-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijos paradoksai: klaipėdietė turės sumokėti už balkoną, kurio neturėjo ir nenori

Senos statybos daugiabutyje gyvenanti klaipėdietė Onutė šiuo metu suka galvą dėl jos name planuojamos renovacijos. Pati renovacija jai netrukdytų, jei ne jos metu planuojamas įrengti balkonas, kurio ji niekuomet neturėjo ir turėti visai nenori. 15min domėjosi, ar galima jo atsisakyti.
Renovacija jau prasidėjusi
Renovacija jau prasidėjusi / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Balkono „įsiveržimo“ nepageidauja

„Gyvename senos statybos daugiabučio mūrinio namo pirmame aukšte. Butas neturi balkono ir niekad jo neturėjo. Mūsų namui vykdoma renovacija. Buvo nuspręsta ją daryti įrengiant balkonus pirmojo aukšto butuose, kuriuose balkonų nėra. Mūsų asmeninio pritarimo balkono įrengimui nėra. Mes jo nenorime, kadangi jo kaina mums per brangi ir dar dėl to, jog manome, kad senojo namo sienos neatlaikys tokio „įsiveržimo“ įrengiant balkoną“, – situaciją 15min išdėstė skaitytoja Jolanta, kurios teta Onutė gyvena minėtame bute.

Jos teigimu, darbininkas, keitęs bute radiatorių, užsiminė, kad namo siena jau apšiltinta renovacijos metu, tad moteriai kyla klausimas, ar naujai įrengtas apšiltinimo sluoksnis bus išardytas.

„Taip išeina, jog apšildė, tada išgriaus, įstatys balkoną ir vėl iš naujo apšildys?“ – nesupranta moteris. Ji teiravosi, ar yra galimybė atsisakyti tokio balkono įrengimo.

Administratorius teigia sutikimą turintis

Šio daugiabučio namo administratorius UAB „Mano būstas Baltija“ rūpinasi ir namo atnaujinimo procesu.

2020-ųjų gruodžio 3 d. namo administratorius organizavo gyventojų susirinkimą nuotoliniu būdu – per „Zoom“ platformą, kurio metu buvo pristatyti namo techninio darbo projekto projektiniai sprendiniai patalpų savininkams.

Susirinkimo metu, kaip paaiškinta 15min, buvo nuspręsta, jog namo pirmame aukšte įrengiami naujai balkonai tik tiems butams, virš kurių jau yra balkonai, nauja balkonų eilė neformuojama. Tarp tokių butų atsidūrė ir Onutės būstas.

„Su buto savininke buvo ne kartą bendrauta telefonu bei organizuoti susitikimai. Dar kartą susitikus su buto savininke birželio 22 d. administratorius viską smulkiai išaiškino ir parodė, taip pat el. paštu išsiuntė atnaujinimo kaštų skaičiavimų paaiškinimus šiam butui. Kitą dieną buto savininkė susisiekė su administratoriumi ir sutiko, kad numatyti darbai pagal techninį darbo projektą būtų atlikti“, – tikino namo administratorius, savo komentarus perdavęs per Klaipėdos savivaldybę.

Balkonams neskiriama parama, jie įrengiami gyventojų lėšomis

Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriaus 15min atsiųstame komentare teigiama, kad namo atnaujinimo investiciniame plane buvo numatyta pagal gyventojų pageidavimą įrengti balkonus 1-ame aukšte. Minėtame plane nurodyta, kuriuose butuose planuojama įrengti balkonus. Pasak savivaldybės, balkonai įrengiami gyventojų lėšomis, o vėliau vyks modernizavimo darbai bendra tvarka.

Tai, kaip teigiama savivaldybės komentare, reiškia, kad balkono pagrindas įrengiamas gyventojų lėšomis ir vėliau šis yra įstiklinamas vykdant atnaujinimo darbus.

„Balkono pagrindo įrengimui ir (ar) remontui nėra skiriama valstybės parama, tačiau ši skiriama balkono įstiklinimui, nes tai yra energinio efektyvumo didinimo priemonė“, – paaiškina savivaldybė.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energetinio taupumo departamento projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas Edvardas Petrauskas patikslina, kad subsidija bus skirta įstiklinti balkonus, tačiau tik tiems, kurie šiame buvo ir anksčiau.

„Čia nauja statinio dalis, naujas elementas, kuris su renovacija nieko bendra neturi. Jei nori gyventojai, kaip namo savininkai, galbūt už tai sumokės“, – apie tai, kodėl balkonai įrengiami gyventojų lėšomis, paaiškina jis ir priduria, kad kalbos apie kompensaciją čia nė negali būti.

Paklaustas, ar moteris, nenorinti balkono gali jo atsisakyti, jis teigė, kad balkonas yra namo elementas ir, jei namo gyventojų dauguma nori balkonų, architektas juos suprojektavo, veikiausiai lieka tik teisinis kelias.

„Matomai, kad į gyventojos norą reikėtų atsižvelgti, bet teisiškai gal teismas galėtų panagrinėti“, – svarstė E.Petrauskas.

Nieko keisti nebegalima

Jam antrino ir Klaipėdos savivaldybė, teigdama, kad, jeigu buto savininko tokia bendraturčių valia netenkina, vienintelis kelias jų valią nuginčyti yra teismas.

Savivaldybės atsiųstame komentare teigiama, kad tiek tvirtinant namo investicinį planą, tiek vykdant visas procedūras iki statybos leidimo gavimo, namo patalpų savininkų daugumos sprendimu buvo pritarta šiems sprendiniams ir patalpų savininkai turėjo galimybę pateikti pastabas ir pasiūlymus. Kadangi sprendimas jau buvo priimtas ir gautas statybos leidimas, projekto sprendinių negalima keisti.

„Nes jeigu namas po modernizavimo neatitiks projekto sprendinių – toks namas nebus pripažintas tinkamu“, – 15min komentavo savivaldybė.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius