Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti naujo pėsčiųjų tilto Vilniuje pasiūlymai: įvertinkite

Vilniuje turėtų išdygti dar vienas naujas pėsčiųjų tiltas per Nerį, jį planuojama statyti tarp Žvėryno ir A.Goštauto gatvės. Architektūrinio projekto konkursui pateikti 9 projektiniai pasiūlymai. Kuris, jūsų nuomone, geriausias?
Naujo tilto virš Nerį architektūriniai pasiūlymai
Naujo tilto virš Nerį architektūriniai pasiūlymai

Liepos pabaigoje BNS pranešė, kad Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė architektūrinės idėjos konkursą pėsčiųjų tiltui per Nerį Vilniuje. Šis tiltas sujungs Upės ir A.Goštauto gatves ties „Green Hall“ biurų pastatais Žvėryno pusėje. Vilniaus miesto savivaldybė konkursą organizuoja kartu su Lietuvos architektų sąjunga.

Jo statybai savivaldybė planuoja skirti ne daugiau nei 5 mln. eurų.

Architektūrinio projekto konkursui pateikti 9 projektiniai pasiūlymai, skelbia Lietuvos architektų sąjunga.

„Darbai išeksponuoti Lietuvos architektų sąjungoje (Kalvarijų 1, Vilniuje), antro aukšto atriume. Ekspozicija atvira darbo dienomis, darbo valandomis (pirmadienį–ketvirtadienį nuo 9 iki 17 val., penktadienį – iki 16 val.)“, – rašoma Architektų sąjungos puslapyje.

Teigiama, kad konkursui pateiktų darbų viešas aptarimas numatytas spalio 21 d., 16 val., Architektų sąjungoje. Vertinimo posėdis numatytas spalio 22 dieną.

Kviečiame pasiūlymus įvertinti ir 15min skaitytojus!

Trijų geriausių idėjų autoriai bus apdovanoti piniginiais prizais: pirmosios vietos laimėtojui atiteks 9 tūkst. eurų, antrosios – 7 tūkst. eurų, trečiosios – 4 tūkst. eurų.

Tilto plotas turės būti apie 8,5 metro, 3 metrai bus skirti pėstiesiems, 4 – dviratininkams, jo prieigos taip pat turės būti suprojektuotos atsižvelgiant į pėsčiųjų ir dviratininkų srautus.

Valdžia gina tilto reikalingumą

Paskelbus apie planus statyti dar vieną tiltą, socialiniuose tinkluose kilo diskusija. „5 mln. eurų dėl 50 sutaupytų metrų pėstiesiems?“ – tokį klausimą iškėlė vienas socialinių tinklų naudotojas, svarstydamas, kam iš viso naujasis tiltas reikalingas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vieta, kur planuojamas naujas pėsčiųjų tiltas per Neries upę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vieta, kur planuojamas naujas pėsčiųjų tiltas per Neries upę

Tačiau rugpjūčio pradžioje Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis 15min sakė, kad 5 mln. yra viršutinė projekto riba.

„Nustatėme maksimalią ribą, kad nebūtų kuriami ant oro baliono pakabinami platininiai blizgantys tiltai. Nustatėme viršutinę ribą ir vertinsime architektūrinę idėją, kainos ir kokybės santykį“, – 15min sakė Vilniaus miesto vyr. architektas.

Pristatydamas pasiūlymus sostinės meras Remigijus Šimašius feisbuke tikino, kad tiltas yra būtinas. Jo teigimu, dabar norint nueiti nuo, pavyzdžiui, „Panoramos“ į Lukiškių aikštę, reikia eiti „per Žvėryno tiltą – mažiausiai kelių šimtų metrų lankas (o kojoms svarbus kiekvienas metras, ypač jei oras prastesnis)“.

„Prieš 5 ar 10 metų tokiam pėsčiųjų tiltui poreikio gal dar ir nebuvo matyti, o dabar džiaugiuosi, kad Vilnius auga taip sparčiai, kad kai kurios mirusios arba numarintos miesto teritorijos jau tampa gyvenimo, darbo arba laisvalaikio traukos centrais“, – įsitikinęs meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vieta, kur planuojamas naujas pėsčiųjų tiltas per Neries upę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vieta, kur planuojamas naujas pėsčiųjų tiltas per Neries upę

Taip pat jis pabrėžė, kad tiltas bus naudojamas ne tik naujuose biuruose dirbantiems, bet ir būsimame ministerijų miestelyje dirbantiems valdininkams.

„Taip, argumentas „visada galima nueiti iki artimiausio tilto ir pereiti per jį“ yra neatremiamas ir tinka bet kurio tilto statybų oponavimui. Tačiau įsivaizduokite, jei dabar neturėtume Baltojo tilto – gal nereikėtų ir jo? Juk iki Žaliojo tilto visai netoli. Kaip dabar atrodytų teritorija prie Baltojo tilto? Ar vasaromis būtų tokia pat gyva? Kiek papildomų automobilių apkrautų Žaliąjį tiltą?“ – feisbuke klausė R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Nugalėtojas turėtų būti paskelbtas dar spalį, o pats tiltas turėtų atsirasti 2022–2023 metais.

Užvingio salos tiltas

O konkursas dėl tilto per Nerį ties Vingio parku vyko be pasipiktinimų.

Kovo viduryje konkurse nugalėjo Užvingio salos tilto idėją pristatę architektai Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Dominykas Daunys, Ivane Ksnelashvili iš „KILD“ ir konstruktorius Vilius Karieta.

„Džiaugiamės konkurso organizatoriais, kurie pastebėjo tą jautrumą, kurį mes užkodavome šiuo darbu. Idėja kildinama iš aplinkos stebėsenos. Mes atradome ten buvusią salą, greta konkurso organizatorių rekomenduojamos vietos, ir iš to iškildinome paties tilto sumanymą. Tiltas yra ir jungtis, ir vieta vienu metu“, – paskelbus nugalėtoją kalbėjo P.Išora.

Plačiau apie šį projektą skaitykite čia: Štai toks bus naujasis Vilniaus tiltas per Nerį Vingio parke – pamatykite išrinktą projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius