Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ledai pajudėjo: sostinės valdžia patvirtino Nacionalinio stadiono sutartį

Vilniaus savivaldybės taryba patvirtino nacionalinio stadiono statybų sutarties projektą. Tikimasi, kad su koncerno „Icor“ valdoma įmone „Axis Industries“ sutartį pavyks pasirašyti dar šiemet, o stadionas turėtų iškilti 2023 metais. Taip pat posėdyje bandyta svarstyti ir būsimo stadiono pavadinimą. Vienas iš siūlymų – stadionui duoti Vyčio vardą.
Nacionalinio stadiono vizualizacija
Nacionalinio stadiono vizualizacija / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Kai kurie tarybos nariai posėdžio pradžioje siūlė nesvarstyti šio klausimo ir nepriimti sutarties projekto dėl neaiškios Vyriausybės pozicijos. Tačiau galop taryba nusprendė Nacionalinio stadiono klausimą svarstyti ir po ilgų debatų patvirtino sutarties projektą.

Sutarties projektui pritarė 26, prieš buvo 10, susilaikė 7 tarybos nariai.

Jei neatsiras nenumatytų aplinkybių, Vilniaus valdžia tikisi pasirašyti sutartį su „Axis Industries“ šiemet. Stadiono statybos, tikimasi, prasidės po metų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Sutarties pasirašymas – artimiausiu metu

Artūras Zuokas per posėdį pasiūlė stadioną pavadinti Vyčio vardu, tačiau taryba paliko galimybę apsispręsti dėl pavadinimo vėliau.

„Pavadinimą galiausiai tvirtins taryba, ir galėsime turėti diskusiją, koks tas pavadinimas. Manau, visuomenę taip pat reikės įtraukti į vardo rinkimą“, – sprendimą komentavo žurnalistams Vilniaus meras.

R.Šimašius po sprendimo žurnalistams sakė, kad galutinė sutartis su bendrove turėtų būti pasirašyta po to, kai Vyriausybė priims galutinį sprendimą dėl europinių lėšų.

„Sutartį pasirašysime artimiausiu metu. <...> Sutartį po tarybos sprendimo dar reikia suredaguoti, bet viskas vyks sklandžiai, nėra čia kur lėkti, bėgti. Bus laiku pasirašyta sutartis ir pradėsim darbus“, – žurnalistams sakė meras.

Antradienį, sprendimo išvakarėse, Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos įspėjo, kad rizika prarasti 33,5 mln. eurų ES investicijų virto realia grėsme. Ministrai paragino savivaldybę ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių kompleksui su stadionu ant sostinės Šeškinės kalno, galbūt perskirstant stadionui numatytą finansavimą kitiems savivaldybės valdomiems projektams.

Prieš tarybos posėdį R.Šimašius žurnalistus tikino, kad ši ministrų per pietus pasiųsta žinutė vakarop pasikeitė ir Vyriausybės pozicija šiuo klausimu esą nesikeičia.

„Dabar vienintelė likusi politinė rizika, kad Vyriausybė nuspręs kitaip perskirstyti europines lėšas. Jeigu ši rizika eliminuojama, Vyriausybė laikosi savo įsipareigojimų, tai projektas vyksta sklandžiai, ir jokių problemų dėl to neturėtų būti“, – komentavo R.Šimašius.

Jis sako lauksiantis, kol tai galės aptarti su iš atostogų sugrįšiančiu premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Vakar du ministrai pasisakė, galbūt šiek tiek skirtingai, pradžioje vienaip, paskui kitaip. Grįš premjeras, natūralu, su juo reikės aptarti tuos dalykus“, – žurnalistams kalbėjo jis.

V.Šapoka: nutarta lėšas perskirstyti kitoms sritims

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad Vyriausybė trečiadienį nutarė perskirstyti nacionaliniam stadionui ir kitiems infrastruktūros projektams skirtas ES lėšas, tačiau Vidaus reikalų ministerija iki vasario pabaigos privalo pateikti naujus, alternatyvius siūlymus.

„Yra grėsmė prarasti apie 30 mln. eurų ES investicijų. Šiandien buvo priimtas sprendimas, kad ES investicijų dalyje, kuri yra susijusi su Didžiųjų miestų infrastruktūros priemone, kadangi Europos Komisija įvertino, jog Lietuva nepasiekia tarpinių rezultatų, tai natūralu, atsižvelgiant į tai, buvo priimtas sprendimas tas lėšas perskirstyti kitoms sritims, ir Vidaus reikalų ministerijai yra duotas pavedimas konkretizuoti, pateikti savo siūlymus iki vasario 28 dienos“, – Vyriausybėje trečiadienį žurnalistams sakė V.Šapoka, kurį cituoja BNS.

Jis įsitikinęs, kad savivaldybei reiktų galvoti apie alternatyvas nacionalinio stadiono finansavimui, ir šių alternatyvų galima surasti.

„Todėl savivaldybė, siekdama užtikrinti tokio svarbaus objekto kaip nacionalinis stadionas įgyvendinimą, turės taip pat įvertinti šį faktorių ir nusimatyti, ir pasitobulinti patį finansavimo mechanizmą. (...) Tų alternatyvų įmanoma surasti, tą patvirtino ir vidaus reikalų ministras. Tiesiog savivaldybė turi reaguoti, turi pademonstruoti ir lankstumą, ir bendrą darbą, ir sutarimo ieškojimą“, – pridūrė V.Šapoka.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija
Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį Seime žurnalistams sakė, kad „jeigu tai nacionalinis projektas, turėtų rūpėti nacionaliniu mastu.“

Primename, kad 2015 metų Vyriausybės nutarimu buvo nuspręsta, kad įgyvendinant „Šeškinės daugiafunkcio komplekso“ projektą dalyvaus Vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė.

P.Poderskis: turime planą B ir C

Sostinės meras įsitikinęs, kad Vyriausybė skirs lėšas projekto finansavimui, tačiau Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis tikino, kad yra numatytas planas B ir C.

„Galų gale, net ir perskirsčius pinigus yra sudėliota krūva planų, kaip kitaip finansuoti projektą, jei matysime, kad jis įgauna kažkokią didelę riziką. Pavyzdžiui, yra savivaldybės biudžete numatytas kofinansavimas europiniams projektams, padidinus intensyvumą to kofinansavimo iš Europos Sąjungos pinigų, atsilaisvina savivaldybės biudžeto lėšos, kurias galima būtų nukreipti stadiono finansavimui“, – kalbėjo jis.

P.Poderskis tikino, kad savivaldybė yra pasiruošusi įvairiausiems netikėtumams.

„Ar gali šiame projekte atsitikti dar kažkas blogai? Man atrodo, nuo 1985 metų čia jau tiek atsitiko, kad niekas mūsų jau nenustebins, ir galime laukti pačių įvairiausių scenarijų“, – sakė jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Pasak P.Poderskio, savivaldybė „absoliučiai ryžtasi pažadėti, kad stadionas bus 2023 metais“. Galutinį pasiūlymą „Axis Industries“ turi Vilniaus valdžiai pateikti per mėnesį.

Pačios statybos turėtų prasidėti po metų.

„Sutartyje yra numatyta, kad pasirašius sutartį ir dar iki jos įsigaliojimo, galima pradėti griovimo darbus. Mes šiuos griovimo darbus tuo metu ir pradėsime, o iki sutarties įsigaliojimo 6–9 mėnesiai skirti statybos leidimo gavimui, projektavimui ir panašiai. Manau, statybos už gerų metų turėtų ir prasidėti“, – tikino jis.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija
Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija

Griovimo darbai turėtų kainuoti apie 1,5 mln. eurų, sakė P.Poderskis.

Netesybų atveju, jei bendrovė pasitrauks iš projekto įgyvendinimo iki statybų pabaigos, turės sumokėti 10 mln. eurų, jei po statybų pabaigos – 2 mln. eurų.

BNS skelbė, kad derybose su „Axis industries“ savivaldybės ir Vyriausybės institucijų komisija sutarė kompleksą pastatyti už 79,9 mln. eurų, už statybas planuojama atsiskaityti per metus pradėjus veikti kompleksui.

Pagal projektą, komplekse su stadionu dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.

Planuota, kad 36,5 mln. projekte investuos valstybė, 33,5 mln. eurų sudarys Europos Sąjungos parama, 2,96 mln. – savivaldybės lėšos.

Antrąjį dalyvį – bendrovę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ – komisija iš derybų pašalino praeitą mėnesį. Šį sprendimą bendrovė apskundė teismui.

„Jeigu teismai priimtų kažką, dėl ko reikėtų palaukti, tai reikėtų palaukti, bet kol kas tokių rizikų nematau. Šiandien tai nesudaro jokių kliūčių“, – komentavo R.Šimašius.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija
Vilniaus savivaldybės nuotr./Nacionalinio stadiono vizualizacija

Pašalinta bendrovė vėl kreipėsi į teismą

„Vilniaus nacionalinio stadiono“ direktorius Renatas Načajus išplatintame komentare teigia, kad sostinės taryba patvirtino sutartį nepaisydama „visų iki šiol savivaldybės padarytų konkurso pažeidimų“.

„Panašu, kad politikams šiuo metu nerūpi, ar tokie sprendimai atsilaikys teismuose – paprasčiausiai meras R.Šimašius desperatiškai siekia rinkimuose parodyti, kad kažkas nuveikta, nors būtent dėl miesto administracijos pastangų ir, tikėtina, korupcinių sprendimų, konkursas užtruko šitaip ilgai“, – cituojamas įmonės vadovas žiniasklaidai išplatintame komentare.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizualizacija/Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizualizacija/Pristatytas Vilniaus nacionalinio stadiono projektas

Anot jo, bendrovė antradienį kreipėsi į prokuratūrą, kurios prašo ginti viešąjį interesą. O trečiadienį pateikė ieškinį Vilniaus apygardos teismui, kuriuo ginčija pašalinimą iš konkurso.

„Be to, pagal Koncesijų įstatymą, po mūsų ieškinio pateikimo savivaldybė negali sudaryti koncesijos sutarties su „Axis Industries“. Informavome apie tai komisiją. Viliamės, kad bus gerbiamas teisinis konkurso procesas, nors pastarojo laikotarpio miesto administracijos elgesys pasitikėjimo nekelia“, – aiškina R.Načajus.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius