-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taisyklės, galiojančios norintiems atsiskaityti už renovaciją iš karto

Gyventojams, kurių daugiabučiai renovuojami pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, suteikiama paskola 20 metų su 3 proc. lengvatinėmis palūkanomis, kurias 5 metus garantuoja valstybė. Be to, energinio efektyvumo priemonėms, pavykus sutaupyti 40 proc. šilumos energijos, suteikiama 30 proc. valstybės parama, o renovacijos projekto rengimui, administravimui ir techninei priežiūrai – 100 proc. parama. Šią paramą gauna ir tie gyventojai, kurie nusprendžia susimokėti jiems priskaičiuotą renovacijos kredito dalį iškart po to, kai daugiabučio atnaujinimas užbaigiamas.
Rinktinės g. 42A, Vilnius
Rinktinės g. 42A, Vilnius / BETA nuotr.

Paskola suteikiama visiems

Nepriklausomai nuo to, ar gyventojai norės atsiskaityti už renovaciją iš karto, ar per ilgesnį laikotarpį, finansinė institucija, į kurią kreipiamasi dėl paskolos išdavimo, suteikia kreditą visam projekto įgyvendinimui, nes tik tokiu būdu įmanoma užtikrinti, kad su rangovais bei kitais renovacijos dalyviais bus atsiskaityta už jų darbą – t. y. užtikrinamas stabilus renovacijos projekto finansavimas.

Kad daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimas būtų užtikrintas, mūsų finansinė institucija teikia kreditą viso projekto įgyvendinimui, tačiau gyventojai gali savo kreditą arba jo dalį padengti anksčiau laiko – pavyzdžiui, iškart po projekto įgyvendinimo arba per kelerius metus. Grąžinant kredito dalį anksčiau laiko, netaikomi jokie mokesčiai, o jeigu po modernizacijos grąžinama iškart visa kredito dalis – nereikia mokėti ir palūkanų“, – pasakoja renovaciją finansuojančios institucijos atstovas, Finansavimo paslaugų vystymo departamento projektų vadovas Gedas Janėnas.

Kaip pastebi pašnekovas, nuo pat Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įsibėgėjimo 2013 m. atsirasdavo nemažai gyventojų, kurie savo kredito dalį sumokėdavo iš karto. „Modernizacijos procesui šalyje tik prasidėjus apie 20 proc. gyventojų nuspręsdavo grąžinti kreditą iš karto po projekto užbaigimo. Pastebime, kad kai kada visą kredito dalį skuba grąžinti net tie gyventojai, kurie turi teisę į šildymo kompensaciją, ir kuriems suteikiama 100 proc. valstybės parama renovacijai, todėl dar kartą norėtume priminti, kad prieš skubant atsiskaityti su kreditą išdavusia institucija, svarbu pasikonsultuoti su renovacijos projekto administratoriumi ir įsigilinti į paramos modernizacijai teikimo taisykles“, – pabrėžia pašnekovas.

Valstybės parama grąžinama kiek vėliau

Tai, kad gyventojai skuba kuo greičiau grąžinti savo renovacijos kredito dalį, pastebi ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas Šiaulių miesto savivaldybėje Genadijus Mikšys. Pašnekovas akcentuoja, kad norintiems greičiau susimokėti už renovaciją taip pat teikiama valstybės parama, todėl apie savo planus iškart grąžinti kreditą reikia pranešti renovacijos administratoriui.

„Kai daugiabučio modernizacijos projektas baigiamas ir nustatoma, kad jis įgyvendintas tinkamai ir pasiekė 40 proc. šilumos energijos sutaupymus, administratorius kreipiasi į BETA dėl valstybės paramos suteikimo. Praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai gyventojai nieko nepranešę iškart sumokėjo savo kredito dalį, todėl valstybės paramą teko apskaičiuoti iš naujo ir šis procesas šiek tiek užtruko. Norinti išvengti tokių nesusipratimų, apie savo planus reikėtų informuoti administratorių“, – pasakoja pašnekovas.

Gyventojai, kurie nusprendžia iškart padengti savo kredito dalį, iš pradžių sumoka visą savo kredito sumą, o vėliau jiems grąžinamos lėšos, kurios yra valstybės parama. Kaip pastebi BETA atstovas, dažni atvejai ne tik, kai gyventojai sumoka visą sumą iškart, bet ir kai sumoka ją per vienerius ar dvejus metus, per 5–6 metus už renovaciją atsiskaito dauguma. „Tokia tendencija turi ir teigiamą įtaką – grąžinti pinigai toliau naudojami finansuoti naujiems renovacijos projektams, tad bent jau kol kas problemų dėl kredito suteikimo daugiabučiams nėra, lėšų pakanka. Pavyzdžiui, naujajam kvietimui dalyvauti renovacijoje, Šiaulių miesto savivaldybė ketina pateikti maždaug dvi dešimtis investicinių planų“, – dėsto G. Mikšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius