-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakuose bus restauruotas seniausios karaimų kenesos stogas

Šiemet ketinama restauruoti seniausios Lietuvoje karaimų kenesos, esančios Trakuose, stogą.
Karaimų kenesa Trakuose
Karaimų kenesa Trakuose
Temos: 2 Stogas Trakai

Iki metų pabaigos numatoma sutvarkyti visą šių istorinių maldos namų stogą, įrengti naują žaibosaugą šiame kultūros paveldo objekte, pranešė Kultūros paveldo departamentas. Daugiau nei pusė reikiamų lėšų – 20 tūkst. eurų skyrė KPD iš Paveldosaugos programos lėšų, dar 15 tūkst. eurų skyrė Lietuvos karaimų religinė bendruomenė.

Daugiau nei pusė reikiamų lėšų – 20 tūkst. eurų skyrė KPD iš Paveldosaugos programos lėšų, dar 15 tūkst. eurų skyrė Lietuvos karaimų religinė bendruomenė.

„Seniausioji Lietuvoje Trakų kenesa yra vertingas ir savitas kultūros paveldo objektas, reprezentuojantis negausų Lietuvoje išlikusį karaimų paveldą. Turime vos dvejus karaimų maldos namus, veikiančius tik Vilniuje, Žvėryno rajone ir Trakuose. Didelė dalis karaimų tautos paveldo, deja, yra sunaikinta sovietmečiu. Tikimės, kad tvarkydami Trakų kenesą, bent simboliškai atsidėkosime tautai, kuri mūsų žemę mylėjo kaip savo Tėvyne, saugojo Trakų pilį bei gynė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sienas“, – sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Projektą rengusi įmonės „Lietuvos paminklai” Projektavimo tarnybos vadovo pavaduotoja Giedrė Filipavičienė teigia, kad Autentiška stogo danga buvo įrengta 1930-aisiais, ji susidėvėjusi – dangą ketinama keisti nauja skarda. Šiuo metu senoji danga jau yra nuimta, sutvarkytos stogo konstrukcijos, įrengta lentų paklotė, restauruoti kai kurie bokštelio drožybos elementai bei bokštelio langai. XIX a. pabaigos vertingi stogo bokštelio dekoratyviniai elementai bus atkurti, kadangi kai kurie iš jų yra visiškai surūdiję, išsaugant gerai išlikusias dalis.

Ateityje planuojama restauruoti ir kenesos fasadus, juo nudažyti, restauruoti cokolio mūro fragmentus, tinką, planuojama konservuoti bei restauruoti šventovės kupolą, perdažyti vidaus patalpas, langus, įrengti gaisrinę ir apsauginę signalizacijas.

Pirmoji medinė kenesa Trakuose galėjo būti pastatyta XIV amžiaus pabaigoje – XV amžiuje. Vėliau ji buvo ne kartą perstatyta ir atnaujinta. Dabartinę savo išvaizdą karaimų maldos namai įgavo po rekonstrukcijų, atliktų XIX-XX amžių sandūroje ir 1997 metais. Sovietmečiu Trakų kenesa buvo vieninteliai veikiantys maldos namai visoje socialistinėje Rytų Europoje. Vertingosios Trakų kenesos savybės yra ne tik pastato tūris, konstrukcijos, išplanavimas, fasadų apdaila, bet ir išlikę autentiški vidaus dekoro elementai – XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pradžios sienų, lubų ir skliautų tapyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius