Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atmetė Statybos inspekcijos ieškinį: „Misionierių namų“ leidimas – teisėtas

Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) skundą dėl sostinės senamiestyje statomo daugiabučių projekto „Misionierių sodai“. Inspekcija siekė pripažinti, kad Vilniaus miesto savivaldybės išduotas leidimas – neteisėtas. Be to, VTPSI „Misionierių namams“ turės sumokėti 40 tūkst. eurų byloje dalyvavusių advokatų pagalbai apmokėti.
„Misionierių sodų“ projekto statybos
„Misionierių sodų“ projekto statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Įvertinus galiojančių teritorijų planavimo dokumentų (specialiųjų planų) sprendinius, darytina išvada, kad statinių rekonstrukcija ir naujų statinių statyba nagrinėjamoje teritorijoje yra galima, o išduotas Statybos leidimas atitiko ir atitinka galiojantį teisinį reguliavimą, todėl ieškovo VTPSI ieškinys atsakovams <...> yra atmestinas pilna apimtimi“, – rašoma teismo nutartyje.

„Ieškovo argumentas, kad atsakovo UAB „Misionierių namai“ vykdomais darbais žalojama vertingoji savybė – sodo vieta, taip pat nėra pagrįstas“, – priduriama teismo nutartyje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ieškovams, iš VTPSI bendrovei „Misionierių namai“ priteisė 40 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidoms padengti. Taip pat VTPSI turės padengti įmonės „Vakarų Baltijos korporacija“ 2,6 tūkst. eurų išlaidų dalyvavusios byloje advokatės pagalbai apmokėti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas per 30 dienų Vilniaus apygardos teismui.

„Vilniaus apylinkės teismo sprendimas, kuriuo atmestas Statybos inspekcijos ieškinys ir paliktas galioti statybos leidimas, – ne tik dar viena dėsninga atomazga Gruzijos investuotojo nepagrįsto teisinio persekiojimo istorijoje, bet ir svarbus precedentas visiems Lietuvos plėtotojams. Jis rodo, kad tais atvejais, kai statytojas nuosekliai laikosi įstatymų ir padaro viską, kad jo projektas būtų teisėtas, Lietuvos teismai nepasiduoda manipuliacijoms viešąja nuomone, „pritemptiems“ argumentams ir nuosekliai gina teisinio apibrėžtumo, teisėtų lūkesčių apsaugos, viešųjų institucijų priimtų sprendimų tęstinumo principus. Tokie spendimai stiprina tikėjimą, jog gyvename teisinėje valstybėje“, – situaciją komentavo įmonę atstovavusi advokatų kontoros „Sorainen“ partnerė Aušra Mudėnaitė.

Primename, kad birželio pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas nutraukė bylą dėl 2017 metais išduoto „Misionierių sodų“ statybos leidimo teisėtumo, nustatęs, jog šią gegužę plėtrai išduotas naujas statybos leidimas, o senasis nebegalioja.

Teisme Statybos inspekcija siekia, kad neteisėtų būtų pripažintas „Misionierių namams“ išduotas statybos leidimas Subačiaus g. 20 plėtoti projektą. Kaip skelbė inspekcija, ji per tyrimą nustatė, jog projekto sprendiniai neatitinka teritorijų planavimo dokumentų, statytojas su prašymu išduoti leidimą pateikė ne visus privalomus dokumentus, buvo padaryti kiti pažeidimai, dėl kurių statybos leidimas išduotas neteisėtai.

Statybos inspekcija į teismą kreipėsi ir dėl naujojo „Misionierių sodų“ statybos leidimo teisėtumo. Anot inspekcijos, projekte nėra detaliuoju planu laikomos Vilniaus Senamiesčio regeneravimo koncepcijos, pagal kurią negalima rekonstruoti ir statyti naujų statinių, todėl statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2020 metų planavo rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą. Į projektą planuojama investuoti 40 mln. eurų.

15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius