-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsaus architekto kurtus Ryšių rūmus po 44 metų rekonstruoja jo sūnus: „Tai asmeniškas projektas“

Sostinės Ryšių rūmai, esantys greta Palangos ir Vilniaus gatvių, – vienas ryškiausių Lietuvos moderniosios architektūros klasiko Justino Šeiboko darbų. Po 44 metų šio pastato rekonstrukcijai vadovaujantis jo sūnus Julius Šeibokas tvirtina, kad šis projektas jam – labai asmeniškas. Pirmieji planai buvo aptarti dar gyvam esant projekto autoriui, tad į pastato rekonstrukciją jo sūnus žiūri kaip į knygos tęsinį, o ne jos perrašymą.
Julius Šeibokas
Julius Šeibokas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Dabartinis Ryšių rūmų pastatas pagal Justino Šeiboko projektą buvo baigtas statyti 1978 metais, o jį vienas garsiausių architektų kūrė net 8 metus. Tai – vėlyvojo modernizmo pavyzdys, kuris išsiskiria monumentalios ir brutualistinės architektūros formomis. Viename iš pastatų šiuo metu įsikūrusi Sveikatos apsaugos ministerija.

Pastatą nagrinėja nuo studijų laikų

Nuo 2005-ųjų pastatą valdanti investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „INVL Baltic Real Estate“ pradėjo jo rekonstrukcijos planavimą bei šių metų pradžioje paskelbė projektinius pasiūlymus. Juos kūrė 2015 metais mirusio pastato autoriaus sūnus Julius Šeibokas kartu su projektavimo įmone „Viltekta“.

„Labai daug sentimentų kelia, labai asmeniškas ir svarbus šis pastatas. Jį „krapštau“ dar nuo 2008 metų, studijuodamas magistrantūrą, rengiau šio pastato rekonstrukcijos kursinį darbą. Todėl 2012 metais, kai rengėme projektinius pasiūlymus, buvau surinkęs labai daug medžiagos apie pastatą. Ir taip, tai labai svarbu asmeniškai, ypač dabar, kai tėvuko jau nebėra“, – 15min pasakojo architektas.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Julius Šeibokas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Julius Šeibokas

Dar rašydamas darbą studijoms, J.Šeibokas aptarinėjo paties pastato atsiradimo aplinkybes, tačiau, kaip pats sako, tuomet dar nesuprato viso proceso svarbos, projektavimo ir statybų subtilybių. Pavyzdžiui, architektai sovietmečiu projektus turėdavo derinti su centrine valdžia, pro kurios cenzūrą turėjo praeiti.

J.Šeibokas pasakojo, kad jo tėčiui buvo svarbi ir paskirtis. Buvę Ryšių rūmai, autoriaus kitaip vadinta Automatinė telefonų stotis, buvo projektuojama kaip tuo metu modernios, besivystančios technologijos – telefono ryšio – plėtros širdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius