-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtas įrankis, skirtas pasitikrinti dėl statybą leidžiančių dokumentų privalomumo statinių rekonstravimui

Siekdama užkirsti kelią galimiems statybos pažeidimams ir padėti statybos dalyviams greitai ir paprastai išsiaiškinti, ar statinių rekonstrukcijai ir naujai statinių statybai reikia gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD), Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) nuo šiol kviečia naudotis SLD privalomumo naujai statybai ir SLD privalomumo statinių rekonstravimui automatiniais klausimynais, rašoma pranešime spaudai.
Statybos
Statybos / 123RF.com nuotr.

Kokiu principu veikia šis įrankis? Tam pakanka įsijungti kompiuterį ir aplankyti Statybos inspekcijos interneto puslapį. Kadangi Statybos inspekcijos siekia teikti inovatyvias ir patogias paslaugas, automatinis klausimynas sudarytas taip, kad juo galėtų naudotis ir teikiamą informaciją suprasti bet kurio amžiaus, išsilavinimo ar specialybės statybos dalyvis. Pirmajame žingsnyje tereikia pasirinkti norimo rekonstruoti statinio rūšį ir grupę (pavyzdžiui, pastatai, inžineriniai tinklai, vėjo ir saulės elektrinės, susisiekimo komunikacijos ir pan.), o antrajame – konkretizuoti statinio požymius ir parametrus. Taigi vos keli pelės klavišo paspaudimai – ir atsakymą į rūpimą klausimą išvysite savo kompiuterio ekrane.

Vis dėlto, nors grubių statybos pažeidimų skaičius nuosekliai mažėja, Statybos inspekcijos pareigūnai vis dar susiduria su atvejais, kuomet statybas vykdantys gyventojai ar ūkio subjektai apie statybų saugumą ir teisėtumą susimąsto tik „pagauti už rankos“. Statybos inspekcija atkreipia dėmesį, kad atlikus patikrinimą ir nustačius, kad statybos darbai vykdomi neturint SLD (kai jis privalomas), statybos darbai sustabdomi ir pareikalaujama pašalinti neteisėtos statybos padarinius, pažeidėjams taip pat taikoma administracinė atsakomybė.

Net ir tais atvejais, kai teisės aktai ir teritorijų planavimo dokumentai leidžia įteisinti neteisėtai atliktus statybos darbus, statytojams tenka susimokėti ir savavališkos statybos įteisinimo įmoką. Statybos inspekcija atkreipia dėmesį, kad savavališkos statybos atveju ne tik patiriama finansinė ir reputacinė žala, didėja statybos dalyvių rizikingumas (jie sulaukia dažnesnių inspektorių patikrinimų), bet ir, svarbiausia, rizikuojama savo ir aplinkiniu saugumu, dažnu atveju padaroma žala aplinkai, sukeliama turtinė žala turto bendrasavininkams ar besiribojančių sklypų savininkams ar valdytojams.

„Džiugu, kad praėjusiais metais sukurtas automatinis įrankis, skirtas pasitikrinti dėl statybos leidimo privalomumo naujai statybai, sulaukė didžiulio populiarumo. Galimybe gauti atsakymą į rūpimą klausimą vos per akimirką, neteikiant jokių oficialių paklausimų ir nepakeliant telefono ragelio pasinaudojo net 31068 klientai. Kadangi Statybos inspekcijos vykdomos prevencinės veiklos tikslas – užkirsti kelią pažeidimams dėl nežinojimo ar klaidingo sudėtingo statybos srities teisinio reguliavimo taikymo, kartu su komanda ir toliau išskirtinį dėmesį skirsime šviečiamajai veiklai, o artimiausiu metu pristatysime ir dar daugiau automatinio pasitikrinimo sprendimų. Skatinu jais pasinaudoti prieš pradedant statybos darbus ir taip išvengti pažeidimų ar žalos sukėlimo“, – sako Statybos inspekcijos viršininkė Eglė Kuklierienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius