Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Studentai leidžiasi į pigių butų medžioklę Vilniuje: kur ir už kiek?

Likus mažiau nei mėnesiui iki mokslo metų pradžios, studentai, kurie dar neturi, kur gyventi, leidžiasi į aktyvias gyvenamosios vietos paieškas didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Dalis renkasi bendrabučius, o kiti – butus. Nors butų pasiūla nemaža, norint rasti gerą ir pigų būstą, gali tekti skirti tam gana daug laiko.
Vilniaus panorama
Vilniaus panorama / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasak nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados, studentai dažniausiai ieško būstų, kurie yra kuo arčiau miesto centro arba universitetų ir kolegijų, kuriose jie studijuoja. Jų prioritetas – kuo arčiau ir už kuo žemesnę kainą.

Pasak jo, stropiausi studentai būstus jau susiradę, o ieškančių daugiausiai būna nuo rugpjūčio vidurio. Dauguma rugpjūtį ieškančiųjų – pirmakursiai, kurie dar visai neseniai sužinojo, kuriame mieste studijuos ir gyvens.

Aruodas.lt ir Domoplius.lt/Butas Vilniuje, Savanorių prospekte
Aruodas.lt ir Domoplius.lt/Butas Vilniuje, Savanorių prospekte

Dauguma nori gyventi butuose

Butų kainos skiriasi priklausomai nuo buto vietos, mikrorajono, naujos ar senos statybos name jis yra, buto įrengimo, atlikto remonto, dydžio ir kitų aspektų.

Norintys turėti visišką privatumą ir savo asmeninę erdvę renkasi vieno kambario butus. Nors jų kainos gana didelės ir komunalinius mokesčius teks mokėti vienam, kai kurie yra pasiryžę mokėti didelę sumą už ramybę ir privatumą.

Šiuo metu Lietuvos nekilnojamojo turto skelbimų portaluose esančių vieno kambario butų nuomos kainos Fabijoniškėse svyruoja tarp 170–350 eurų, Šeškinėje 100–370 eurų, Žirmūnuose 100–400 eurų, Viršuliškėse 100–320 eurų, Antakalnyje 100–350 eurų. Norintys gyventi Vilniaus senamiestyje, už vieno kambario butą turėtų mokėti nuo 235 iki 850 eurų per mėnesį.

Studentai, kurie nori gyventi bute, tačiau mokėti šiek tiek mažiau, renkasi didesnius, dviejų, trijų ar keturių kambarių butus ir juose gyvena su draugais ar kitais studentais. Tokiu būdu išlieka galimybė turėti daugiau erdvės ir privatumo nei bendrabutyje, nes dažniausiai visi gyventojai turi po atskirą kambarį, o dušu ar virtuve tenka dalintis su keliais draugais, o ne su viso aukšto gyventojais. Labai svarbu ir tai, kad mokesčius už komunalines paslaugas dalinasi visi buto gyventojai, tad išlaikymas kainuoja kiek pigiau nei vienam nuomojantis vieno kambario butą.

Šiuo metu skelbimų portaluose nuomojamų dviejų kambarių butų kainos Fabijoniškėse svyruoja tarp 200–520 eurų, o trijų kambarių tarp 150–650 eurų.

Šeškinėje dviejų kambarių buto nuoma kainuoja 140–500 eurų, trijų kambarių – 240–500 eurų.

Žirmūnuose dviejų kambarių butą galima išsinuomoti už 120–730 eurų, trijų kambarių už 100–750 eurų.

Viršuliškėse už dviejų kambarių butą prašo 270–445 eurų, o už trijų kambarių butą – 130–570 eurų.

O Senamiestyje dviejų kambarių buto nuoma kainuoja apie 300–1600 eurų, trijų – 420–2300 eurų už mėnesį.

Studentui vieno kambario butą sostinėje įmanoma išsinuomoti nuo maždaug 200 – 250 eurų, – teigė M.Čiulada.

Tiesa, nepriklausomai nuo gyvenamojo rajono, pigiausi variantai dažniausiai būna gana prastos būklės, ilgai neremontuoti, su senais baldais, įrengti senos statybos, šaltesniuose namuose, kuriuose žiemą teks nemažai mokėti už šildymą, kambariai mažesni arba pereinami.

Tad, nors kai kurių butų kainos atrodo gana nedidelės, jų būklė dažnai nuvilia, o, norint rasti tvarkingą ir pigų būstą, paieškoms tenka skirti daug laiko ir pastangų, todėl verta pradėti kuo anksčiau.

Pasak M.Čiulados, „studentui vieno kambario butą sostinėje įmanoma išsinuomoti nuo maždaug 200–250 eurų, o pigiau mokėti galima nebent nuomojantis kambarį didesniame bute arba gyvenant kartu su buto šeimininkais“.

Gyventi bendrabutyje – pigiau

Vilniuje esantys universitetai ir kolegijos savo studentams siūlo apsigyventi bendrabučiuose. Nors sąlygos juose būna gana skirtingos, vieni bendrabučiai atnaujinti, kambariai tvarkingi ir naujai įrengti, kituose vis dar stovi kelių dešimčių metų senumo baldai, o bendromis erdvėmis tenka dalintis su kitais studentais, tačiau nuomos kainos mažesnės, o ir už komunalines paslaugas papildomai mokėti nereikia.

VGTU nuotr./VGTU bendrabutis Sauletekyje
VGTU nuotr./VGTU bendrabutis Saulėtekyje

Vilniaus universiteto tinklapyje nurodoma, kad vienam studentui bendrabučio kambario nuomos kaina gyvenant vienviečiame kambaryje kainuoja kiek daugiau nei 53 eurus, gyvenant dviviečiame kambaryje vienam, mėnuo kainuoja 98,5 euro, gyvenant dviese dviviečiame kambaryje – beveik 50 eurų, dviese triviečiame kambaryje – kiek daugiau nei 65 eurai, o gyvenant trise triviečiame kambaryje – 43 su puse euro.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto tinklapyje skelbiama, kad jie studentams siūlo apsigyventi vienviečiame kambaryje už beveik 58 eurus, dviviečiame kambaryje už kiek daugiau nei 55 eurus, o vieta triviečiame kambaryje studentui kainuotų apie 53 eurus.

Pasak „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovės Odetos Bložienės, apie 30% Lietuvos studentų gyvena bendrabučiuose, kiti nuomojasi butus ar kambarius arba lieka gyventi kartu su didmiesčiuose gyvenančiais tėvais.

Pasak jos, studentų, kurie gyvena bendrabutyje, būtinosios išlaidos per mėnesį sudaro apie 250 eurų. Už juos studentas susimoka bendrabučio nuomą, nusiperka maisto, sveikatos priežiūros priemonių, namų ūkio prekių, o likusius skiria laisvalaikiui.

Swedbank nuotr./„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė
Swedbank nuotr./„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė

Gyvenančių butuose būtinosios išlaidos gali būti nuo maždaug 70% iki kelių kartų didesnės dėl nuomos kainų ir mokesčių.

Didelę įtaką studentų gyvenamosios vietos pasirinkimui turi ir tėvai.

„Apie 80% studentų gaunamų pajamų yra tėvų parama, tad gyvenamosios vietos pasirinkimas ir pragyvenimui skiriamų lėšų kiekis priklauso nuo tėvų gyvenimo kokybės ir galimybių išlaikyti studentą“, – sakė O.Bložienė.

Pasak jos, studentai, norintys gyventi butuose, tačiau iš tėvų negaunantys pakankamai pinigų, įsidarbina. Tiesa, pirmakursiai dirba retai, dažniausiai įsidarbina trečio ir ketvirto kursų studentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje