas.

Trys krepšinio aikštelės leis patenkinti daugiau kaip 1,1 tūkst. moksleivių turinčios progimnazijos poreikius, o po pamokų salėse treniruosis „Vilniaus krepšinio mokyklos“ auklėtiniai. Būtent tai ir yra pagrindinė salės paskirtis. Ši progimnazija kol kas vienintelė, kurios sklype projektuojama tokia salė“, – raštu atsakė ji.

Taip pat planuojama statyti Gabijos gimnazijos priestatą, kuriame bus įrengtos klasės ir sporto salė, kurioje galės sportuoti gimnazijos mokiniai.

R.Rudukienės teigimu, šiuo metu yra rengiamas naujos sporto salės techninis projektas, jį ketinama baigti kitų metų pabaigoje. Be to, automobilių stovėjimo vietų skaičių projektuotojai skaičiuoja remdamiesi Statybos techniniu reglamentu. Dalį automobilių stovėjimo vietų numatyta įrengti Žemynos progimnazijos sklypo ribose, o kitas – praplėsti arba rekonstruoti esamose automobilių stovėjimo aikštelėse valstybinėje žemėje.

„Norint užtikrinti mūsų vaikų fizinį užimtumą, Žemynos progimnazijos sklype numatomos sporto salės perkelti nebūtų tikslinga, nes tokių salių statyba būtina norint pagerinti neformalaus švietimo paslaugų kokybę, jų plėtrą bei prieinamumą“, – 15min teigė Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

„SRP Projektas“/Prie Žemynos progimnazijos ketinama statyti sporto salę
„SRP Projektas“/Prie Žemynos progimnazijos ketinama statyti sporto salę

Statys tris krepšinio sales

15min skelbė, kad Žemynos gatvėje, prie progimnazijos Vilniaus miesto savivaldybė planuoja statyti naują sporto kompleksą, kuriame bus įrengtos trys krepšinio salės. Centrinę ketinama pritaikyti Lietuvos krepšinio lygos rungtynių standartams.

Statybos darbus planuojama pradėti kitais metais, o naujas sporto kompleksas turėtų iškilti dar po metų.

Skaičiuojama, kad pastačius naują 4 tūkst. kv. m ploto sporto kompleksą, juo galės naudotis ne mažiau kaip 1,2 tūkst. mokinių.

Komplekso statybas ir išlaikymą ketinama finansuoti iš miesto biudžeto. Kiek kainuos, kol kas neaišku – galutinė statybos kaina paaiškės pasibaigus viešųjų pirkimų konkursui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius