Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukritikavo užstrigusią Kauno turistų traukos objekto rekonstrukciją: neatlaikys apkrovos?

Turistų pamėgta Aleksoto apžvalgos aikštelė vis dar panašėja į eilinę statybvietę. Nors rekonstrukcija turėjo būti baigta dar prieš metus, iki šiol nesusitvarkoma su iškilusiais defektais. Pasklidusios kalbos apie panoraminę kavinę, rodos, taip pat liks tik kalbomis – jos įrengti neplanuojama. Negana to, 15min skaitytojo žiniomis, ir tai, kas jau atlikta, gali neatitikti teisės aktų reikalavimų.
Rekonstruojama apžvalgos aikštelė
Rekonstruojama apžvalgos aikštelė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Įdomu, kodėl Aleksoto apžvalgos aikštelėje sumontuotas nelaminuotas stiklas, kuris nelaiko tokio tipo statiniams Statybų techniniame reglamente (STR) numatytos apkrovos?“, – tokį klausimą iškėlė skaitytojas Jonas.

Reglamente nurodyta, kad galimo žmonių didelio susitelkimo plotuose, pvz., terasose, turi būti montuojamas stiklas, kuris atlaiko 3,5 kN apkrovą. Šiuo metu, skaitytojo teigimu, sumontuoto stiklo turėklo storis siekia 10 mm, aukštis – 1,2 metro, o ir pats stiklas yra grūdintas, bet ne laminuotas, tad maksimali apkrova, kurią atlaiko toks stiklas yra 1 kN.

„Turi būti laminuotas „triplex“ stiklas: 10+10+10, kurio bendras storis – 30 mm. O ir pasirinktas stiklo tvirtinimas į betoną taipogi neatlaiko C5 apkrovų. Taigi įrengta apžvalgos aikštelė neatitinka STR reglamento keliamų reikalavimų. Sumontuoti 3,5 karto silpnesni turėklai negu turi būti“, – tikino skaitytojas.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė 15min paaiškino, kad Aleksoto apžvalgos aikštelės rekonstrukcija užsitęsė dėl atsiradusių nenumatytų darbų, tad rangovui „HSC Baltic“ buvo pratęsti darbų atlikimo terminai. Šiuo metu, rangovo lėšomis, šalinami defektai: tvarkomi turėklai, dalyje aikštelės perklojama trinkelių danga, lyginami nelygumai, tvarkoma lifto apdaila. Viską planuojama užbaigti iki gruodžio pabaigos.

„Darbus rangovas atliko ir projektą įgyvendino vadovaudamasis projekte nurodytais sprendiniais, atsižvelgdamas į pastabas, laikydamasis visų reglamentų ir kt. teisės aktų. Aikštelės atitvarų stiklas bus užlaminuotas, kai bus užbaigti porankių įrengimo darbai. Kvalifikuotų projektuotojų-konstruktorių skaičiavimais, pasirinktas stiklo tvirtinimas atlaiko numatytas apkrovas ir tokio tvirtinimo visiškai pakanka. Stiklų gamintojas patvirtina, kad sumontuoti stiklai atlaiko/atlaikys numatytas apkrovas“, – patikino R.Savickienė.

Toks valdininkės atsakymas skaitytoją Joną nustebino: „Net neįsivaizduojate, kaip atrodo laminuotas stiklas. Tai ne paprastas plėvelės užklijavimas ant stiklo (kaip tamsinant langus). O dviejų stiklų suklijavimas ceche su laminavimo mašina.

Beje, stiklo storis neatitinka STR keliamų reikalavimų. Reikalingas stiklo storis yra nuo 19 mm. Aleksoto apžvalgos aikštelėje jis – tik 10 mm.

Savivaldybė apžvalgos aikštelės įrengimui išleido 1,2 mln. eurų ir sugebėjo įrengti ją tokią, kuri ne tik kad neatitinka STR reikalavimų, bet ir nėra saugi. Atsirėmus 20 žmonių, jūsų turėklai neatlaikys apkrovos ir sulūš. Ar jūs tuomet ieškosite kaltų? Mes juk kalbame apie vieną gražiausių Kauno vietų“, – retorinius klausimus R.Savickienei uždavė skaitytojas.

Kavinės įrengimas šiuo metu Aleksoto apžvalgos aikštelėje, pasak Kauno miesto savivaldybės atstovės, neplanuojamas. Projektuojant ją tiesiog palikta tokia erdvė, kurioje galbūt kada nors galėtų atsirasti kokios nors veiklos.

„Liftai jokiu būdu nepraranda prasmės – jie privalomi ir pritaikyti patogiau judėti žmonėms, kuriems to reikia: mamoms su vežimėliais, judėjimo negalią turintiems žmonėms ir t. t.“, – pabrėžė savivaldybės atstovė.

Projekto vertė – 1 238 752,84 Eur (su PVM). Ji, pasak R.Savickienės, nesikeičia ir nekyla. Šiuo metu rangovui sumokėta apie 900 tūkst. eurų, liko apmokėti sulaikytas lėšas. Tai bus padaryta, kai rangovas užbaigs objektą ir pateiks statybos užbaigimo dokumentus.

Projektas finansuojamas tokiomis proporcijomis: 85 proc. – Europos Sąjungos lėšos, 7,5 proc. – valstybės biudžeto lėšos, 7,5 proc. – savivaldybės lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius