Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras ir Vilniaus meras užkasa karo kirvį dėl stadiono finansavimo – rado kompromisą

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus grėsmingi perspėjimai dėl nacionalinio stadiono buvo išgirsti Vyriausybėje, tačiau po pokalbio vis dėlto pasirinktas premjero siūlytas variantas. Antradienį vyriausybėje susitikę sostinės vadovas ir premjeras Saulius Skvernelis sutarė, kad stadiono statyba bus finansuojama dalimis, kai bus baigtos atskiros objekto dalys. Būtent to reikalavo Vyriausybė. Dėl finansavimo modelio iki šiol labiausiai nesutarė abi pusės. Tačiau galutinis finansavimo planas iki šiol neaiškus.
Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas
Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjero ir mero ultimatumų kova, regis, baigiasi. Ilgai nesutarę, kaip turi būti finansuojamos nacionalinio stadiono statybos, abi pusės sako radusios kompromisinį variantą. Tai teikia vilties, kad nacionalinio stadiono statybos gali realiai prasidėti, jei derybos su konkurso laimėtoju – „Axis Industries“ baigsis bendru sutarimu.

Premjeras S.Skvernelis po susitikimo, kuriame išgirdo įvairius galimus sprendimus, sakė, kad pasiūlymai yra priimtini. „Rizikas įvardinome, dabar laukiame sprendimų“, – sakė premjeras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Saulius Skvernelis

Esminis Vyriausybės reikalavimas – kad už darbus būtų atsiskaitoma jau pastačius stadiono objektus dalimis. Konkurso nugalėtojas reikalavo, kad beveik pusė sumos būtų skiriama iš anksto, tačiau Vyriausybė su tuo nesutiko. Tos pačios pozicijos laikėsi ir savivaldybė. Todėl nacionalinio stadiono projektas buvo įstrigęs.

Be to, visos sutartys su statytoju bus pasirašytos iki 2020 metų, o derybos su koncesininku bus baigtos iki lapkričio mėnesio 19 dienos, žadėjo abi pusės. Negana to, stadiono projektui dar bus įkurta atskira bendrovė.

Dar praėjusį trečiadienį R.Šimašius pareiškė, kad per porą savaičių negavus Vyriausybės pritarimo, tolimesnės derybos dėl nacionalinio stadiono Vilniuje gali būti įšaldytos.

„Radome būdą, kaip tęsti šį procesą. Dabar viskas priklausys nuo to, kaip susiderėsim“, – sakė meras spaudos konferencijos metu.

Tiesa, tai nereiškia, kad „Axis Industries“ sutiks su sąlygomis. Gali būti, kad savivaldybė garantuos paskolą konkurso laimėtojui, jei to prireiktų. Tai savotiškas kompromisas tarp trijų šalių – privačios bendrovės, savivaldybės ir vyriausybės.

„Tai atveria mums kelius sėkmingos deryboms, derybos bus sunkios, bet iki lapkričio mėnesio turime baigti jas ir nuplauti tą gėdą“, – sakė meras.

Ginčas dėl stadiono projekto kilo dėl to, kad Vyriausybė niekaip nesutiko su konkurso vienintelio dalyvio ir laimėtojo pasiūlymu. Be šio neįmanoma pradėti oficialių derybų su „Axis Industries“ dėl koncesijos sutarties.

Iki šiol buvo nesutarta, kaip turi būti finansuojama stadiono statyba.

Vyriausybė laikėsi pozicijos, kad finansuoti galima tik tada, kai bus užbaigti atskiri daugiafunkcio komplekso objektai, o savivaldybė manė, kad atsiskaitymas turėtų būti jau po atliktų darbų. „Axis Industries“ siekia, kad 49 proc. finansavimo būtų skirta jau vykdant statybas.

Dėl to, pasak mero, dar bus deramasi su koncesininku – „Axis Industries“.

Ginčas dėl nacionalinio stadiono projekto įgavo ir rinkiminių atspalvių. R.Šimašius yra užsiminęs, kad premjeras S.Skvernelis, kaip galimas kandidatas į prezidentus, ieško priežasčių, kad stadionas Vilniuje neatsirastų.

Stadiono statybos konkursas buvo įstrigęs ir dėl teisinių ginčų su bendrove, kurios pasiūlymas buvo atmestas kaip neatitikęs sąlygų.

„Axis Industries“ grupės siūlomas 33,8 mln. Eur vertės futbolo stadionas, pasak pasiūlymo rengėjų, atitiks ketvirtąją UEFA kategoriją, jame tilps 15 tūkstančių žiūrovų. Be to, šalia planuojama pastatyti tris lauko futbolo aikštes, šešias dengtas krepšinio aikšteles, kultūros centrą, biblioteką, vaikų darželį, nacionalinį sporto muziejų.

Numatyta, kad koncesininko sutartis turėtų būti pasirašoma 25 metams, o šalia prekybos centro „Akropolis“ pastatytas kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius