-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų Vokės dvaras atsinaujins: tvarkys parką, ketina imtis ir pačių rūmų

Trakų Vokės dvare numatomi didžiuliai pokyčiai – šiuo metu griaunamas apleistos laboratorijos pastatas, vietoje kurio ketinama atkurti istorinį rožyną. Taip pat bus tvarkomas 10 ha ploto parkas, o ateityje suplanuota ir visų rūmų rekonstrukcija.
Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šiuo metu Trakų Vokės dvaro sodyboje griaunama apleista, beveik 2,7 tūkst. kv. m ploto laboratorija. Vietoje šio nebenaudojamo pastato atsiras istorinis dvaro rožynas.

„Šiuo metu vystomi šeši projektai. Pirmiausiai – griaunamas 1970 metais baigtas statyti Agrarinių tyrimų instituto laboratorijos pastatas, kuris žiūrint iš viršaus konkuruoja su dvaro rūmais ir juos užgožia. Vietoje jo bus atkurtas istorinis dvaro rožynas su alėjomis.

Rožynas buvo be galo puošnus. Kalbama, kad ten buvo labai daug rūšių rožių, kurios tuo metu rodė prabangą. Išėjus iš rūmų tai buvo pagrindinė pasivaikščiojimo alėja, pasitikus svečius juos čia vesdavo“, – 15min pasakojo Trakų Vokės dvaro vadovė Ieva Šiušaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Šiušaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Šiušaitė

Tuo pačiu per ateinančius dvejus metus turėtų būti sutvarkytas ir žymaus landšafto architekto Edouardo Andre projektuotas parkas. E.Andre darbų pavyzdžių galima rasti Palangoje, Užutrakyje bei Lentvaryje.

„Jeigu Palanga ir Užutrakis turi kuo didžiuotis, sutvarkytais parkais, tai mes tik pradedame procesą“, – kalbėjo I.Šiušaitė.

Nors Trakų Vokės dvaro sodyba apima bene 60 hektarų ploto teritoriją, pirmu etapu bus tvarkoma tik centrinė parko dalis. Per dvejus metus norima sutvarkyti želdymus, restauruoti ir atkurti alėjas, įrengti gėlynus. Taip pat suremontuoti takus, inžinerines sistemas, įrengti suoliukus, šiukšliadėžes, dviračių stovus, informacinius stendus. Norima restauruoti baliustradą, baseiną ir atkurti fontaną.

„Daug pinigų skirta medžių tvarkybai, turi būti įvertinta medžių būklė, apipjaustytos pavojingos, negyvos šakos, suformuotos lajos. Bus tvarkomi pagrindiniai takai, kuriais mėgsta pasivaikščioti šeimos, bei galinis parteris“, – sakė I.Šiušaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas

Taip pat parengtas centrinių rūmų atnaujino projektas, tačiau šie darbai bus atliekami pamažu ir pradėta nuo pastato cokolio.

„Cokolis buvo labai pažeistas, neteisingai izoliuoti pamatai, drėko rūsys, todėl dabar viską reikės atkasti, užbetonuoti. Iki langų lygmens turėtume dar šiais metais dar susitvarkyti ir pačius rūmus. Esame pateikę paraišką Europos struktūriniams fondams viso fasado ir langų remontui, kad šis pastatas būtų labiau pritaikytas kultūrinėms reikmėm“, – dėstė I.Šiušaitė.

Ateityje planuojama įrengti dviračių taką Vilnius-Trakai, kuris eis per Trakų Vokės istorinius tvenkinius. Taip pat antru etapu bus tęsiamas parko tvarkymas, kuriuo bus sutvarkytos mažosios architektūros detalės: suoliukai, išlikusi senoji tvora.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas

I.Šiušaitės teigimu, tvarkant parką bus stengiamasi išlaikyti architekto pirminio užmanymo, o jei sprendiniai nesutaps su šiuolaikiniais reikalavimais, bandys prisitaikyti prie ano laikmečio stilistikos. Tokiu pačiu principu siekiama atnaujinti ir patį dvarą.

„Pačių rūmų sąmatinė tvarkybos vertė yra 12 mln. eurų. Suprasdami, kad vienu ypu tokių pinigų nerealu gauti, skaidome į etapus ir pradedame nuo neišvengiamų darbų, – aiškino I.Šiušaitė. – Mes nepretenduojame būti muziejumi, – tvarkybos darbai numato, kad mes tampame renginių vieta ir net nėra tokios ambicijos tapti muziejumi“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tvarkoma Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas

Be to, I.Šiušaitė atskleidė, kad artimiausiu metu ketinama pradėti investuotojų paiešką, kurie dvarvietėje galėtų įkurti kavinę ar viešbutį. Šiuo metu per metus apsilanko apie 20 tūkst. žmonių ir, pasak I.Šiušaitės, siekiama šį rodiklį padidinti dešimt kartų.

„Mums be galo trūksta maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų, kad šis objektas taptų patrauklus. Siekiame tapti renginių, šeimyninio poilsio vieta. Tikimės, kad tvarkybos darbai padidins lankytojų srautą, o tuomet galėsime investuotojams kažką pasiūlyti“, – sakė Trakų Vokės dvaro vadovė.

Parko sutvarkymo darbai turėtų atsieiti beveik 1,7 mln. eurų, iš kurių kiek daugiau nei 175 tūkst. skyrė Vilniaus miesto savivaldybė, o likusius – Europos Sąjungos struktūriniai fondai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius