Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savivaldybė prašys LEU rūmus perleisti jos žinion

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį bendru sutarimu nusprendė kreiptis į Vyriausybę dėl Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) centrinių rūmų perdavimo į savivaldybės rankas.
Lietuvos edukologijos universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atsižvelgus į tai, kad LEU centriniai rūmai nebebus naudojami mokslo ir studijų reikmėms, Vyriausybės bus prašoma perduoti centrinių rūmų valdymo teises savivaldybei, kuri patalpas ir toliau žada naudoti švietimo reikmėms, taip esą išsaugodama tradicinę šių rūmų paskirtį.

„Ilgus metus LEU pastatai buvo Vilniaus ir didelės dalies Lietuvos švietimo ašimi, tačiau jų ateitis dabar nėra aiški. Vilniuje moksleivių skaičius nuosekliai auga, su juo ir poreikis naujoms mokykloms ar darželiams. Būtent todėl šiandien kreipiamės į Vyriausybę prašydami perduoti LEU centrinius rūmus savivaldybei ne tik siekdami juos išsaugoti švietimo reikmėms, bet ir norėdami efektyviai planuoti būtinas švietimo investicijas bei taupyti vilniečių pinigus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas tarybos narys Vytautas Mitalas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenės susirinkimas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenės susirinkimas

Nors opozicija kritikavo siūlymą, jog bus perimamos moksleiviams nepritaikytos patalpos, meras Remigijus Šimašius tarybos posėdžio metu sakė dar vasarį informavęs Vyriausybę, kad Vilniui šios patalpos reikalingos.

„Svarbiausia dalis yra stadionas prie Šolomo Aleichemo mokyklos, kur net kalbos negali būti apie kažkokius privatizavimus, perdavimus – tai turi likti stadionas, ir bendrajame plane numatyta, kad tai stadionas ir mes jį naudosime“, – dėstė jis.

Anot jo, taip pat reikalinga ir LEU sporto salė, kurioje galima rengti profesionalias rankinio varžybas. Pasak R.Šimašiaus, LEU patalpose jau veikia „Genio“ progimnazija, pastatuose galėtų įsikurti dalis Vilniaus kolegijos fakultetų.

Meras teigė, kad laukiama architektų idėjų, kaip pertvarkyti teritoriją aplink LEU.

„Šį rudenį bus organizuojamos architektūrinės dirbtuvės apie visą teritoriją edukologijos universiteto – pradedant vadinamuoju „pedagoginio žiedu“ baigiant sąsaja su Seimu ar tos sąsajos nebuvimu“, – aiškino meras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Birželį dalį LEU turėtų patalpų Vyriausybė perdavė Vytauto Didžiojo universitetui (VDU). Dėl galimybės VDU veikti centriniuose LEU rūmuose nuomonės tuomet išsiskyrė.

Švietimo ir mokslo ministerija nurodė nenumačiusi, kad VDU naudotųsi LEU centrinių rūmų pastatais.

„VDU yra perduoti LEU pastatai Vilniuje Ševčenkos ir Vivulskio gatvėse. Centrinio LEU pastato naudojimas VDU nėra numatytas: jis ir kiti LEU pastatai nėra perduoti VDU, jie lieka valstybės nuosavybė. Dėl jų tolimesnio naudojimo ir likimo spręs Vyriausybė“, – dėstė ministerija.

Pastaruoju metu taip pat diskutuojama, ar LEU centriniai rūmai galėtų būti saugomi kaip paveldas. Apie tai daugiau – čia.

Vykdant universitetų tinklo pertvarką LEU yra prijungiamas prie VDU. Po sujungimo šiuo metu sostinėje esantis LEU veiks kaip VDU Švietimo akademija Kaune. Tačiau LEU studentai, pradėję mokslus iki reorganizavimo, studijas turėtų baigti Vilniuje.

Kaip skelbė „Verslo žinios“, visas LEU turtas (apie 20 objektų) vertinamas maždaug 50 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius