Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stebina nedidelės renovacijos kainos

Daugiabučių, šiemet prisijungusių prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pagal 2016-08-26 Aplinkos ministro skelbtą Kvietimą, laukė maloni staigmena: rangos darbų pirkimo etape paaiškėjo, kad statybos darbų ir medžiagų kainos – mažesnės nei tikėtasi.
Vasario 16-osios g. 12, Ignalina
Vasario 16-osios g. 12, Ignalina / BETA nuotr.

Rangovų pasiūlymuose kainos nesikandžioja

Kelmėje šiuo metu liko tik apie tris dešimtis nerenovuotų namų. Ši savivaldybė gali pasigirti vienu didžiausiu renovuotų daugiabučių procentu Lietuvoje. Šiemet prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos prisijungė dar šeši šios savivaldybės daugiabučiai, iš jų jau dviejų renovacijai gauti statybos leidimai ir netrukus prasidės atnaujinimo darbai.

Labiausiai daugiabučių atnaujinimą planuojančių namų gyventojus džiugina žinios apie tai, kad renovacijos darbus pavyko įsigyti už maždaug 30 proc. mažesnę kainą nei planuota. „Ruošiant investicijų planus iš tiesų buvo nuogąstavimų, kad renovacijos kaina – padidėjusi. Juk kilo ir minimalus atlyginimas, ir statybinių medžiagų kainos. Be to, visi daugiabučiai pasirinko vėdinamus – taigi – brangesnius fasadus. Tačiau sulaukę pasiūlymų iš rangovų pamatėme daug mažesnes sumas nei tikėjomės. Gyventojai iš tiesų nemažai išlošė“, – neslepia didžiausios Kelmėje renovaciją administruojančios įmonės atstovas, renovacijos specialistas ir statybos inžinierius Tautvilas Putvis.

Panašią kainų tendenciją pastebėjo ir didžiausios Ignalinoje renovaciją administruojančios įmonės vadovas Antanas Gylys: „Rangovų pasiūlymuose pateiktos kainos iš tiesų nustebino. Galvojome, kad modernizacija bus pabrangusi. Tačiau kainos panašios į tas, kurias matėme 2014 m.“ Šiuo metu rangos darbai Ignalinos rajono savivaldybėje nupirkti jau 17 namų. Iš viso prie renovacijos šiemet prisijungė apie tris dešimtis šios savivaldybės daugiabučių. A. Gylys skaičiuoja, kad po to, kai bus atlikta visų šių daugiabučių renovacija, Ignalina taps pirmąja savivaldybė Lietuvoje, kurioje apie 100 proc. namų, prijungtų prie centrinio šildymo, bus atnaujinti.

Atidžiai skaičiuoja kiekvieną eurą

Neseniai viena didžiausių renovaciją finansuojančių įstaigų paskelbė, kad norint gauti kreditą renovacijai jo gavimui turi pritarti nebe 60, o 55 proc. visų atnaujinamo daugiabučio butų savininkų. Kelmės atstovas pastebi, kad toks sprendimas iš tiesų džiugina.

„Šiemet turėjome vieną namą, kuris pakeitė savo nuomonę ir renovacijoje dalyvauti atsisakė, nors anksčiau tokį pageidavimą išreiškė. Nors dauguma modernizaciją planuojančių namų pasirinko vėdinamą fasadą, taip pat – kai kurias valstybės nefinansuojamas priemones, pavyzdžiui, šalto vandens sistemos atnaujinimą, gyventojai visada pageidauja, kad investicijų plano kaina būtų kuo mažesnė“, – neslepia T. Putvis. Dėl šios priežasties daugelis daugiabučių Kelmėje nesvarsto ir rekuperacijos sistemos įsigijimo: „Tokia sistema padidintų renovacijos kainą, todėl susidomėjimo ja nedaug.“

Rekuperacinės sistemos nėra itin populiarios ir Ignalinoje, pastebi A. Gylys. Tiesa, valstybės nefinansuojamas priemones daugelis gyventojų mielai renkasi, jeigu jos pasiteisino anksčiau renovuotuose daugiabučiuose. „Elektros instaliacijos atnaujinimą šiemet rinkosi daugelis namų, nes ankstesnių metų patirtis parodė, kad jos neatnaujinimas net modernizuotiems namas gali sukelti daug rūpesčių“, – dėsto pašnekovas. Vadovaudamiesi panašiais motyvais ignaliniškiai dažniau renkasi ir tinkuojamą fasadą – nuo pat renovacijos pradžioje šioje savivaldybėje tokio tipo fasadai buvo populiariausi.

Skolininkų problema mažėja

Ir Ignalinos, ir Kelmės atstovai pastebi, kad nors aktyviausi ir energiškai nuostolingi daugiabučiai jų savivaldybėse jau spėjo įgyvendinti renovaciją arba jai ruošiasi, ir šių savivaldybių neaplenkia skolininkų problema. Renovacijos specialistai skaičiuoja, kad daugiabučių, norinčių, bet negalinčių prisijungti prie daugiabučių atnaujinimo programos dėl per didelio skolininko skaičiaus, yra mažiau nei dešimt procentų.

„Šiuo metu kaip tik sprendžiame vieną tokią problemą. Aštuonių butų namas susiduria su trukdžiu įgyvendinti renovaciją, nes name – vienas skolininkas“, – komentuoja A. Gylys.

Kelmės atstovas pastebi, kad yra tekę dirbti su daugiabučių atnaujinimo projektais, kuriuose skolininkų buvo kur kas daugiau: „Deja, tokių namų gyventojai ir patys nerodo didesnės iniciatyvos prisijungti prie renovacijos, nelabai aktyviai dalyvauja gyventojų susirinkimuose. Kol kas esame susidūrę su dviem tokiais namais. Jų modernizavimo planai kol kas „įšaldyti“, – konstatavo pašnekovas.

Mažėjančios daugiabučių atnaujinimo rangos darbų kainos, gera paskata peržiūrėti ir pačius atnaujinimo darbų projektus, geriau planuoti ateities darbus. Renovacijos įgyvendinimui padeda ir nuolat mažėjantis skolininkų skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius