Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas: „Už darnią plėtrą“: vietoje greitosios pagalbos stoties iškilęs biurų pastatas

Konkurse „Už darnią plėtrą“ biurų pastatams iššūkį meta sostinės Žalgirio ir Linkmenų gatvių sankirtoje įsikūręs ir praėjusių metų pabaigoje atidarytas verslo centras „135“. Vietoje Greitosios medicinos pagalbos stoties iškilęs naujasis pastatas išsiskiria ne tik jaunatviškumu, bet ir nuomininkais. Verslo centras pretenduoja į geriausio metų komercinio projekto titulą.
Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“ / „Eikos“ nuotr.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ praėjusių metų pabaigoje baigė statyti biurų pastatą, kuris iškilo vietoje čia veikusios Greitosios medicinos pagalbos stoties pastato. Bendrovės generalinis direktorius Domas Dargis sakė, kad tai buvo pirmasis įmonės projektas, kuriuo siekta atgaivinti ilgus metus nenaudojamą miesto teritoriją.

„Buvo nagrinėta sklypo lokacija, buvusio pastato išplanavimas, konstrukcijos, energinis efektyvumas ir po atliktos analizės buvo priimta, jog geriausia konversija bus nugriauti esamą pastatą, o vietoj jo pastatyti biurų pastatą ir daugiabučius namus su visiškai sutvarkyta aplinka.

Tokio tipo konversija, kai biurai ir gyvenamieji namai yra vystomi kartu, prisideda mažinant spūstis mieste, sumažina automobilių stovėjimo aikštelės poreikį, nes srautas tarp biuro darbuotojų ir gyventojų persiskirsto. Taip pat sukuriama patrauklesnė aplinka gyventojams, nes biuro pastatas statomas arčiau intensyvios gatvės, taip sumažinant aplinkos triukšmą gyventojams“, – apie investicijų į konversiją pagrįstumą kalba bendrovės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis „Eikos“ generalinis direktorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis „Eikos“ generalinis direktorius

Iš viso bendrovė teritorijoje pastatė 8,4 tūkst. kv. m ploto biurų pastatą ir greta – 124 butų daugiabučius. Į projektą (daugiabučius ir verslo centrą) „Eika“ investavo 16,8 mln. eurų

Verslo centre, kuris dalyvauja konkurse, šiuo metu išnuomota 98,3 proc. patalpų ir čia dirba apie 700 žmonių iš Lietuvos bei užsienio kapitalo įmonių.

Verslo centras orientuotas į įmones, kuriose dirba jaunatviški, atviri, laisvi žmonės, dauguma jų orientuotos į IT, rinkodaros sektorių. Patalpas čia nuomojasi informacinių technologijų bendrovė „Devbridge Group“, tarptautinė rinkodaros įmonė „Studio moderna“, technologinių sprendimų įmonė „Acme Grupė“, finansinių paslaugų bendrovė „Ferratum Finance“, skaitmeninės rinkodaros agentūra „Seopro.lt“, verslo konsultacijų įmonė „S4id“. Taip pat „Bravo events“, „Squalio Lietuva“, „Candy Hoover Group“, logistikos veika užsiimančios įmonės „Caspianlogistics“, „Baltic transline“, „Tirola“, kulinarijos studija „Čiop Čiop“, nekilnojamojo turto agentūra „Apus turtas“, automobilių nuomos atstovybė „Hertz“, baldų salonai „Bo Concept“ ir „Vilmers“.

„Pagrindinis tikslas projektuojant kompleksą buvo suderinti dvi pagrindines funkcijas – verslo centro ir gyvenamąją. Todėl komplekso architektūrinė išraiška pasirinkta racionaliai – santūri, buvo atsižvelgta į supančią aplinką.

Vengta didelių stiklo plokštumų fasaduose, siekiant sumažinti energinius nuostolius. Efektyviau suplanuoti darbo vietas padėjo taisyklinga stačiakampė pastato forma. Darbo vietos buvo dėliojamos kuo arčiau langų, o patalpos, kurioms nereikia nuolatinės dienos šviesos, dėliojamos pastato viduryje“, – pasakojo „Eikos“ generalinis direktorius D.Dargis.

„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“

Didelis dėmesys skiriamas bendrosioms erdvėms – erdvus vestibiulis, vidinis kiemas ir terasa su poilsio ir pramogų zonomis, restoranas, konferencijų centras, dviračių saugyklos, dušai ir persirengimo kambariai.

Dalis verslo centro patalpų nuomininkų buvo įtikinti nerengti atskirų susitikimų ar pasitarimų kambarių savo biuruose, bet naudotis tam pritaikytomis bendrosiomis erdvėmis vestibiulyje ir konferencijos centrais pirmajame verslo centro aukšte. Paskaičiuota, kad jeigu įmonė atsisako 25 kv. m ploto pasitarimų kabineto, tai gali padėti sutaupyti apie 5 tūkst. eurų nuompinigių per metus.

Konferencijų centrą sudaro keturios salės – Urban, Green, Idea ir Brain. Salių pavadinimai parinkti neatsitiktinai, o pagal vidaus interjerą ir salių paskirtį. Didžioji salė Urban talpina iki 80 žmonių ir yra skirta mokymams bei konferencijoms. Green salė, talpinanti iki 50 žmonių, turi neįprastą dirbtinės vejos dangą, kuri sukuria itin jaukią atmosferą. Brain ir Idea salės yra skirtos mažiems susitikimams iki 6–8 žmonių. Brain salė yra skirta daugiau vadovų susitikimams, o Idea salė skirta kūrybiniams susitikimams.

„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“

Verslo centre įrengtos dvi terasos – maždaug 166 ir 81 kv. m dydžio. Viena jų priklauso tik šeštojo aukšto nuomininkui. Ne darbo metu čia įvairius renginius rengia verslo centre įsikūręs restoranas „Čiop Čiop Event Studio“.

Įdomu tai, kad į antrą terasą ant pastato stogo, į kurią galima patekti iš 6 aukšto, galima užeiti bet kam – biuruose dirbantiems žmonėms ir praeiviams, norintiems pasigrožėti atsiveriančia panorama.

„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“

Po pastatu įrengta 204 automobilių stovėjimo vietų aikštelė, 7 vietos yra greta pastato. Taip pat 2 skirtos elektromobiliams ir šalia įrengta įkrovimo stotelė. Taip pat dviračiams palikta 130 dviračių saugojimo vietų, iš kurių 50 vietų automobilių stovėjimo aikštelėje po stogu ir 80 lauke.

Projektą konkursui teikia nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“. Projektuotojas – bendrovė „Vilniaus archprojektas“, architektas – Saulius Pamerneckis. Generalinis rangovas – „Eikos statyba“.

„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Projektai vertinami pagal tai, kiek jų koncepcija atitinka darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslus, architektūros, urbanistinę ir statybos kokybę ir pagarbą gamtos bei kultūros paveldui. Taip pat įvertinami energiniai pastatų sprendiniai, projekto atitikimas NT poreikiams ir ekonominis naudingumas bei kiti kriterijai.

Komisijos nariai – Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos statybininkų asociacijos, bankų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir žiniasklaidos atstovai.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Po to galėsite balsuoti ir išrinkti geriausią NT projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius