Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reakcija į ženklą STOP: naujų butų pardavimai sustojo, atšaukia rezervacijas

2020-ųjų balandis suteikė progą įvertinti, kaip pirminė būsto rinka reaguoja į ženklą STOP, sako nekilnojamojo turto analitikai. Skaičiuojama, kad Vilniuje, lyginant su praėjusių metų balandžiu, pardavimai krito 10 kartų, dalyje namų neparduotas nė vienas butas, o žmonės atšaukia rezervacijas. Kituose didžiuosiuose miestuose rinka beveik sustojo. Dalis bendrovių teigia jau pastebinčios šviesą tunelio gale, kitos nesitiki greito atsigavimo.
STOP ženklas
STOP ženklas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant mažėjančių pardavimų kovo mėnesį, 2020-ųjų pirmas ketvirtis išlaikė puikius rezultatus. Tačiau situacija pasikeitė balandį, o pardavimai krito dar labiau.

Vilniuje parduodama 10 kartų mažiau

Nekilnojamojo turto bendrovė „Inreal“ skaičiuoja, kad balandį sostinėje suderėta dėl 51 buto pardavimo, o plėtros įmonės duomenimis, Vilniuje parduoti 45 butai. Tai – 4 kartus mažiau nei kovą ir 10 kartų mažiau nei 2019-ųjų balandį. Palyginus, anksčiau, analitikų vertinimu, „sveikas“ Vilniaus naujų būstų rinkos rezervacijų skaičius buvo 330 būstų per mėnesį, o šių metų sausio ir vasario mėnesiais jis siekė virš 600.

Balandžio mėnesį vystytojai sostinės rinkai pristatė 4 projektus ir 262 butus.

„Dėl didelio neapibrėžtumo dauguma plėtotojų atideda naujų projektų pradžią, tačiau nekilnojamojo turto (NT) vystymas – ilgas procesas, todėl pavieniai projektai vis tiek pasieks rinką. Kainų lygis, lyginant su praėjusių metų balandžiu, padidėjo nežymiai visuose sektoriuose. Tam įtakos turėjo tiek pasiūlos struktūros pasikeitimas dėl naujų projektų, tiek nedidelė esamo sandėlio kainų korekcija“, – aiškino „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Citus“ investicijų ir analizės vadovo Šarūno Taručio teigimu, balandžio pradžioje įmonė prognozavo beveik identišką rezultatą, todėl tikimasi, kad tolesnė prognozė taip pat pasiteisins ir rinka po truputį ims atsigauti.

„Kaip visi, tikimės, kad karantinas baigsis kuo greičiau. Suprantame, kad jo apribojimai ir kylančios pasekmės sukaustė ir įprastą gyvenimą, todėl kuo jis greičiau baigsis, tuo greičiau „atšoks“ visa ekonomika. Nors naujų fundamentalių duomenų, leidžiančių prognozuoti situaciją, neatsirado, pagal epidemijos eigą Lietuvoje galima tikėtis pozityvių pokyčių. Jei teigiama linkme situacija judės ir toliau, jau netrukus galėsime prognozuoti, kaip elgsis būsto rinka“, – aiškino jis.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

Klaipėda aplenkė Kauną

Tuo tarpu Kauno pirminė būsto rinka balandžio mėnesį iš esmės sustojo. Skaičiuojama, kad susitarta dėl 5 naujų butų pardavimo.

T.S.Kvainicko teigimu, laikinojoje sostinėje tradiciškai individualiems namams skiriama daugiau dėmesio nei Vilniuje. Todėl dėl socialinio kontaktų ribojimų namų bei kotedžų patrauklumas gali dar labiau padidėti.

„Pirkėjams nerodant intencijos įsigyti naujus butus, o vystytojams nepasiūlius naujų projektų, būsto „sandėlis“ išliko beveik nepakitęs ir šiuo metu jame yra 812 butų. Kainos Kauno pirminėje būsto rinkoje, lyginant su 2019-ųjų balandžiu, visuose segmentuose ūgtelėjo 9 procentais“, – aiškino jis.

Tuo tarpu 2020 metų balandį Klaipėdos pirminės butų rinkos statistika aplenkė Kauną. Tačiau, T.S.Kvainicko nuomone, pagrindo džiaugsmui nedaug, nes susitarta dėl 13 naujų būstų pardavimų. Be to, balandžio mėnesį plėtotojai Klaipėdoje nepristatė nė vieno projekto, tad naujų butų sandėlis išlieka panašus – 492 nauji būstai.

„Lyginant su praėjusių metų balandžiu, pirminės būsto rinkos kainos ekonominiame ir vidutiniame segmentuose augo nežymiai, o prestižiniame – krito“, – aiškino jis.

Atsisako ekonominio segmento būsto

Naujos statybos būsto paieškos įrankio „Citynow Premium“ duomenimis, Vilniuje nuo kovo 1 iki gegužės 1 dienos atsilaisvino 321 butas. „Inreal“ duomenimis, Vilniaus pirminėje būsto rinkoje balandį buvo atšaukti 28 pardavimai, Kaune – 3, Klaipėdoje atšaukimai neužfiksuoti.

T.S.Kvainicko teigimu, nors skaičiai nėra dideli, tačiau esant rinkos stagnacijai jie sudaro reikšmingą procentinę dalį.

„Tarp atšauktųjų dominuoja butai ekonominės klasės daugiabučiuose bei projektuose, kurių plėtra dar tik ankstyvoje stadijoje. Pažymėtina, kad „Inreal“ į statistiką neįtraukia rezervacijų, tad, tikėtina, jog įskaitant ir jas, atšaukimų skaičius galėtų būti didesnis“, – įsitikinęs jis.

Vis dėlto, pasak T.S.Kvainicko, nagrinėti pokyčius rezervacijose būtų gana spekuliatyvu.

„Rezervacija tik parodo pirkėjo intenciją įsigyti butą, bet pardavimo rodikliai ją užtvirtina. Neabejotina, kad šiuo metu daug rezervacijų atšaukiama, tačiau tai mažesnės reikšmingumo rodiklis ir jo nagrinėjimas vertintinas kaip rinkos dalyvių reakcijos hiperbolė“, – sakė jis.

Pardavimai sumažėjo ketvirtadaliu

Kęstutis Vanagas, nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ generalinis direktorius, aiškino, kad visuose vystomuose projektuose darbai tęsiami ir toliau. Be to, anot jo, nors karantino pradžioje buvo jaučiamas stiprus NT rinkos sulėtėjimas, bendri kovo ir balandžio mėnesių pardavimai įmonėje siekė 25 proc. praėjusių metų to paties laikotarpio rezultatų.

„Be to, nutrauktų rezervacijų turime nedaug – per visą karantino laikotarpį jas galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, o preliminarių ir notarinių sutarčių šiuo metu laukia 60 klientų“, – aiškino jis.

Pasak K.Vanago, nors klientų sprendimus Lietuvoje veikia ir neaiški situacija, ir griežtėjančios bankų sąlygos, mūsų šalyje situacija kiek kitokia nei kitose, kur veikia YIT.

„Kitose rinkose situacija aktyvesnė, jose jaučiama mažiau įtampų, bankai saugo buvusias ar net taiko papildomas būsto įsigijimą lengvinančias sąlygas. Pavyzdžiui, Čekijoje pardavimai siekia 62 proc. 2019 m. lygio, o Lenkijoje – 67 proc., neblogai sekasi ir kolegoms Estijoje. Lietuvoje taip pat stebime po truputį augantį būsto klientų susidomėjimą, o svetainės lankomumas jau dabar beveik grįžo į ikikarantininį lygį. Mūsų naujų projektų planus situacija šiek tiek pakoregavo, tačiau visi pradėti projektai bus užbaigti, kaip buvo planuota“, – 15min komentavo įmonės vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Vanagas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Vanagas

Laukia geresnių laikų

Nekilnojamojo turto bendrovės „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas 15min teigė, kad butų pardavimų statistika ir balandžio mėnesį lieka nepakitusi – pardavimai karantino laikotarpiu smarkiai susitraukė. Balandžio mėnesį parduota penkis kartus mažiau butų, nei atitinkamą laikotarpį pernai. Iš viso balandį įmonė nurodo pardavusi 4 butus.

Pasak M.Umbraso, sunku dar prognozuoti, kada nekilnojamojo turto rinka visiškai atsigaus, tačiau jis mato ir teigiamų rinkos judėjimo ženklų.

„Akivaizdžiai didėja gaunamų užklausų kiekis, antroje balandžio pusėje, lyginant su karantino pradžia, jų augo dvigubai. Taip pat po truputį klientai vėl grįžta prie atidėtų butų apžiūrų. Tai reiškia, kad pirkėjai nėra atsisakę ketinimų įsigyti būstą, bet laukia, kol situacija stabilizuosis ir patys jausis saugūs dėl tokio pirkinio įsigijimo. Džiaugiamės, kad per visą karantino laikotarpį dėl pasikeitusios asmeninės situacijos rezervacijas nutraukė tik 3 klientai“, – sakė jis.

„Darnu Group“ nuotr./„Darnu Group“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas
„Darnu Group“ nuotr./„Darnu Group“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas

Pradėjo jausti susidomėjimą

Tuo tarpu nekilnojamojo turto bendrovė „Merko“ lyginti ir pateikti duomenis nesutiko. Anot įmonės, lyginti praėjusių ir šių metų balandžio mėnesio parduotų butų skaičių būtų netikslinga, nes situacija labai skiriasi.

„Po karantino paskelbimo pirmas dvi tris savaites apskritai nebuvo fizinių galimybių parodyti potencialiems pirkėjams butų, užtruko pasiruošimas dirbti naujomis sąlygomis, procedūrų nustatymas. Tik dabar, švelnėjant karantino sąlygoms, vėl pradedamas jausti pirkėjų susidomėjimas butais. Daryti išvadas apie situaciją, pokyčius bus galima tik po poros mėnesių – kol kas dar labai daug neaiškumų“, – 15min atsakė įmonės atstovai.

„Citus“ investicijų ir analizės vadovas Š.Tarutis 15min tikino, jog visą karantino laikotarpį įmonė buvo sustabdžiusi aktyvius pardavimus bei reklamą.

„Karantino metu kurį laiką didieji pirkiniai buvo atidėti į šalį. Tačiau paskutinę savaitę, matydami „atšilimą“, grįžtantį susidomėjimą projektais, augantį užklausų skaičių, pabandėme reklamas atnaujinti. Per tą labai trumpą laikotarpį turėjome vieną pardavimą, dar viena rezervacija turėtų sutartimi būti patvirtinta artimiausiu metu. Žmonės susitvarkė buitį ir „išgyvenimo reikalus“, įprato prie situacijos ir kai kurie pradėjo vėl po truputį grįžti prie ankstesnių planų“, – tikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šarūnas Tarutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šarūnas Tarutis

Nekilnojamojo turto bendrovė „Omberg“ skaičiuoja, kad šių metų balandį buvo parduoti 3 butai, kai prieš metus – 32. Nutrauktos rezervacijos 2020 metų balandį – 9.

„Planus pirkti būstą pristabdė klientai, kuriuos tiesiogiai paveikė dėl koronaviruso pandemijos ir karantino susidariusi ekonominė situacija. Kitaip tariant, tai – daugiausia žmonės, kurie neteko darbo“, – 15min teigė įmonės pardavimų vadovė Kristina Karbauskaitė.

Anot jos, bendrovės klientai turėjo prisitaikyti prie naujos situacijos ir prioritetą teikė rūpesčiui savo bei artimųjų sveikata, saugumu ir naujos kasdienės rutinos suformavimui.

„Be to, kurį laiką buvo apribota galimybė gauti tam tikras viešąsias paslaugas, nedirbo notarai ir pan. Natūralu, kad visos šios aplinkybės turėjo įtakos ir nekilnojamojo turto rinkai bei būstų pardavimo rezultatams“, – sakė ji.

„Omberg“ nuotr./Kristina Karbauskaitė
„Omberg“ nuotr./Kristina Karbauskaitė

K.Karbauskaitės teigimu, karantinui laisvėjant, matomas 60 proc. išaugęs užklausų skaičius, palyginti su pirmąja karantino savaite.

„Tiesa, tiek dėl naujojo koronaviruso pandemijos, tiek ir dėl šalyje įvesto karantino nekilnojamojo turto sektoriuje susidariusi situacija vis dar yra menkai apibrėžta. Visi tolesni pasikeitimai priklausys nuo to, kiek ilgai tęsis pandemija, kiek ilgai bus tęsiamas karantinas, kokiomis priemonėmis valstybė skatins ekonomiką ir kokios bus gyventojų pajamos“, – kalbėjo ji.

Staigaus atsigavimo nesitiki

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Realco“ generalinio direktoriaus Juliaus Dovidonio teigimu, įmonė per balandį pardavė 3 butus, o prieš metus tokiu pačiu metu – 57 butus. Šiemet įmonė skaičiuoja pardavusi pardavusi 65 butus, o pernai per tą patį laikotarpį – 171 butą. Tiesa, įmonė tikina nutrauktų rezervacijų neturėjusi.

Abu projektai užbaigti, o butus buvo galima forminti notariškai. Karantinas prilėtino notarinių sutarčių pasirašymą, tiek dėl apribotų galimybių judėti užsienyje gyvenantiems, tiek ir dėl lėtesnės bankų reakcijos imantiems kreditus. Nepaisant sunkesnės situacijos per karantino laikotarpį suforminome 70 notarinių sutarčių iš 110“, – 15min sakė jis.

J.Dovidonis aiškina, kad esamą sulėtėjimą planavo.

Pastaruoju metu pastebime, jog projektais domisi gana tikslingi klientai, ieškantys būsto gyvenimui ne po metų, bet dabar. Staigios situacijos pagerėjimo nesitikime ir po karantino, tokiam rimtam pirkiniui kaip būstas įtakos turi begalė veiksnių – o ypač žmonių lūkesčiai bei saugumas dėl finansinės padėties“, – kalbėjo jis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Rewo“ direktorius Edvinas Malevskis 15min sakė, kad įmonė šių metų balandį sudarė 4 sandorius, palyginti su 37 sandoriais 2019 m. balandį.

„Šių metų balandis dėl pandemijos sukelto nestabilumo atsiliepė ir NT rinkai. Mėnuo buvo rekordiškai prastas, kalbant apie pardavimus. Tiesa, sklypų pardavimo segmente ypatingo nuosmukio nefiksavome, tačiau šio segmento pirkėjų grupė nėra didelė.

Nepaisant susidariusios situacijos, vykdome pradėtus projektus ir planuojame naujus, atsižvelgdami į aplinkybes. Tikimės, kad artimoje ateityje Vilniaus būstų rinkos pardavimų dinamika grįš prie rinkai įprasto ritmo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius