-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gyventojų kritikos „Lidl“ pakeitė parduotuvės projektą: savivaldybė vis tiek įžvelgia trūkumų

Trečias kartas nemeluos? Prekybos tinklas „Lidl“ dar kartą pateikė planuojamos parduotuvės Nemenčinės plente projektą. Jam anksčiau nepritarė nei gyventojai, nei valdžia. Teigiama, kad bus išsaugota daugiau medžių ir t.t., bet Vilniaus miesto savivaldybė į projektą vis tiek žvelgia nepatikliai.
Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente
Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente / „313 architects“

Vokietijos mažmenininkė „Lidl“ Vilniaus miesto internetinėje svetainėje paskelbė atnaujintą parduotuvės projektą, kurį įmonės užsakymu parengė „313 architects“.

7,9 tūkst. kv. m ploto sklype turėtų iškilti 2,2 tūkst. kv. m ploto parduotuvė. Nurodoma, kad šįkart išsaugoma daug daugiau medžių bei esamas kraštovaizdis.

„Pastatui ir automobilių stovėjimo aikštelei parinkta vakarinė teritorijos dalis, kur beveik nėra vertingų medžių. Užstatomame sklypo plote yra tik 5 saugotini medžiai, kurie turi būti kertami. Tačiau 88 saugotini medžiai sklypo ribose yra išsaugomi“, – rašoma projekte.

Valdas Lopeta, „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas, 15min sakė, kad tobulinant projektą kruopščiai įvertino ir atsižvelgė į anksčiau išsakytus pasiūlymus. Anot jo, siekta, kad naujoji parduotuvė kuo labiau integruotųsi į aplinką.

„Palyginus su pirmuoju planu, gerokai sumažėjo sklypo užstatymo tankumas, žaliųjų zonų plotas išaugo beveik triskart, o automobilių stovėjimo aikštelė sumažėjo iki 57 vietų“, – sakė jis.

Taip pat, V.Lopetos teigimu, palyginus su pirmuoju planu, kertamų saugotinų medžių skaičius sklypo ribose sumažėjo nuo 23 iki 5. Teigiama, kad pagal naujausią planą būtų užstatoma vos 29 proc. sklypo bendrojo ploto, beveik pusę (46 proc.) sklypo sudarytų žaliosios zonos bei parkelis su vaikų žaidimų aikštele.

„Taip pat įrengtume elektromobilių įkrovimo stoteles, ant projektuojamo stogo įrengtume saulės energijos kolektorius, pats pastatas būtų šildomas šilumos siurbliais. Be to, būtų pagerinta ir infrastruktūra, įrengiant reguliuojamą pėsčiųjų perėją už Rato g. sankryžos, projektuojamas pėsčiųjų ir dviračių takas bei kiti patobulinimai“, – aiškino „Lidl“ atstovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

M.Pakalnis: vis tiek kyla daug klausimų

Tačiau Vilniaus miesto valdžia, regis, vis tiek nėra sužavėta projektu. Sostinės miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis 15min sakė, kad projekte ne į visus jų klausimus atsakyta. Jis ypač turėjo pastabų įvažiavimui į sklypą.

„Dėl įvažiavimo, dėl poreikio kirsti medžius ties įvažiavimu, vizualizacijos padarytos meninės, bet ne tos, kai įstatoma į esamą aplinką. Įvažiavimo sprendimai visiškai nesuprantami ir vizualizacija neatitinka realybės. Jeigu autoriai mums būtų pateikę, būtų tas pastabas gavę. Kadangi dabar pateikė oficialiai viešinimui, tai gaus tas pastabas per viešinimą“, – sakė jis.

„313 architects“/Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente
„313 architects“/Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente

Miesto vyr. architekto teigimu, ne jis vienas sprendžia, ar išduoti statybos leidimą, ar ne.

„Viešinti savo projektą yra kiekvieno žmogaus teisė. Gausim viešinimo medžiagą, projektinius pasiūlymus, juos išsianalizuosim. Ne vienas gi vyriausiasis architektas žiūri, o ir želdynų, eismo specialistai. Negaliu pakomentuoti, ar eismo saugos prasme į visus klausimus atsakyta, tai žiūrės atskiri žmonės. Po to, turėdami visas išvadas, priimsime sprendimą.

Bet dabar man labai daug klausimų yra, tikrai negalėčiau jokio sprendimo priimti, kol atsakymų į juos nėra. Arba jeigu turėčiau tik šią medžiagą, sprendimas būtų neigiamas“, – 15min komentavo M.Pakalnis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Pasipiktino medžių kirtimu

15min primena, kad Nemenčinės plente „Lidl“ planuoja statyti 2,2 tūkst. kv. m ploto parduotuvę. Tačiau vietos gyventojai pasipiktino, kad pagal galiojantį Vilniaus miesto bendrąjį planą ši teritorija skirta vienbučių ir dvibučių gyvenamų namų statybai. Tačiau savivaldybė pakeitė šių sklypų žemės naudojimo būdą ir suteikė teisę iškirsti pušyną bei statyti prekybos centrą.

Projektiniuose pasiūlymuose teigiama, kad dėl būsimos automobilių aikštelės reikės iškirsti dalį medžių. „Parenkant pastato sieną buvo atsižvelgta į maksimalų esamų medžių išsaugojimą“, – teigiama dokumente. Čia planuojama 43 automobilių stovėjimo vietos. Projektą rengė UAB „313 architects“. Būtent tai labiausiai ir užkliuvo antakalniečiams, kurie įsitikinę, kad dėl asfaltuotos aikštelės iškirsti pušis būtų nedovanotina.

„313 architects“/Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente
„313 architects“/Atnaujintas „Lidl“ parduotuvės projektas Nemenčinės plente

Rugpjūčio pabaigoje prekybos tinklo „Lidl“ atstovas spaudai Valdas Lopeta 15min tvirtino, kad projektas jau yra pakoreguotas.

„Jau dabar yra sugalvoti keli sprendimai, kurie išsaugos kelias dešimtis teritorijoje esančių medžių ir planuojamų kirsti brandžių medžių skaičių sumažino iki 18 vienetų sklypo ribose ir 14 už sklypo ribų“, – sakė jis. Todėl projekto užsakovai teigia atsisakę antrojo įvažiavimo į stovėjimo aikštelę ir taip, pasak jų, išsaugojo 21 medį.

Valdžia iškėlė sąlygas

Rugsėjo pradžioje Vilniaus miesto savivaldybė pareiškė „Lidl“ iškėlusi kelias sąlygas, į kurias neatsižvelgus, parduotuvės Nemenčinės plente statyti neleis.

Vilniaus valdžia tada tikino mananti, kad „Lidl“ planuoja pernelyg didelę intervenciją į gamtinę aplinką, taip pat nepateikti tvarūs transportinės infrastruktūros plėtojimo sprendiniai.

„Lidl projektuotojams pasiūlyta detaliau išsinagrinėti teritorijos gamtinę ir urbanistinę aplinką ir parengti sprendinius, nepažeidžiant tiek gamtinio, tiek urbanistinio konteksto“, – rašė savivaldybė.

Savivaldybė nurodė mažinti sklypo užstatymo tankį, pastato užstatymo plotą, automobilių stovėjimo aikštelės dydį. Taip pat rasti tvarų automobilių patekimo į sklypą sprendimą, užtikrinant saugų eismą Nemenčinės plentu ir saugią įvažiavimo į sklypą ir dviračių tako sankirtą.

„Būtina išsaugoti pagrindines vertingų medžių grupes sklype bei Nemenčinės plentą ir dviračių taką skiriančią pušų juostą palikti pakankamą, natūraliam medžių augimui reikalingą netechnogeninių dangų plotą apie vertingų medžių grupes bei išsaugomus pavienius medžius“, – skelbė sostinės valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius