-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastatą išplėtę kaimynai Nacionalinį dramos teatrą paliko be įvažiavimo į kiemą

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) jau pusmetį priverstas spręsti neįprastas užduotis: dėl kaimynų, kurie kapitalinio remonto metu išdidino šalia vidinio teatro kiemo esantį Odminių gatvės 9 numeriu pažymėtą namą, teatro darbuotojams tenka nešioti dekoracijas, įrangą, nes vilkikai į kiemą neįvažiuoja. Ir negelbėja nei bandymai susitarti, nei teismo sprendimas laikinai stabdyti darbus.
Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą
Dekoracijas į Nacionalinį dramos teatrą tenka nešioti rankomis. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienio rytą Odminių gatve Vilniaus centre buvo sunku pravažiuoti. Čia sustojo keliolikos metrų ilgio vilkikas, iš kurio LNDT darbuotojai krovė šokių teatro iš Nyderlandų „Nederlands Dans Theatre 2“ dekoracijas, kurias trupė atsivežė į gastroles.

Didžiulis sunkvežimis stovėjo siauros gatvės pakraštyje, tad pro šalį važiuojantiems automobilių vairuotojams teko laviruoti tarp jo ir šaligatvio kitoje Odminių gatvės pusėje. Palei sunkvežimį negalėjo praeiti ir pėstieji.

VIDEO: Kaimynai Nacionalinį dramos teatrą paliko be įvažiavimo

Anksčiau įvažiuodavo į kiemą

Tokia dabar LNDT darbuotojų kasdienybė – atvežtas dekoracijas iki teatro durų tenka susinešti ar susivežti karučiu. Atstumas gal ir nėra ilgas, bet dekoracijos ar kitokia įranga sveria ne kilogramą ir ne du. Anksčiau keliolikos metrų ilgio vilkikai įvažiuodavo į teatro vidinį kiemą. Bet tik iki kapitalinio remonto, kurio Odminių g. 9 pastate ėmėsi bendrovė „Egli“. Bent taip tvirtina LNDT vadovai.

LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis praėjusią savaitę kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson, Vilniaus merui Remigijui Šimašiui ir jo pavaduotojui Gintautui Paluckui, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorei Alma Vaitkunskienei, Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos priežiūros departamento laikinajam direktoriui Rimgaudui Ališauskui nusiuntė raštą su informacija apie situaciją, kurioje šiuo metu atsidūrė teatras.

Dabartinė biudžetinė įstaiga Lietuvos nacionalinis dramos teatras patalpas Gedimino pr. 4 patikėjimo teise valdo nuo 1995 metų. 1994 m. teatrui buvo išnuomotas 609 kv. m sklypas Odminių g. 11, kuris ribojasi su sklypu Odminių g. 9, o pastarajame dar 1997 m. iškilo gyvenamasis namas su visuomeninės paskirties patalpomis, kaip teigiama rašte, „parengtas pagal projektą „Gyvenamieji namai Nr. 7, 9, 11, 13“.

Dėl pravažiavimo – rašytinis susitarimas

„Vadovaujantis minėtu projektu bei teatro ir gyvenamojo namo Nr. 9 statytojo UAB „Lithun“ (įmonė likviduota) susitarimu, tarp namų Nr. 9 ir Nr. 11 buvo paliktas 7,73 m pločio pravažiavimas į teatro patalpas iš Odminių gatvės“, – teigiama M.Budraičio pasirašytame rašte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą

Toks pravažiavimas teatrui reikalingas, kadangi čia atvažiuoja televizijos ir radijo specialieji automobiliai, vilkikai su paaukštintomis priekabomis, gabenantys įvairią įrangą, dekoracijas ir pan., o jų ilgis siekia 14 m, taip pat – autobusai su vaikais, atvykusiais į spektaklius. Tai ir yra ta priežastis, kodėl tokio susitarimo reikėjo, ir jis buvo pasirašytas, o vienas namo Odminių g. 9 išorinės sienos kampas susiaurintas. Iki 2016-ųjų rudens problemų dėl įvažiavimo teatrui nekildavo.

„2016 metų rudenį Odminių g. 9-10, Vilniuje, UAB „Egli“ (vėliau pastatą pardavė Stasei Smalstienei, kuri iškart patalpas išnuomojo tai pačiai UAB „Egli“) pradėjo statybos darbus: sugriovė išorines sienas iš Odminių gatvės ir pravažiavimo tarp Odminių g. 9 ir 11 namų pusių, išliejo pamatus, kurių kampas išsikišo net metrą į teatro įvažiavimą. Buvo įrengtas stogelis, o 2017 m. sausio 13 d. sumontuoti vitrininiai langai, kurie, kaip ir savavališkai išlieti pamatai, užima papildomą 1 metrą ir į gatvę, ir į įvažiavimą.

Nors UAB „Egli“ turimas rašytinis pritarimas išduotas patalpų, esančių Odminių g. 9-10, kapitalinio remonto darbams, tačiau objekte vykdomi statinio rekonstrukcijos darbai, – rašoma LNDT rašte.

Nors UAB „Egli“ turimas rašytinis pritarimas išduotas patalpų, esančių Odminių g. 9-10, Vilniuje, kapitalinio remonto darbams, tačiau, vertinant projekte numatytus ir jau atliktus statybos darbus, objekte vykdomi ne kapitalinio remonto, bet statinio rekonstrukcijos darbai (tai patvirtino ir Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas), nes statinio išoriniai matmenys jau yra padidinti“, – teigiama LNDT rašte.

Kreipėsi į teismą

2017 m. sausio 24 d. teatras kreipėsi į teismą „dėl statybą leidžiančio dokumento panaikinimo ir statybos padarinių pašalinimo bei laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, siekiant sustabdyti minėtas statybas“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas sausio 31-ąją priėmė sprendimą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždrausti UAB „Egli“ tęsti patalpų Odminių g. 9-10 kapitalinio remonto ir kitokio pobūdžio darbus, kol civilinėje byloje nebus priimtas sprendimas. Bet, M.Budraičio teigimu, šio sprendimo nebuvo paisoma.

„Ypatinga darbų skuba rodo, kad UAB „Egli“ ir Stasė Smalstienė yra įsitikinę, jog Vilniaus m. savivaldybė padės įteisinti jų savavališkas statybas“, – tvirtinama teatro rašte Kultūros ministerijos ir miesto vadovams.

Vilniaus miesto savivaldybė, paprašyta pakomentuoti situaciją, tvirtina, kad leidimas buvo išduotas tik kapitaliniam remontui. Miesto plėtros departamento Plėtros planavimo skyriaus vedėja Jolita Bernatavičienė ir Statybų leidimų poskyrio vedėja Jūratė Samulienė tvirtina, kad pernai rugsėjo 5 dieną yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas daugiabučio gyvenamojo namo Odminių g. 9, Vilniuje, administracinių patalpų Nr. 10 kapitaliniam remontui (statytojas UAB „Egli“).

„Statinio kapitalinis remontas – statinio laikančių konstrukcijų pertvarkymas (stiprinimas, keitimas – iš dalies ar visų, to paties ar kito tipo laikančiomis konstrukcijomis), nekeičiant statinio išorės matmenų. Vadovaujantis išduotu statybą leidžiančiu dokumentu, statinio išorės matmenys turėjo nekisti. Iš gaunamų skundų galima daryti prielaidą, kad statyta buvo ne pagal projektą (kurio pagrindu buvo išduotas statybos leidimas). Už savavališkos statybos nustatymą ir padarinių šalinimą atsako Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI)“, – teigiama komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą

Bijo, kad suderins

VTPSI 15min patvirtino, kad su situacija inspekcijos specialistai yra gerai susipažinę: „VTPSI 2017 m. birželio 5 d. atliko šio objekto patikrinimą ir nustatė, kad naujai įrengtos vitrinos neatitinka projekto sprendinių. Šią savaitę statytojui bus surašytas privalomasis nurodymas pakoreguoti projektą arba perdaryti vitrinas pagal patvirtintą projektą.“

Mus išgąsdino vienas sakinys VTPSI atsakyme, kad „tikrinimo metu nustatyti trūkumai nėra įteisinti teisės aktų nustatyta tvarka“, – sakė M.Budraitis.

Būtent to projekto pakoregavimo labiausiai ir baiminasi LNDT. Nes jeigu projektas ir leidimas bus pakoreguotas, teatras liks be įvažiavimo. „Mus išgąsdino toks vienas sakinys VTPSI atsakyme, kad „tikrinimo metu nustatyti trūkumai nėra įteisinti teisės aktų nustatyta tvarka“. Yra tekę girdėti įvairių istorijų, kad tokiais atvejais paprastai koreguojamas statybos leidimas ir įteisinami pakeitimai“, – apie teatro kolektyvo baimes 15min sakė M.Budraitis.

Teatro vadovas sakė, kad teismo posėdžių metu atsakovai net yra siūlę jiems naudotis kitais įėjimais, nors tokių LNDT ir neturi. Taip pat patys organizavo bandymą įvažiuoti vilkiku į kiemą, deja, nesėkmingai.

Teatro darbuotojams tenka nešioti dekoracijas patiems, o jų bendras svoris gali siekti iki 5 tonų. Ką apie tai mano bendrovės „Egli“ atstovai, 15min sužinoti nepavyko. Įmonės direktorius Gytis Česnys kelias dienas neatsiliepė telefonu, neatsakė ir į elektroninius laiškus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nešamos dekoracijos į Nacionalinį dramos teatrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius