-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinio stadiono projektas gali likti be ES pinigų: S.Skvernelis kaltina R.Šimašių, o šis nelieka skolingas

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad stringant Nacionalinio stadiono projektui Vilniuje iškilo reali grėsmė prarasti Europos Sąjungos (ES) finansavimą. Ir dėl to esą kalta Vilniaus savivaldybė. Sostinės meras Remigijus Šimašius tokiais priekaištais stebisi – jo teigimu, projektas juda į priekį ir jį sustabdyti gali nebent Vyriausybė.
Šalia Vilniaus Karoliniškių gimnazijos atidaryta nauja mažoji futbolo aikštė
Saulius Skvernelis ir Remigijus Šimašius / Sauliaus Žiūros / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

S.Skvernelis trečiadienį susitiko su Vilniaus meru R.Šimašiumi.

Kalta savivaldybė?

„Akivaizdu, kad šiam projektui iškilo labai reali grėsmė ir, matyt, jau ruošiami pasiteisinimai, kodėl miestiečiai ir toliau matys ne nacionalinį stadioną, o styrančius jo griaučius, į kuriuos investuoti milijonai. Kalbėti, kodėl Vilniuje nepavyksta laiku sutvarkyti įvairių procedūrų, galima ilgai, bet valdžia yra ne tam, kad aiškintų nesėkmių priežastis o tam, kad laiku rastų sprendimus ir tinkamai atliktų savo darbą“, – po susitikimo išplatintame Vyriausybės pranešime spaudai cituojamas S.Skvernelis.

Kaip teigiama pranešime, projektui skirtų ES lėšų gali būti nespėta panaudoti dėl stringančio jo įgyvendinimo.

„Itin didelis pavojus kyla prarasti ES rezervines lėšas. Viso objekto vertė be papildomos infrastruktūros siekia 79 mln. eurų. Iš jų rezervuota 34 mln. eurų“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Anot Vyriausybės vadovo, visos iš ES fondų lėšų finansuojamos projektų sutartys turi būti pasirašytos iki 2020 metų pabaigos.

Nebent persigalvotų Vyriausybė

R.Šimašius stebisi, kad tokį pranešimą Vyriausybė išplatino po susitikimo, kadangi jo turinys esą neatspindi to, kas kalbėta su premjeru.

„Galiu pasakyti, kad yra viena rizika, susijusi su nacionaliniu stadionu ir daugiafunkciu kompleksu, ką premjerui šiandien ir sakiau, tai rizika, kad Vyriausybė nuspręs stabdyti ir kažką perskirstys ES pinigus. Tą riziką esu įvardijęs ir anksčiau, tos rizikos pasireiškimų matau ir šiandien, nes būtent šita Vyriausybė atšaukė savo aukštus pareigūnus ir delegavo kitų ministerijų gerokai žemesnio rango valstybės tarnautojus į darbo grupę. Ir aš matau, kad Vyriausybės rūpestis šituos projektu yra smarkiai sumažėjęs. Nenoriu čia jokių sąmokslų teorijų kurti dabar, bet man neramu tik dėl Vyriausybės“, – komentuodamas išplatintame pranešime cituojamas premjero žodžius sakė Vilniaus meras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinio stadiono griuvėsiai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinio stadiono griuvėsiai

Jo teigimu, tai, kad vieni konkurso dalyviai apskundė procesą teismui, yra mažesnė blogybė nei Vyriausybės veiksmai. O stadionas, pasak mero, bus: „Kiekvienas projektas yra susijęs su tam tikrais etapais, bet šiandien viskas vyksta sklandžiai. Man buvo apmaudu, kad CPVA išaiškinimai buvo tokie, nors gal ir pagrįsti, kad turime ne du, o vieną konkurso dalyvį, bet pagal taip, kokioje stadijoje buvome, jeigu teismas laiku išnagrinės skundus, kaip buvo numatyta, galime net greičiau, nei numatyta pagal grafiką, projektą realizuoti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Meras pritaria, kad teismai gali kiek užvilkinti projekto įgyvendinimo procesą, tačiau pagal įstatymus vėliausiai iki gegužės 1 d. turi būti viskas išnagrinėta. Tad jeigu tai įvyks, tas pusantro mėnesio pristatymas nesužlugdys projekto.

Pritaikytos laikinos apsaugos priemonės

Pernai rugpjūtį skelbta, jog 88,5 mln. eurų vertės projektui iš ES fondų tikimasi gauti 33,6 mln. eurų. Sutartys dėl ES finansavimo turi būti pasirašytos iki 2020 metų pabaigos, o pinigai turi būti išmokėti ir panaudoti iki 2022 metų rugsėjo.

Teismas kovo pradžioje sustabdė Nacionalinio stadiono konkurso procedūras. Bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teismui skundžia konkurso komisijos sprendimą nenagrinėti jos pasiūlymo.

Konkurso komisija sausio pabaigoje nusprendė derybas toliau tęsti su vieninteliu likusiu jo dalyviu – koncerno „Icor“ valdoma inžinerinių produktų ir sprendimų bendrove „Axis Industries“ bei jos partneriais. Bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pasiūlymas buvo atmestas, nes įmonė jį pateikė ne per informacinę viešųjų pirkimų sistemą, kaip to reikalavo konkurso sąlygos, o užklijuotame voke.

Stadiono projekto vertė be papildomos infrastruktūros siekia 79 mln. eurų. Sutartį su koncesininku planuojama sudaryti tik 2019 metų trečiąjį ketvirtį. Iš ES fondų lėšų finansuojamos projektų sutartys turi būti pasirašytos iki 2020 metų pabaigos.

„Axis Industries“ nacionalinio stadiono kompleksą Vilniuje, šalia prekybos centro „Akropolis“ siūlo pastatyti už 79,9 mln. eurų. Įmonė projektą ketina įgyvendinti su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“.

Pagal konkurso procedūras „Axis Industries“ toliau turi pateikti detalizuotą stadiono urbanistinį ir architektūrinį sprendinį, finansinės veiklos modelį ir komercinės veiklos verslo planą. Šis pasiūlymas bus vertinamas iki birželio vidurio, vėliau prasidės oficialios derybos su potencialiu stadiono statytoju. 25 metų trukmės koncesijos sutarties pasirašymas numatytas 2019 metų vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius