Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stadiono statybos ant Vilniaus Šeškinės kalno pajudės: konkursą skelbs rugpjūtį

Vasaros pabaigoje turėtų pajudėti procesas dėl daugiafunkcio komplekso ant Šeškinės kalno Vilniuje statybų. Tikimasi, kad pagaliau pavyks paskelbti koncesininko atrankos konkursą. Vilniaus taryba jau atsisakė minties būsimojo nacionalinio stadiono teritorijoje leisti statyti daugiabučius namus.
Nacionalinis stadionas turėtų virsti daugiafunkciu Sveikatinimo, švietimo ir užimtumo kompleksu. Kada ir ar tikrai? Į šiuos klausimus turbūt negali atsakyti niekas.  2015 m. spalio 14 d.
Stadiono griaučiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nacionalinis stadionas pradėtas statyti dar sovietmečiu, tačiau jo griaučiai riogso jau daugiau nei du dešimtmečius, nesulaukdami statybininkų. Vis dėlto tikimasi, kad jau rudenį procesas pajudės – bent jau bus paskelbtas koncesininko atrankos konkursas.

Kol kas trečiadienio posėdyje Vilniaus taryba priėmė kelis sprendimus dėl daugiafunkcio komplekso, kurio pagrindinis akcentas – stadionas, statybų. Miestui teks atsisakyti sumanymo leisti čia statyti daugiabučius namus.

Šalia daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso tikėtasi leisti statyti ir namus, tokiu būdu padengiant dalį kaštų.

„Savivaldybės tikslas – užtikrinti, kad daugiafunkcio komplekso modelis būtų finansiškai tvarus, atitiktų visus teisės aktus. Tikimės, kad pakoreguotas projektas bus patrauklus kuo didesniam potencialių investuotojų ratui, tame tarpe ir Lietuvos, ir užsienio įmonėms. Tik konkurencijos būdu bus galima pasiekti, kad šis projektas būtų įgyvendintas optimaliais kaštais“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

Pagrindinis dalykas – gyvenamųjų namų statybos atsisakymas, – teigė R.Šimašius.

Pagal sprendimą kompleksas bus skirtas sporto, švietimo ir kultūros reikmėms, atsisakant komercinio nekilnojamojo turto plėtros.

„Pagrindinis dalykas – gyvenamųjų namų statybos atsisakymas. Pirminė mintis buvo, kad tai gali padengti dalį kaštų, vėliau mūsų atlikta teisinė analizė parodė, jog yra teisinė rizika, kad tai būtų pripažinta kaip nepagrįstas ir neteisėtas dalykas dėl restitucijos aspektų, nes tai tik netiesiogiai pasitarnautų viešajam interesui“, – teigė meras Remigijus Šimašius.

Pagal teisės aktus valstybinė žemė gali būti perduota savivaldybei tik visuomeninei paskirčiai vykdyti. Koncesijos įstatymas taip pat numato, kad koncesijos konkurso laimėtojui žemė gali būti perduodama tik tiesioginiam projekto tikslui, bet ne komercinei veiklai.

Stadionas turėtų turėti ne mažiau kaip 15 tūkst. stacionarių vietų ir ne daugiau kaip 1500 kv. m sporto muziejaus patalpas. Komplekse taip pat atsiras 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, biblioteka, informacijos centras, kultūros ir ugdymo veiklų centas.

Koncesijos sutartis bus sudaroma 25 metams.

Galutinis sprendimas dėl konkrečių sąlygų rangovo atrankos konkursui turėtų būti priimtas rugpjūčio 24-ąją vyksiančiame posėdyje ir iš karto po to bus skelbiamas atrankos konkursas.

Visas komplekso turtas nuosavybės teise priklausys savivaldybei. Daugiafunkcis kompleksas – unikalus projektas, vykdomas pirmą kartą Lietuvoje. Viso projekto investicijų vertė – 79,1 mln eurų, ES lėšos – 33,6 mln. eurų, savivaldybės lėšos (ES paramos kofinansavimas) – 2,9 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius