-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senos statybos butai išlieka paklausūs, tačiau lietuviai sparčiai perka ir namus

Šių metų antrą pusmetį Registrų centras fiksavo išaugusį susidomėjimą namais – jiems lietuviai išleido beveik ketvirtadalį visos būsto rinkos apyvartos. Iš viso būstui pirkti šalies gyventojai išleido 422,7 mln. eurų – 11,6 proc. daugiau nei per pirmuosius trejus metų mėnesius.
Rekonstruota Vilniaus gatvė
Rekonstruota Vilniaus gatvė / Sauliaus Žiūros nuotr.

Senos statybos butai vis dar paklausiausi

Šių metų antrą ketvirtį didžioji dalis rinkos (57 proc.) atiteko senos statybos butams įsigyti. Per šį laikotarpį butų kainos, lyginant su šių metų pirmu ketvirčiu, kilo 0,7 proc. iki 799 eurų už kv. metrą.

Vilniuje per antrą ketvirtį senos statybos butų kainos augo 3,9 proc. iki 1386 eurų už kv. metrą. Didesnis kainų augimas buvo pastebimas Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, kur senos statybos butų kainos antrą ketvirtį kilo 5,1 proc. iki 803 eurų už kv. metrą.

Kitose šalies dalyse seno būsto kainos augo nežymiai. Rajonų centruose – 1,2 proc. iki 376 eurų už kv. m, o mažesniuose miestuose ir kaimo vietovėse – 1,8 proc. iki 375 eurų už kv. metrą.

Vida Press nuotr./Bijūnų puokštė interjere
Vida Press nuotr./Bijūnų puokštė interjere

Naujų butų kainos visoje šalyje šių metų pirmą ketvirtį, lyginant su pirmuoju, augo 4,2 proc. iki 1546 eurų už kv. metrą.

Tačiau antrą ketvirtį Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje naujesnės statybos butai pigo vidutiniškai 6,7 proc. iki 1119 eurų už kv. metrą.

Naujos statybos butų kainų mažėjimas buvo matomas regionuose. Mažesniuose miestuose ir kaimo vietovėse naujos statybos butų kainos buvo 9,1 proc. mažesnės nei pirmą ketvirtį ir siekė 661 proc.

Lietuvius domino namai

Senos statybos namų kainos sostinėje kilo nežymiai – 0,4 proc. iki 890 eurų už kv. metrą. Tačiau Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje senesnės statybos namų kainos kilo beveik penktadaliu ir siekė 574 eurų už kv. metrą.

Rajonų centruose senos statybos namų kainos krito 0,8 proc. iki 297 eurų už kv. m, o mažesniuose miestuose ar kaimo vietovėse kritimas sudarė 3,5 proc. ir kvadratinio metro kaina siekė 282 eurus.

Atpigusiomis naujų namų kainomis džiaugtis galėjo pirkėjai Vilniuje. Šių metų antrą ketvirtį individualių namų kainos sostinėje krito 6 proc. iki 782 eurų už kv. metrą.

Visgi šios tendencijos pralenkė kitus didmiesčius, kur, lyginant su pirmuoju ketvirčiu, vidutinės naujų namų kainos buvo aukštesnės 16,3 proc. ir siekė 605 eurus už kv. metrą.

Didžiausias augimas buvo fiksuotas rajonų centruose, kur namų kainos augo 51,6 proc. iki 373 eurus už kv. metrą. Likusioje Lietuvoje antrą ketvirtį namų kainos krito 0,2 proc. iki 585 eurų už kv. metrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius