Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 10 brangiausių 2021 metų NT sandorių: išsiskyrė du objektai

2021-ais stebėjome didžiulius nekilnojamojo turto pardavimo tempus, o brangiausių sandorių dešimtukas atskleidžia, jog praėjusieji metai išties įeis į istoriją. Nors pirmąją vietą nuskynė „Vilniaus vartų“ komplekse esantys du butai, ekspertų dėmesys buvo prikaustytas prie dviejų kitų sandorių.
Vilniaus vartai
Vilniaus vartai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min prašymu Registrų centras (RC) pateikė didžiausius 2021 metų gyvenamojo segmento sandorius.

„Žvelgiant į brangiausius įregistruotus būsto įsigijimo sandorius Lietuvoje per pastaruosius ketverius metus, matyti, kad brangiausių parduotų būstų kainų kreivė kyla aukštyn. Ir tai nė kiek nestebina, kadangi Lietuvoje buvo fiksuojamas spartus viso nekilnojamojo turto kainų augimas bei besiplečiantis naujo išskirtinio būsto pasirinkimas“, – 15min sakė „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Išskyrė du objektus

Brangiausių sandorių dešimtuke karaliauja „Vilniaus vartai“. Tikėtina, kad šiame objekte buvo parduoti du butai Vilniaus Antano Tumėno gatvėje. Už juos sumokėta 3,8 mln. eurų.

„Vilniaus vartų“ kompleksas buvo atidarytas 2007 metų spalį, jį pastatė bendrovė „Ranga IV investicijos“, kuriai vadovavo verslininkas Laimutis Pinkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus vartai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus vartai

Antroje vietoje – butas Vilniuje, Subačiaus gatvėje, už kurį atseikėta 2,75 mln. eurų.

15min skelbė apie šį sandorį. Spalį sostinės prabangiame kvartale „Misionierių sodai“ buvo parduotas apie 250 kv. m ploto butas su automobilių stovėjimo vietomis. Įdomu tai, kad jo kvadratinio metro kaina siekia 11 tūkst. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvenamųjų namų kompleksas „Misionierių sodai“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvenamųjų namų kompleksas „Misionierių sodai“

„Ober-Haus“ tuomet įvertino, kad skaičiuojant tiek pagal bendrą įsigijimo sumą, tiek pagal buto kvadratinio metro kainą, šis sandoris yra antroje vietoje tarp brangiausių asmeniniam naudojimui parduotų butų (daugiabučiuose) Lietuvoje per visą istoriją.

PLAČIAU SKAITYTKITE: Sostinėje parduotas antras pagal brangumą butas istorijoje: 11 tūkst. eurų už kv. m. Kur riba?

Trečioje vietoje rikiuojasi ne ką mažiau įdomus atvejis. Už Kauno rajone esantį namą naujasis savininkas sumokėjo 2,4 mln. eurų. Tai – didžiausias metų sandoris už individualų namą.

Greta Neries upės Kauno rajone, Domeikavoje, esančio 419 kv. m ploto namo ir 160 arų sklypo pradinė kaina siekė 2,85 mln. eurų.

„Baltic Sotheby's International Realty“/Namas Kauno rajone
„Baltic Sotheby's International Realty“/Namas Kauno rajone

Turtą pardavinėjęs Paulius Gebrauskas, „Baltic Sotheby's International Realty“ bendraturtis, pasakojo, kad turto savininkas už namą norėjo apie 3 mln. eurų.

„Įdomu, kad dar kartą galima įsitikinti, ką padaro geras architekto darbas. Namas idealiai pritaikytas esamam landšaftui, privažiavimas gal ir nėra itin išskirtinis, važiuoji per sodų bendrijas, Kauno rajoną, bet atvažiavus turi visišką ramybės oazę. <...> Man taip pat buvo atradimas puikus architekto darbas – nesenstanti, laikui nepavaldi architektūra net po 8 metų tą vertę nesumažina, o atvirkščiai, padidina“, – kalbėjo jis.

PLAČIAU SKAITYKITE: Dar vienas įspūdingas metų sandoris: namas Kauno rajone – už beveik 2,5 mln. eurų

Kelių butų sandorius vertinti reikėtų atidžiau

Būtent šie du sandoriai išsiskiria, 15min tvirtino R.Reginis.

„Šių būstų įsigijimo kaina apskirtai yra išskirtinė ne tik 2021 metų, bet ir visos Lietuvos istorijos kontekste. Ir svarbiausia, šie objektai yra identifikuoti ir tai yra asmeninėms pirkėjo reikmėms skirtas būstas. Nes formaliai žiūrint, buvo parduota būstų už dar didesnę kainą, tačiau juos išnagrinėjus, jų negalėtume priskirti prie tipinių būsto sandorių“, – aiškino jis.

„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis
„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis

Pasak R.Reginio, neretai pasitaiko, kad sandoriai vyksta tarp susijusių šalių (įmonė parduoda nekilnojamąjį turtą kitai įmonei), realiai įsigyjamas ne pats turtas, o plėtros potencialas. Pavyzdžiui, įsigytas pastatas yra griaunamas arba iš esmės rekonstruojamas ir pardavimui sukuriamas naujas produktas. Arba įsigyjamas ne vienas, o keli turtiniai vienetai, pavyzdžiui, vienu sandoriu įsigyjami keli ar net keliolika butų tame pačiame daugiabutyje.

„Todėl kiekvieną sandorį reikia labai atidžiai vertinti ir žinoti ar numanyti sandorio aplinkybes“, – atkreipė dėmesį jis.

Kaip pavyzdį R.Reginis pateikia pirmoje vietoje besipuikuojantį sandorį už 3,8 mln. eurų. Šie du butai tame pačiame Vilniaus daugiabutyje jau buvo ne vieną kartą parduoti atskirai dar 2016-2017 metais.

„O dažnas šių butų pirkimo-pardavimo įregistravimas (tiek atskirai, tiek kartu) jau signalizuoja, kad greičiausiai tai nėra standartiniai rinkos sandoriai, kuomet turtas parduodamas nesusijusioms šalims ir skirtas galutiniam jo naudotojui“, – aiškino jis.

Pasak R.Reginio, rinkoje tikrai neretai pasitaiko atvejų, kuomet pirkėjas naujos statybos projektuose vienu sandoriu įsigyja du ar tris butus, turėdamas tikslą juos vėliau sujungti, išnuomoti arba perparduoti. Būna, kad pirkėjas vieną butą nusiperka sau, kitą butą vaikams ar tėvams, o trečią planuodamas išnuomoti ir pan.

„O itin aktyvioje rinkoje tokių sandorių tik daugėja, kadangi norinčių ir galinčių investuoti į nekilnojamąjį turtą tikrai netrūksta. Todėl tokius sandorius reikia vertinti daug atidžiau ir dažnu atveju jų negalėtume priskirti prie brangiausių parduotų būstų“, – nurodė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus vartai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus vartai

Dešimtuke dominuoja „Misionierių sodai“

Tuo tarpu likęs dešimtukas didelių staigmenų nepateikė ir dar kartą iškėlė prabangaus būsto karalių – pajūrį. Ketvirtoje vietoje rikiuojasi Neringoje įsigytas namas už 2 mln. eurų.

Toliau dešimtuke matomas „Misionierių sodų“ projektas, kuris 2021 metais buvo minimas ne vieną kartą. Penktoje vietoje atsidūrė du butai, už kuriuos atseikėta 1,9 mln. eurų, šeštoje – keturi butai, už kuriuos nepagailėta tokios pat sumos.

Septintoje pozicijoje išsiskiria gyvenamasis namas sostinės A.Smetonos gatvėje, kurio sandorio vertė – 1,8 mln. eurų.

Aštuntoje – butas už 1,8 mln. eurų, kuris yra sostinės Aukštaičių gatvėje.

Devintoje vietoje du butai Šiaulių gatvėje, už kuriuos pirkėjai mokėjo 1,5 mln. eurų.

O dešimtuką užbaigia butas Vilniuje, Subačiaus gatvėje, tikėtina, „Misionierių namų“ komplekse, už kurį sumokėta 1,3 mln. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvenamųjų namų kompleksas „Misionierių sodai“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvenamųjų namų kompleksas „Misionierių sodai“

R.Reginis atkreipė dėmesį, kad daugiausiai brangiausių būstų ir toliau parduodama ten, kur kainų lygis yra aukščiausias, o pasiūla plačiausia – Lietuvos sostinėje.

„Toliau rikiuojasi Neringa, kurioje taip pat įregistruojami įspūdingo dydžio sandoriai. Tačiau dėl itin menkos pasiūlos tiek pirminėje, tiek antrinėje rinkoje – jų nėra daug. Tačiau 2022 metais Nidoje bus baigtas plėtoti didelis prabangus projektas, kuriame bus įregistruota tikrai nemažai didesnės apimties sandorių“, – prognozavo jis.

2020 metų sandoris – butas „Misionierių soduose“

2020-ais į pirmąją vietą brangiausių NT sandorių dešimtuke išsiveržė prestižiniame sostinės daugiabučių kvartale „Misionierių sodai“ įrengtas butas, už kurį paklota 2,4 mln. eurų.

PLAČIAU SKAITYKITE: Neįtikėtinas TOP 10 brangiausių NT sandorių 2020 metais: sąrašo karalius – skandalingiausias dešimtmečio projektas

Ankstesniais metais pirmąją vietą užimdavo individualūs namai. Pavyzdžiui, 2018-ais TOP'o viršūnėje karaliavo už 1,95 mln. eurų parduotas namas Vilniuje, Laurų gatvėje.

PLAČIAU SKAITYKITE: TOP 10 brangiausių NT sandorių: karaliauja sostinė ir Numavičių namas

Į pirmąją vietą 2019-ais šovė „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vilos pardavimas. Registrų centro duomenimis, už gyvenamąjį namą su žemės sklypais Kaišiadorių rajone buvo sumokėta 9,1 mln. eurų.

PLAČIAU SKAITYKITE: Staigmenų pateikęs TOP 10 brangiausių NT sandorių 2019 metais: N.Numavičiaus įmonės ir R.Karbauskio pirkiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius