Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Bumelis Vilniaus pakraštyje planuoja biotechnologijų miestelį: pradės nuo genų terapijos centro

Garsus profesorius biotechnologas, medicinos centrų „Northway“ steigėjas Vladas Algirdas Bumelis Vilniaus pakraštyje projektuoja genų terapijos kompleksą. Taip pat greta Molėtų plento jis ketina statyti ir tris fabrikus, o investicijos į visą kompleksą turėtų siekti apie pusę milijardo eurų.
Vladas Bumelis
Vladas Bumelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje bendrovė „Atamis“, „Celltechna“ užsakymu, pateikė projektinius pasiūlymus didmeninės prekybos paskirties pastatui su administracinėmis ir mokslo laboratorijos patalpomis Melkio gatvėje. „Celltechna“ vienintelis akcininkas – V.A.Bumelis.

Beveik 5 tūkst. kv. ploto sklype planuojamas A++ energinės klasės, 4,7 tūkst. bendro ploto, 1–4 aukštų pastatas. Numatoma, kad jame dirbs 100 žmonių.

„Pastatas projektuojamas neužstatytame komercinės paskirties sklype, šiaurinėje Vilniaus dalyje greta Molėtų plento“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

„Atamis“ vizualizacija/V.Bumelis planuoja genų terapijos ir mokslinių tyrimų centrą
„Atamis“ vizualizacija/V.Bumelis planuoja genų terapijos ir mokslinių tyrimų centrą

Dokumente rašoma, kad projektuojamas pastatas susideda iš trijų korpusų: A – komercinės patalpos, B – komercinės patalpos/ laboratorijos, C – administracinės patalpos.

„Pastato A korpuse numatomos komercinės patalpos. Korpuse numatytos darbuotojų patalpos, ir dvi prekybos salės, per visą korpuso aukštį. B korpuse numatomi 4 aukštai ir rūsys. Kiekviename aukšte numatomi sanitarinių patalpų blokai. Pirmajame aukšte numatomos komercinės patalpos, likusiuose – laboratorijos. C korpuso visi trys aukštai skirti administracijai“, – nurodoma projektiniuose pasiūlymuose.

„Atamis“ vizualizacija/V.Bumelis planuoja genų terapijos ir mokslinių tyrimų centrą
„Atamis“ vizualizacija/V.Bumelis planuoja genų terapijos ir mokslinių tyrimų centrą

Vilniaus pakraštyje – biotechnologijų miestelis

Iš viso V.Bumelio „Celltechna“ šalia Vilniaus Molėtų plento yra įsigijusi 5,2 hektarų ploto sklypą. Anksčiau skelbta, kad bendras objektų plotas sieks apie 24 tūkst. kv. metrų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Molėtų plente
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Molėtų plente

V.Bumelis 15min sakė, jog čia ketina pastatyti tris gamyklas. Pirmojoje būtų gaminami produktai iš mikrobų ląstelių, antrojoje – iš žinduolių ląstelių, o trečiojoje – iš kamieninių ląstelių ir genų terapijai skirti preparatai.

„Bet jei statai tris didžiulius fabrikus ir dirbi biotechnologijų srityje, negali gyventi be mokslo centrų. Mokslo centre, jeigu reikės, bus kuriamos technologijos, jos optimizuojamos, gausinamos. Taip pat bus geras virusologinis centras“, – pasakojo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladas Algirdas Bumelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladas Algirdas Bumelis

Profesoriaus teigimu, pateiktuose projektiniuose pasiūlymuose – pirmasis etapas. Pirmajame pastate ketinama įrengti genų terapijos ir mokslinių tyrimų centrą. Jame taip pat galėtų atsirasti ir virusologinis centras.

Pirmąjį etapą ketinama įgyvendinti per trejus ar ketverius metus. Tuo pačiu bus pradėti ir fabrikų projektavimo darbai, o pirmas galėtų atsirasti po 4–7 metų.

„Nėra būtinybės statyti visus tris fabrikus iš karto“, – sakė jis.

V.Bumelis teigė, kad šiuo metu derasi su 4–5 partneriais dėl galimybės investuoti, o su dviem yra pasirašęs ketinimų protokolą.

„Nepretenduoju būti pagrindiniu akcininku šiame projekte, bet man įdomu ir svarbu, kad tą pritrauktume į tėvynę Lietuvą. Jeigu čia pastatysime fabrikus, ilgus metus ten bus gaminami produktai ir tai bus didžiulė paspirtis Lietuvai“, – įsitikinęs jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Molėtų plente
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Molėtų plente

Siūlo investuoti valstybei

Taip pat profesorius siūlė šį projektą įgyvendinti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (PPP) principu arba jį įtraukti į valstybės DNR planą.

„Bet kai ten nueini (į DNR planą), pamatai, kad ten viskas skiriama viešajam sektoriui, o privačiam – nieko. Jūs, privatininkai, darykite, ką norite, o mes visus pinigėlius, maždaug 90 proc. viešajam. O ar jie daro kaštų ir naudos analizę?“ – sakė profesorius.

Anot V.Bumelio, jis apie trejus metus ieškojo žemės ploto, kur galėtų įgyvendinti tokį projektą. Buvo svarstytos įvairios šalies vietos, tačiau galutinį apsisprendimą lėmė darbo jėgos potencialas.

„Tuomet lieka du centrai – Vilnius arba Kaunas. Kauną gerbiu, bet esu vilnietis, todėl nusprendžiau viską daryti Vilniuje. Važiuojant Molėtų plentu, kitoje pusėje prekybos centro „Link Molėtų“ supirkau žemes. Mokame didžiulius pinigus, ko tikrai neturėtume daryti, kaip idiotai užkasinėjame pinigus į žemę“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius