-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai pataria: kas apsimoka – nuomotis būstą su centriniu ar autonominiu šildymu

Dažnam nuomininkui kyla klausimas, kiek sutaupyčiau, jei nuomočiausi butą, kuriame šildymą galima reguliuoti pačiam? Nekilnojamojo turto specialistai sako, kad šildymo tipas išlieka vienu iš pagrindinių kriterijų renkantis būstą nuomai, rašoma Domoplius.lt pranešime. 
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

„Būsimi nuomininkai domisi ne tik kaina ar vieta, tačiau ir šildymo tipu. Pastebima, kad aktyviau tuo domėtis pradedama prieš šildymo sezoną. Tuo metu skelbimų paieškose lankytojai dažniau nei kitu metų laiku pažymi, jog dairosi būsto nuomai su centriniu arba, priešingai, autonominiu šildymu“, – sako nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovė Ieva Basokė.

Portalo duomenimis, šiuo metu Vilniuje nuomojami 366 butai, kuriuose yra centrinis šildymas, 135 butai su autonominiu šildymu ir 74 butai, kuriuose įrengta kolektorinė, t.y. reguliuojama centrinė šildymo sistema. Pastarasis šildymo tipas vyrauja naujuose arba šiuo metu statomuose daugiabučiuose, o centrinė šildymo sistema dominuoja senos statybos namuose.

123rf.com nuotr./Nuoma
123rf.com nuotr./Nuoma

Lyginant butų nuomos kainas, matyti, jog autonominį šildymą turintis būstas – brangesnis. Pavyzdžiui, Antakalnyje vidutinė dviejų kambarių buto senos statybos name su centriniu šildymu nuomos kaina yra 366 eurai. Tuo tarpu panašaus dydžio buto naujos statybos name su autonominiu šildymu nuomos kaina – 78 eurais didesnė.

„Nereikia pamiršti, kad nuomos kainą lemia ne tik šildymo tipas. Dauguma butų su autonominiu šildymu yra naujos statybos namuose, kurie automatiškai yra aukštesnės energinės klasės, todėl tokių butų nuomos kaina didesnė“, – teigia I.Basokė.

Šiuo metu arčiau centro, Naujamiestyje, dviejų kambarių butą su centriniu šildymu galima išsinuomoti už 595 eurus, o panašaus ploto butą su autonominiu šildymu – už 650 eurų. Iš šių dviejų butų pasirinkęs su centriniu šildymu, asmuo per metus galėtų sutaupyti iki 660 eurų.

„Nuomininkai turėtų įvertinti nuomos bei šildymo kainas ir nuspręsti, kokį būstą jiems labiau apsimoka nuomotis. Ar tokį, kurio nuoma mažesnė, bet šildymo išlaidos didesnės, t. y. butą su centriniu šildymu. Ar, priešingai, butą su autonominiu šildymu, kurio nuoma didesnė, bet suma už šildymą – mažesnė“, – sako I.Basokė.

Sprendžiant, kokį būstą nuomotis, reikia įvertinti ir tai, jog butas su autonominiu šildymu, tikėtina, bus naujos statybos name.

Pasak I.Basokės, senamiestyje situacija panaši kaip ir Naujamiestyje, tačiau čia galima rasti butų su centriniu šildymu, kurie brangesni nei tie, kuriuose šildymas yra autonominis. Pavyzdžiui, šiuo metu dviejų kambarių buto su centriniu šildymu A.Goštauto gatvėje nuomos kaina siekia 550 eurų, o panašaus dydžio buto A.Jakšto gatvėje su autonomine šildymo sistema – 500 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius