-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tvarkiečių“ milijonieriaus statybos ant bedugnės krašto: bus kreipiamasi į teismą

Valstybės institucijos stabdo „Helios Grupės“ bendrovės vykdomas statybas Žvėryne. Sklype, kuriame anksčiau buvo senas medinis kultūros paveldo pastatas, dabar statomas daugiabutis, tačiau nustatyta, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai bei bus kreipiamasi į teismą dėl jo panaikinimo.
Statybos Birutės g. 40
Statybos Birutės g. 40 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kadaise sklype Žvėryne, Birutės gatvėje, stovėjo sena generalgubernatoriaus vasaros rezidencija, kurią ne kartą siaubė gaisrai, ji buvo sulyginta su žeme. Tai buvo medinis kultūros paveldo pastatas, kuris, paveldosaugininkų teigimu, turės būti atstatytas. Tačiau šiuo metu sklype statomas vienbutis namas, dar pradėtas statyti daugiabutis, taigi pagal projektą, paveldo objektas būtų apsuptas dviejų naujų statinių.

Įvairios institucijos šiuo metu tiria situaciją. Projektą derinusiems valstybės tarnautojams gresia ne tik nuobaudos, bet galbūt ir baudžiamoji atsakomybė, valdininkų piktnaudžiavimu domisi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Po 15min tyrimo savo neigiamas išvadas daugiabučio atžvilgiu pirmadienį paskelbė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

VTPSI konstatavo: leidimas išduotas neteisėtai

VTPSI po savo tyrimo konstatavo, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai ir bus kreipiamasi į teismą dėl jo panaikinimo.

„VTPSI baigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduoto šio objekto statybą leidžiančio dokumento teisėtumo patikrinimą. Nustatyta, kad leidimas išduotas neteisėtai, todėl VTPSI teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais kreipsis į teismą dėl jo panaikinimo“, – 15min komentavo VTPSI atstovas Albinas Keturka.

15min jau rašė, kad sklype buvo nustatyta ir kitų pažeidimų. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nustatė, jog buvo užimtas gabalėlis valstybinės žemės. Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą dėl be leidimo iškirstų medžių. Kultūros paveldo departamento (KPD) darbuotojams gresia nuobaudos.

Statytojai: vykdomas suinteresuotų asmenų užsakymas

Pati „Helios Grupė“ teigia, kad kol kas informacijos apie planuojamą naikinti statybos leidimą neturi.

„Mums tai yra naujiena. Iki dabar apie tai nesame gavę jokio pranešimo iš VTPSI. Pasirodo 15min gauna informaciją greičiau nei statytojas.

Mums nežinoma kokiu pagrindu VTPSI nori naikinti statybą leidžiantį dokumentą, todėl plačiau pakomentuoti Jūsų informacijos negalime. Iš susidariusios situacijos galima daryti išvadą, kad taip vykdomas suinteresuotų asmenų užsakymas siekiant žlugdyti verslą“, - rašoma „Helios Grupės“ komunikacijos vadybininko Nerijaus Pudžiuvelio atsiųstame komentare.

Problemos – Vilniaus savivaldybės tarybos nariui

Registrų centro duomenimis, apie 41 aro ploto sklypas Birutės gatvėje turi du bendrasavininkius. Didžiąją sklypo dalį valdo „Helios Grupės“ bendrovė „Via Sportas“, o mažytė sklypo dalis priklauso verslininkui, buvusiam SEB banko valdybos nariui Arturui Feiferui ir Ligitai Feiferienei.

Sklype yra statomas vienas individualus namas. Jį stato vieni iš sklypo savininkų – A.Feiferas ir L.Feiferienė. Šiam statiniui institucijos priekaištų kol kas neturi.

Tačiau su problemomis susiduria kiti sklypo bendrasavininkiai, planuojantys statyti daugiabutį, – „Via Sportas“.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jurga ir Valerijus Stankevič
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jurga ir Valerijus Stankevič

Registrų centro duomenimis, „Via Sporto“ akcininkai yra du: Kipre registruota įmonė „Lake King Holdings Limited“ ir Valerijus Stankevičius, kuris yra „Helios Grupės“ bendrovių akcininkas ir 2016 metų lapkritį tapo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu nuo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos.

Turėjo atstatyti medinį pastatą

15min jau anksčiau rašė apie šias, tada dar tik planuotas, statybas Žvėryne. KPD Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas 15min anksčiau teigė, jog senas kultūros paveldo pastatas buvo nugriautas su KPD leidimu, o jo savininkams galioja prievolė jį atstatyti.

Jis pažymėjo, kad statybų ir pastato atkūrimo projektas yra suderintas su paveldosaugininkais. „Helios Grupės“ atstovas N.Pudžiuvelis 15min anksčiau teigė, kad, be planuojamo daugiabučio, šalia bus atstatyta ir medinė rezidencija.

Jis su 15min pasidalino projekto vizualizacija, kurioje matyti, kad šalia planuojamos atstatyti medinės rezidencijos būtų daugiabutis, iš kitos pusės ją suptų sklypo bendrasavininkio A.Feifero statinys. Vis dėlto, kol kas VTPSI tokiam projektui užkirto kelią.

Projekto vizualizacija
Projekto vizualizacija

Speciali komisija nustatė, kad valdininkai negalėjo derinti projekto

Dėl įtartinų statybų sklype KPD vadovės pavedimu anksčiau buvo sudaryta speciali komisija, kuri nagrinėjo šį atvejį. Ji nustatė, kad valstybės tarnautojai pažeidė įstatymus, sudarė prielaidas kultūros paveldo sunaikinimui ir turėtų būti baudžiami tarnybinėmis nuobaudomis.

„Laikinoji komisija nustatė, kad KPD Vilniaus skyrius nepareikalavęs sklypo Birutės g. 40 žemės naudojimo paskirtį pakeisti į konservacinę, o suderinęs projektinius pasiūlymus, išdavęs sąlygas detaliajam planui rengti ir pritaręs pačiam detaliajam planui, pažeidė teisės aktų reikalavimus ir sudarė galimybę užstatyti žemės sklypą ir kultūros paveldo objekto pastato teritoriją pastatais, nesusijusiais su valstybės saugomo kultūros paveldo objekto pastato Birutės g. 40 specialia priežiūra, tvarkymu ir apsauga.

Buvo sudarytos prielaidos sunaikinti ne tik Vilniaus m. istorinės dalies, vadinamos Žvėrynu, pietvakarinės dalies vertingąją savybę – pastato vietą Birutės g. 40, bet ir patį kultūros paveldo objektą – pastatą“, – rašoma komisijos išvadose.

Komisijos išvadose pažymima, kad dėl statybų derinimo turėtų prasidėti ikiteisminis tyrimas: „Laikinosios komisijos nuomone, šios projektinės dokumentacijos rengimo ir derinimo procese yra didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sunaikinimo požymių, kas patenka į Baudžiamojo kodekso dispoziciją ir yra tikslinga kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Laikinoji komisija pasiūlė spręsti klausimus dėl galimų tarnybinių nuobaudų inicijavimo projektinę dokumentaciją derinusiems valstybės tarnautojams.“

Valdininkų piktnaudžiavimu domisi STT

STT, gavusi gyventojų skundus, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo derinant statybas Žvėryne.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Vitas Karčiauskas
Kultūros paveldo departamento nuotr./Vitas Karčiauskas

„Specialiųjų tyrimų tarnyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 228 straipsnio 1 dalį (piktnaudžiavimas)“, – rašoma STT rašte.

KPD direktorės pavaduotojas Audrius Skaistys 15min patvirtino, kad tarp projektą derinusių asmenų buvo ir Vilniaus paveldosaugininkų vadovas V.Karčiauskas. Jam buvo pradėta ir tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūra. Pats paveldosaugininkas ginasi nieko neteisėto nepadaręs.

„Komisijos sudėtis sudaryta tendencingai, iš anksto siekiant pagrindo griežtoms bausmėms. <...> Apibendrinant galima konstatuoti, kad su tokia tendencinga, chaotiška ir neprofesionalia, paremta nutylėjimais ir prielaidomis, turinčia aiškų tikslą atsikratyti vadizmui prieštaraujančių darbuotojų, komisijos išvada savo ilgamečio darbo praktikoje dar neteko susidurti“, – rašoma V.Karčiausko atsakyme KPD vadovybei dėl komisijos išvadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius