Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per dvejus metus išsvajoto būsto nesulaukusi vilnietė niekaip negali atgauti užstato

Dveji metai. Tiek laiko vilnietė Božena Stacevičiūtė laukė, kol pastatys jos butą, tačiau trūkus kantrybei nusprendė nutraukti sutartį su būsto statytojais. Tačiau ir tuomet moters problemos nesibaigė. Beveik 11 tūkst. eurų užstato ji negali atgauti iki šiol, nors pinigai turėjo grįžti dar lapkritį. O plėtotojai 15min teigė pinigus grąžinę ir problemos nematantys.
Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“
Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

B.Stacevičiūtė išsirinko vietą gyventi naujai statomame sostinės kvartale „Naujasis Antakalnis“. Portalui tv3.lt vilnietė dar lapkritį skundėsi, kad niekaip negali atgauti beveik 11 tūkst. eurų, kuriuos sumokėjo kaip pradinį įnašą už butą. Tačiau iki dabar niekas taip ir nepasikeitė – pinigų dar nėra. 15min pasidomėjus situacija išaiškėjo, kad moteris šiuo metu su bendrove „Silicio investicijos“ bylinėjasi teisme.

Kaip galima nenutraukti sutarčių, jei praėjo trys terminai ir jie neįvykdė įsipareigojimų? Kiek galima laukti? – klausė B.Stacevičiūtė.

„Man jie buvo nurodę, kad po mėnesio grąžins pinigus, bet to nepadarė. Jie sumokėjo depozitą į teismo sąskaitą, kad atsiimčiau pareiškimą.

Aš pasirašiau sutartį kitame projekte ir man reikia sumokėti pradinį įnašą, bet pinigų aš neturiu iki šiol“, – 15min teigė vilnietė.

Jau nebetiki pažadais

B.Stacevičiūtė butą nusprendė pirkti 2015 metais. Iš pradžių mažesnį, po to apsisprendė rinktis didesnį – 74 kv. m ploto 85 tūkst. eurų vertės būstą.

„Projekto reklama skelbė, kad ten bus gražu, žalia – gera vieta. Man iš tiesų labai patiko ta vieta ir tikėjau tuo projektu. Jei nebūčiau tikėjusi, nebūčiau laukusi tiek laiko“, – sakė ji.

Preliminarią sutartį dėl buto rezervacijos pasirašė ir užstatą B.Stacevičiūtė sumokėjo 2015 metų kovą. Taigi su termino pratęsimais moteris laukė pusantrų metų. Galiausiai praėjusių metų rugsėjį jai trūko kantrybė, kai trečią kartą išgirdo pažadą pabaigti projektą.

„Kaip galima nenutraukti sutarčių, jei praėjo trys terminai ir jie neįvykdė įsipareigojimų? Kiek galima laukti? Kai nuvažiuoji į statomą butą ir pamatai, kad ten nieko nevyksta, viskas aplieta. Aš laukiau dvejus metus. Mano preliminarioji sutartis buvo pasirašyta 2015 metų kovo mėnesį. Kiek galima laukti ir tikėti jų pažadais? Paskutinis terminas buvo rugsėjo 30 diena“, – vardijo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“

Sutartį su bendrove „Silicio investicijos“ B.Stacevičiūtė nutraukė praėjusių metų spalio pradžioje, o užstatą ji turėjo atgauti lapkričio pradžioje, tačiau pinigų ji nemato iki šiol. Vilnietės teigimu, tokių žmonių kaip ji gali būti ne vienas. Socialiniame tinkle „Facebook“ susibūrė grupė, kurioje susirašinėja projekte būstus įsigiję arba ketinantys pirkti žmonės.

„Kiek suprantu, ne tik aš esu nukentėjusi, nes feisbuke radau ir grupes, kur žmonės skundžiasi ir baiminasi – atgaus savo pinigus ar ne“, – tikino B.Stacevičiūtė.

Pinigus tikina grąžinę

15min pavyko susisiekti su namą statančios bendrovės „Silicio investicijos“ vadovu Ričardu Poškevičiumi. Minutę žurnalistams atradęs įmonės direktorius teigė, kad projektas vyksta nuo 2015-ųjų, tačiau išgirdęs, kad statomu kvartalu domimės dėl B.Stacevičiūtės, plačiau komentuoti nepanoro.

„Apie Boženą kalbame? Taigi viskas sutvarkyta yra. Su ja jau prieš kelias savaites atsiskaityta. Tegul pasiskambina ir pasitikslina“, – sakė įmonės direktorius.

R.Poškevičius prisipažino, kad užstatą moteriai vėlavo grąžinti, bet tik dėl to, kad su bendrove nebuvo atsiskaitę kiti skolininkai. Tačiau patikino, kad užstatas už butą grąžintas. Paklausus, kada ketina pabaigti statyti namą, įmonės vadovas sakė, kad greitu metu.

„Ji nutraukė sutartį, mes įsipareigojome (užstatą) grąžinti gruodį, bet atsiskaitėme prieš kelias savaites. Taip, mes pavėlavome, su mumis kiti neatsiskaitė, bet galų gale atsiskaitėme. Visokių situacijų būna. Su mumis kažkas neatsiskaito, tai ir mes negalime atsiskaityti, bet dabar viskas gerai ir su ja atsiskaityta. Manau, kad daugiau neturėtų būti problemų. Projektas bus baigiamas artimiausiu metu. Tikrai negaliu daugiau komentuoti“, – kalbėjo R.Poškevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“

Sumokėjo ne tiems

Moteriai teisme atstovaujantis advokatas Algis Lukoševičius teigė, kad įmonė sumokėjo pinigus ne jo klientei, o įnešė į teismo depozitinę sąskaitą. Niekaip nepavykstant susigrąžinti pinigų, B.Stacevičiūtė kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuris areštavo beveik 12 tūkstančių eurų įmonės lėšų.

„Pinigų iki šiol negrąžino skolininkė bendrovė „Silicio investicijos“, todėl kreipėmės į teismą, kuris priėmė įsakymą ir areštavo turtą būtent už šią sumą. Vietoje to, kad statytojai grąžintų skolą, jie paprašė panaikinti areštą ir įmokėjo į teismo depozitinę sąskaitą 10,7 tūkst. eurų. Taip turtas atlaisvinamas nuo arešto, o vadinamasis užstatas yra teismo depozitinėje sąskaitoje. Jį atgauti bus galima tik tada, kai bus išnagrinėta byla, priimtas spendimas ir jis įsiteisės. Jį galima labai ilgai vilkinti, per tą laiką galima bankrutuoti ir panašiai“, – aiškino A.Lukoševičius.

Vienas rangovas, daug investuotojų

Portale infostatyba.lt rašoma, kad kvartale „Naujasis Antakalnis“ turi iškilti 20 daugiabučių iki 4 aukštų. Taip pat bus statomi ir 76 kotedžai.

Kaip 15min paaiškino projekte butais prekiaujantis brokeris Aurelijus Jakavickas, 2015 metų pradžioje pradėti statyti namai – dabar jau bankrutavusios bendrovės „Ritma“ projektas. Įmonė planavo po savo sparnu priglausti smulkius investuotojus, kurie pagal vieną projektą statytų didžiulį kvartalą. Vienas tų investuotojų – bendrovė „Silicio investicijos“, kuri stato daugiabutį adresu Duburio g. 2. Šiame name ir ketino įsigyti butą B.Stacevičiūtė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabučių namų projektas „Naujasis Antakalnis“

„Naujajame Antakalnyje“ yra statomi skirtingų investuotojų namai. 2015 metais pradėjo kilti keturi namai, bet procesas vyko nesklandžiai, bene pusantrų metų vėlavo komunikacijos. Tie, kurie statė Duburio g. 2, buvo paskutiniai, nenutraukę sutarčių su generaliniu rangovu. Kiti buvo nutraukę sutartį ir pasisamdę kitus statybininkus, todėl jiems visi ledai pajudėjo“, – pasakojo brokeris.

Jo teigimu, namo statybos buvo sustojusios, pardavimai buvo sustabdyti. A.Jakavicko teigimu, kol kas vienintelė B.Stacevičiūtė nutraukė sutartį su investuotoju.

„Pagaliau šis namas pralaužė ledus, ten pradeda darbuotis darbininkai. Manau, kad ir Božena atgaus pinigus. O tie, kurie nenori nutraukti sutarčių, galės įsigyti“, – sakė brokeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius