Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tauro kalno papėdės atgimimas – traukia istoriniai vietos klodai ir čia grįžtanti gyvybė

Vienoje pusėje Neries upės, kitoje Tauro kalno ribojama Lukiškių teritorija Vilniaus centre per savo istoriją yra išgyvenusi ne vieną transformaciją ir yra paženklinta daugybe istorinių bei kultūrinių pėdsakų, liudijančių turtingą šios miesto dalies praeitį. Kartu Tauro kalno papėdė vis labiau atsiveria ir šiandieniniam miesto gyvenimui bei verčia naują šios vietos istorijos puslapį. Gyvenamųjų būstų projektą „Matau Vilnių“ Aludarių gatvėje įgyvendinančios darnios miestų plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas sako, kad gyventojus čia vilioja istorinė šios miesto dalies aura bei suteikiama galimybė patirti Vilniaus gyvenimą visapusiškai ir iš arti. Drauge auga ir su gyvenimo miesto centre komfortu susiję naujakurių lūkesčiai.
Tauro kalno papėdės atgimimas – traukia istoriniai vietos klodai ir čia grįžtanti gyvybė
Tauro kalno papėdės atgimimas – traukia istoriniai vietos klodai ir čia grįžtanti gyvybė / Partnerio nuotr.

Išskirtiniai modernizmo architektūros pavyzdžiai, savas istorijas pasakojantys gatvių pavadinimai, pastatai ir erdvės – Tauro kalno prieigose, kur bepažvelgsi, į paviršių prasiskverbia istoriniai šios vietos sluoksniai. Su jais subtiliai susipina ir naujosios modernaus miesto erdvės su savo kultūriniu gyvenimu ir pramogomis, paslaugomis, kavinėmis ir šiuolaikiniais verslo centrais.

Tokiame kontekste šiandien kuriasi ir „Matau Vilnių“ namai. Jų vietoje anksčiau veikė legendinė ir savo laiku Vilnių visoje Europoje garsinusi „Šopeno“. Šalia buvo įsikūręs ir vienas žymiausių praėjusio amžiaus sostinės restoranų „ Tauro ragas“. Visai greta – neatskiriama sostinės kraštovaizdžio dalimi tapęs Tauro kalnas, kurio istoriją gali pratęsti šioje vietoje planuojama statyti Nacionalinė koncertų salė. Lukiškių aikštė ir pagrindinė miesto gyvybės arterija – Gedimino prospektas – taip pat ranka pasiekiami. Kaip ir Neries krantinė, kuri Lukiškių prieigose nuo senų laikų glaudė amatininkus ir verslus.

Partnerio nuotr./Projektas „Matau Vilnių“
Partnerio nuotr./Projektas „Matau Vilnių“

„Gyventojai daug mieliau renkasi gyventi turtingą istorija turinčioje aplinkoje, nei visiškame kultūriniame vakuume iškilusiuose namuose. Istorinė ir kultūrinė vietos aura šiandien yra ne mažiau svarbu nei būsto komfortas ir modernumas. Galimybė išgerti rytinį kavos puodelį pro langą ar balkoną žvelgiant į Vilniaus miesto panoramą, kurioje kone kiekvienas pastatas, gatvė ar skveras pasakoja tam tikrą Vilniaus istorijos epizodą, yra suvokiama kaip išties didelis privalumas“, – sako K.Vanagas.

Kaip ir galimybė pasinerti į šiandieninį miesto gyvenimą, su jo siūlomais kultūros renginiais, pramogomis ir besiplečiančia paslaugų infrastruktūra. Dar prieš kurį laiką rytinėje Gedimino prospekto dalyje labiau besitelkęs miesto gyvenimas šiandien vis sparčiau plečiasi ir į Tauro kalno papėdės teritoriją. Naujam gyvenimui prikelta Lukiškių aikštė jau tapo viena labiausiai miestiečių pamėgtų viešųjų Vilniaus erdvių, o greta įsikūrusios kavinės ir restoranai tik dar labiau didina vietos patrauklumą. Planai kultūrinėms miestiečių reikmėms ar verslo įstaigoms pritaikyti buvusio Lukiškių kalėjimo patalpas šį procesą gali dar labiau paskatinti.

Partnerio nuotr./Projektas „Matau Vilnių“
Partnerio nuotr./Projektas „Matau Vilnių“

K.Vanagas pažymi, kad, kaip ir dešiniojoje Neries krantinėje „YIT Lietuva“ įgyvendinami projektai – „Naujoji Rivjera II“ ir „Raitininkų Sodas“, „Matau Vilnių“ sulaukia itin didelio susidomėjimo pirmiausiai dėl to, kad suteikia žmonėms galimybę gyventi nuolatos jaučiant Vilniaus dvasią, jo gyvą istoriją ir kultūrinius procesus, turėti namus, kurie kartu būtų vartai į miestą. Tuo pačiu gyventojai nori, kad jų namai taptų ramybės užuovėja, būtų ergonomiški ir šiuolaikiški, su tvarkinga aplinka. Visa tai dera „Matau Vilnių“ namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius