-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant Vilniaus automobilių salono stogo įrengta saulės elektrinė aprūpins jį energija

Ant neseniai atidaryto „Porsche“ automobilių salono stogo Vilniuje įrengta saulės elektrinė, tieksianti elektros energiją pastatui. Viliamasi, kad ji patenkins apie 3 proc. objekto poreikių. Elektrinę įrengusi įmonė nusprendė rinkai pasiūlyti naują paslaugą, kai sistemos įrengiamos nemokamai, o pastatų valdytojai moka tik už energiją.
„Porsche“ salonas Vilniuje
„Porsche“ salonas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skaičiuojama, kad ant „Porsche“ stogo įrengta 13 kW galios elektrinė per metus pagamins apie 10 tūkst. kWh elektros energijos. Ji bus naudojama automobilių salono ir serviso reikmėms, o ateityje - ir būsimiesiems „Porsche“ elektromobiliams įkrauti.

Elektrinę ant automobilių salono stogo bendrovė „Modus energija“ įrengė nemokamai. Jo valdytojai turės mokėti tik už pagaminamą elektros energiją.

„Centras tapo pirmuoju automobilių salonu Lietuvoje ir vienu pirmųjų pastatų apskritai, ant kurio stogo nemokamai įrengėme saulės elektrinę, o pastato savininkai pirks joje gaminamą energiją ir naudos ją tik pastato reikmėms. Tokį naują bendradarbiavimo modelį dar tik pradedame siūlyti Lietuvoje, tačiau jau matome susidomėjimą, nes pastatų savininkams nereikė investicijų, kad galėtų pereiti prie žaliosios energijos naudojimo“, – sakė „Modus energija“ direktorius Nikolajus Martyniukas.

Naujas „Porsche“ centras Vilniuje atidarytas praėjusių metų vasarą. Jame įrengtas geoterminis šildymas ir vėsinimas, rekuperacinė vėdinimo sistema, LED šviestuvai. Daugelį pastato inžinerinių sistemų galima reguliuoti nuotoliniu būdu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Porsche“ salonas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Porsche“ salonas Vilniuje

Teigiama, kad automobilių salonas Vilniuje – ne vienintelis žaliąją energiją naudojantis „Porsche“ pastatas – ant Vokietijos mieste Leipcige veikiančios gamyklos stogo yra įrengta saulės elektrinė, kuri per metus pagamina 800 tūkst. kWh elektros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius