Lietuvos išsigelbėjimu turėjusį tapti Kauno stadioną Vyriausybė paliko be pinigų

Lietuva kokybiško futbolo stadiono dar ilgai neturės – Vyriausybė vėl atsisakė finansuoti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją. Tai sukėlė šoką Kauno valdžios koridoriuose. Juolab, kad ankstesnė Vyriausybė buvo pritarusi stadiono rekonstrukcijai.
Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas
Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Aš tikrai nesu nusistatęs prieš Kauną, bet ši Vyriausybė yra nutarusi nefinansuoti naujų investicinių projektų, – sakė E.Urbanavičius.

„Tai bus geriausias Lietuvoje, aukščiausios, ketvirtosios kategorijos stadionas“, – taip rugpjūtį kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, pristatęs Kauno stadiono rekonstrukcijos projektą.

Bet, panašu, kad Lietuvoje stadiono nebus dar ilgai. Vyriausybė netikėtai atsisakė finansuoti S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją – biudžeto projekte investicijos nenumatytos.

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas
S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas

Planuota, kad dalis rekonstrukcijai reikalingų investicijų bus skirta iš ES fondų, o po 10 mln. eurų išlaidas pasidalins Kauno savivaldybė ir Vyriausybė.

15min žiniomis, šis netikėtumas šokiravo Kauno miesto valdžią, nes tam tikri žodiniai susitarimai jau buvo, miesto valdžia anksčiau kreipėsi su prašymu investuoti į stadioną. Jau net buvo numatyta, kada stadione įvyks pirmosios rungtynės.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos istorija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos istorija

V.Matijošaitis: neturėtume stadiono dar 10 metų

Kauno meras V.Matijošaitis 15min teigė, kad turėti bent vieną normalų stadioną yra ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos garbės reikalas. „Jei ne S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija, normalaus stadiono Lietuvos žmonės neturės dar 10 metų“, – teigė V.Matijošaitis.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas

Pasak jo, šis projektas jau pasistūmėjo: „Esame prie pat realių statybos darbų – turim parengtą techninį projektą, turime statybos leidimą, šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų konkursas statybos darbams. Šitas projektas privalo būti tęsiamas“.

15min žiniomis, Kauno miesto valdžia dar tikisi, kad Vyriausybė apsigalvos ir įtrauks projektą į finansuojamų projektų sąrašą. Biudžeto projektas dar bus svarstomas Seime, tad tikimasi paramos ir iš Kaune išrinktų Seimo narių.

Net nesiūlė finansuoti

Finansų ministerijoje 15min patikino, kad Kauno savivaldybė tikrai kreipėsi dėl finansavimo. „Bet detaliau paaiškinti galėtų Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės“, – nukreipė biudžeto planuotojai.

Tačiau Kūno kultūros ir sporto departamento, besirūpinančio Vyriausybės investicijų projektais, direktorius Edis Urbanavičius kratosi atsakomybės ir baksnoja į Vyriausybę.

15min jis patvirtino nesiūlęs įtraukti Kauno stadiono rekonstrukcijos projekto į finansuojamų projektų sąrašą.

„Aš tikrai nesu nusistatęs prieš Kauną, bet ši Vyriausybė yra nutarusi nefinansuoti naujų investicinių projektų, o baigti jau anksčiau pradėtus. Todėl Kauno stadiono projektas ir nepateko į valstybės investicijų programą“, – dėstė E.Urbanavičius.

Beje, jis rugpjūtį dalyvavo rekonstrukcijos projekto pristatyme Kaune, spaudė rankas jo rengėjams ir mielai fotografavo stadiono maketą.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Edis Urbanavičius (dešinėje) S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projekto pristatyme
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Edis Urbanavičius (dešinėje) S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projekto pristatyme

Tačiau dabar jis patarė klausti Vyriausybės, kuri formuoja politiką. „Jei ji apsispręs finansuoti, tai pinigų bus skirta. Bet aš dabar matau, kad ir jau nuo pradėtų projektų nukarpytos lėšos. Kaip tik dabar sėdžiu ir studijuoju dokumentus, ir mane kai kas jau stebina“, – tvirtino departamento vadovas.

Baigs pradėtus darbus

Kada ateis tas laikas, kai Vyriausybė turės pinigų stadiono rekonstrukcijai? „Reikia kitais metais baigti senus projektus, taigi galbūt pinigų atsiras 2019 metais, kai bus atrenkami nauji projektai“, – užsiminė E.Urbanavičius.

Rugpjūtį pristatytame rekonstrukcijos plane numatyta, kad stadione bus šildoma natūrali danga, šiuolaikinis apšvietimas, atitinkantis visus reikalavimus, stogas virš visų tribūnų, parkingo aikštelė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono vizualizacijos
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono vizualizacijos

„Tikimės sutilpti į 25 milijonų eurų sumą“, – tąkart kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Griovimo darbus tikimasi pradėti jau kitų metų pradžioje, o rekonstrukciją baigti 2019 metų pradžioje arba viduryje. Šiame stadione žaistų ir nacionalinė futbolo rinktinė.

Prieš 92 metus statytame stadione po rekonstrukcijos vietų skaičius padidės nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., o koncertų metu galės tilpti apie 30 tūkst. žmonių.

Ankstesnė Vyriausybė buvo pritarusi

Ankstesnė Algirdo Butkevičiaus vadovauta socialdemokratų vyriausybė buvo pritarusi Kauno stadiono rekonstrukcijos finansavimui, tačiau nespėjus baigti viešųjų pirkimų procedūrų, projektas perkeltas į šiuos metus.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Butkevičius (dešinėje) S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projekto pristatyme
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Butkevičius (dešinėje) S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projekto pristatyme

Naujoji Sauliaus Skvernelio vyriausybė nutarė neskirti lėšų stadiono rekonstrukcijai. Projektas nepateko ir į kitų metų biudžeto rėmus.

Nacionalinio stadiono projektas taip pat juda vėžlio greičiu, kol kas yra pratęstas konkursas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius