Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkamės naują stogo dangą: kodėl, kaip ir už kiek?

Stogas – labai svarbi namo dalis. Tai ne tik estetinė jo išvaizda, bet ir saugumas. Senstant stogui, silpnėja jį laikančios konstrukcijos, prastėja dangos atsparumas. Toks stogas, siautėjant stichijoms, gali tapti nesandarus arba net įgriūti. Be to, Lietuvoje vis dar daug statinių yra uždengti senais banguotais lakštais iš asbesto, kurių atsparumas metams bėgant mažėja, o bandant šią dangą atnaujinti ar pakeisti patiems, kyla didžiulė rizika sveikatai ir aplinkai. Laimei, rinkoje yra daug šiuolaikiškų ir tvarių asbestinio stogo dangos alternatyvų – kiekvienam pagal skonį ir kišenę.
Šeima
Šeima / „Fotolia“ nuotr.

Namų stogai projektuojami ir montuojami taip, kad tarnautų ilgai, tačiau laikas ir oro sąlygos negrįžtamai veikia jų kokybę. Jei dar niekada nekeitėte stogo, palėpėje pro stogo dangą matote šviesą, o ant sienų ar lubų išdžiūvusio vandens dėmes – pats metas kviesti specialistą.

Tačiau net jei nesiskundžiate akivaizdžiai matomais seno stogo trūkumais, verta žinoti, kad stoguose su asbestiniais lakštais slypi grėsmė sveikatai. Asbestas Lietuvoje buvo plačiai naudojamas 6–9 dešimtmečiais kaip pigi, šilumai nelaidi ir vandeniui atspari medžiaga. Lietuvoje jis uždraustas nuo 2005 metų. Ekspertų vertinimais, Lietuvoje gali būti sunaudota apie 1 mln. tonų asbesto turinčių gaminių, iš kurių apie 96 proc. sudaro asbestcementinė stogų danga.

„Higienos instituto“ leidinyje „Asbesto plaušelių identifikavimo, nustatymo ir poveikio prevencijos“ (2011 m.) pažymima, kad visi asbesto turintys gaminiai gali išskirti į aplinką plika akimi nematomus, bekvapius asbesto plaušelius. Kol asbesto turintys statiniai, konstrukcijos ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus žmogaus sveikatai nekelia. Tačiau juos laužant, ardant ar apdorojant, aplinkoje pasklinda labai smulkios skaidulos – asbesto plaušeliai, kurie, patekę į žmogaus plaučius, kaupiasi ilgus metus ir gali sukelti pavojingus susirgimus, tokius kaip gerklų arba plaučių vėžys, mezotelioma, pleuritas.

UAB „Eternit Baltic“ produkto vadovas Donatas Bosas pasakoja, kad šiuolaikinės ekologiškos medžiagos, naudojamos stogų dangos gamyboje, nekenkia nei žmogui, nei aplinkai, o nauja, tinkamai parinkta stogo danga žymiai pagerina bendrą namo išvaizdą ir padidina jo investicinę vertę. Šiuo metu rinkoje yra daugybė stogo dangų pasiūlymų, tad ekspertas išskiria kelis pagrindinius kriterijus, renkantis naują.

Tinkamiausio paieškos: išvaizda, patvarumas, kaina

Stogas – gerai matoma namo dalis, todėl jo išvaizda – medžiagos spalva, tekstūra ir tipas – turi būti suderinta su namo išorės apdaila ir stiliumi. Taigi, apsidairykite aplinkui ir atkreipkite dėmesį į tai, kokia aplinka supa namą. Galbūt namas įtrauktas į saugomų kultūros vertybių registrą ir jam negalima taikyti jokių modernių sprendimų? Galbūt visi kaimynai pasirinko pastelinių spalvų stogus ir ryški danga prie jų netiktų? Tad viena pagrindinių rekomendacijų – atsižvelgti į namą supančią aplinką ir stengtis joje „neišsišokti“.

Kitas veiksnys – patvarumas. Keičiant stogą, svarbu įsivertinti jį laikančių konstrukcijų būklę ir tik tuomet svarstyti, kokią naują stogo dangą rinktis. Galbūt lengvesnę, greitai montuojamą, tokią kaip banguoti lakštai ar pluoštinio cemento plokštelės? Jei stogo konstrukcija pakankamai tvirta, nusidėvėjusią stogo dangą galima keisti ir į sunkesnę, pvz., keramines čerpes.

Oro sąlygos, kurias turės atlaikyti stogas, taip pat yra didžiulis veiksnys sprendžiant, kokią medžiagą stogo dangai pasirinkti. Klimato kaitai intensyvėjant, reikia pagalvoti ir apie karštas vasaras, ir itin šaltas žiemas bei stiprius vėjus. Pavyzdžiui, iš pluoštinio cemento gaminami banguoti lakštai „Cedral“ ir „Eternit“ yra itin patvarūs ir atsparūs aplinkos veiksnių poveikiui, nebijo drėgmės, kritulių, sulaiko ultravioletinius spindulius.

Taip pat numatykite, ar stogas šiuo metu (o galbūt ateityje) turės atlaikyti papildomas konstrukcijas, pvz., saulės baterijas, palydovines antenas, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemas, ant jo einančių žmonių svorį montuojant ir prižiūrint tokias sistemas.

Pagalvokite ir apie tai, kiek ilgai gyvensite savo name: penkerius, dešimt metų, o galbūt visą gyvenimą? Kuo ilgiau planuojate čia likti, tuo didesnis turi būti jūsų stogo patvarumas ir jam skiriamas biudžetas. Be to, stogo kainą sudaro ne tik danga, bet ir tvirtinimo elementai bei montavimo darbai, tad dengiant stogą būtina įsivertinti visus aspektus ir vadovautis ne tik pigiausios kainos kriterijumi.

Populiariausios stogo dangos Lietuvoje

Nuo seno namų stogų statyboje buvo naudojamos medžiagos „iš gamtos“ – nendrių, žemių ar medienos. Beje, tokia danga dėl savo ekologiškumo ir estetinių savybių yra naudojama ir šiandien. Tačiau ilgainiui atsirado ir kitų, kur kas ilgaamžiškesnių ir praktiškesnių medžiagų: nuo pluoštinio cemento iki betono ar plastiko. Dauguma jų buvo sukurtos siekiant didesnio patvarumo, lengvesnio montavimo, mažesnės kainos ir kitų namų savininkų pageidaujamų savybių. Apžvelgsime populiariausias stogo dangas Lietuvoje.

Banguoti lakštai yra viena populiariausių stogo dangų Baltijos šalyse. Pagrindiniai jų pranašumai – klasikinė išvaizda ir lengvas montavimas, pasitelkiant aiškias ir paprastas instrukcijas. Ši danga nekelia triukšmo lyjant, lakštai yra atsparūs ugniai, rūgštims ir šarmams, o taip pat į aplinką neskleidžia jokių kenksmingų medžiagų.

Metaliniai stogai yra pakankamai lengvai ir greitai montuojami, turi didelę spalvų ir profilių įvairovę, tačiau yra itin triukšmingi lietui lyjant, o mažiausi metalo pažeidimai gali sukelti koroziją. Be to, metalas neleidžia stogo konstrukcijai „kvėpuoti“, tad po juo atsiranda kondensatas (vanduo), todėl labai svarbu teisingai įsirengti vėdinimą ir pasirinkti tinkamą difuzinę plėvelę.

Bituminė danga yra viena pigiausių rinkoje siūlomų stogo dangų, taip pat pasižyminti didele formų ir spalvų įvairove. Tačiau tai yra itin degi, UV spinduliams neatspari danga, su laiku prarandanti spalvą ir imanti trūkinėti. Ją nepalankiai veikia tiek šaltas, tiek karštas oras, todėl ji labiau tinkama laikiniems stogams.

Pluoštinio cemento plokštelės yra įvairiausio dydžio, spalvų ir raštų, jas galima pritaikyti praktiškai kiekvienai konstrukcijai, kombinuoti tarpusavyje ir nesudėtingai apdirbti. Plokštelės atsparios ugniai, UV spinduliams, todėl jų spalvos išlieka ilgai nepakitusios, jos gali būti naudojamos fasado apdailai, taip išgaunant vientisą, išbaigtą pastato stilių.

Klasikinė stogo danga čerpės – ilgaamžė danga, savo funkciją atliekanti ilgiau nei 70 metų. Šiuo metu galima rinktis iš didžiulės čerpių ir jų spalvų pasiūlos. Vienintelis šios dangos trūkumas – didelis svoris ir pakankamai sudėtingas montavimas, tad galite užtrukti, kol surasite patikimus čerpių stogdengius.

Daugiau informacijos rasite fibrocemento gaminiai stogui - Cedral.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius