-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vietoj bendrų balkonų butus įrengti pasiūliusi bendrovė išgąsdino daugiabučio gyventojus: o jeigu kils gaisras?

Vilniaus Žirmūnuose esančiame dvylikaaukštyje privati bendrovė sugalvojo įrengti papildomų butų – esą bendro naudojimo balkonus pavertus gyvenamuoju plotu, visi iš to turės naudos. Kažkas gaus galimybę apsigyventi, o senbūviai mažiau mokės, tarkim, už šildymą ar bendrųjų patalpų valymą. Tačiau toks pasiūlymas sulaukė griežto pasipriešinimo, gyventojams įžvelgus tik norą pasipelnyti jų sąskaita.
Daugiabutis Tuskulėnų g. 2
Taip dabar atrodo balkonas viename iš aukštų daugiabutyje Tuskulėnų g. 2 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasiūlė perimti bendrus balkonus

Tuskulėnų g. 2 namo gyventojai vos prieš kelias dienas skelbimų lentoje pamatė skelbimą „Bendro naudojimo balkonų remontas!“, kuriame rašoma, kad „profesionali statybų įmonė UAB „Norista“, turinti patirtį kituose daugiabučiuose ir tik gerus kitų daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojų atsiliepimus, siūlo suremontuoti (sutvarkyti) Jūsų pastato BENDRO NAUDOJIMO BALKONUS, juose įrengiant gyvenamąsias patalpas“. Už tokį suteiktą leidimą remontui įmonė investuotų į pastatą 35 tūkst. eurų.

Skelbimas
Skelbimas

Toliau vardijama nauda, kurią gaus namas: pinigai bus pervesti į namo kaupiamąją sąskaitą ir naudojimo namo inžinerinių tinklų remontui ar kitoms gyventojams reikalingoms išlaidoms; panaikinamos nepageidaujamų asmenų apsilankymo ir nereikalingų daiktų sandėliavimo vietos; atlikus darbus pastatas pagražės; sumažės bendro naudojimo patalpų šildymas ir sąskaitos už jį; administravimo mokestį irgi dalinsis daugiau gyventojų; bendro naudojimo balkonuose bus įrengti nauji langai ir komunikacijos, o kiekviename aukšte – nauji išėjimai į laiptinę su durimis.

Atrodytų, vieni privalumai. Balsavimą organizuoja namą administruojanti bendrovė „Mano būstas“, o balsavimo biuletenius siūloma arba įmesti į administratoriaus pašto dėžutę, arba nuskenuotą siųsti bendrovės el.paštu.

Biuletenyje siūlomas sprendimas, kuriam gyventojai turėtų pritarti arba ne, skamba taip: „Leisti UAB „Norista“ pagal pateiktus projektinius pasiūlymus įmonės vardu gauti statybos leidimą atlikti statybos darbus ir įrengti gyvenamąsias patalpas Tuskulėnų g. 2, Vilnius, bendro naudojimo balkonuose; Dėl nuosavybės perleidimo po darbų atlikimo į naujai suformuotas gyvenamąsias patalpas, leidžiant gyvenamąsias patalpas įregistruoti valstybės įmonės Registrų centro Nekilnojamojo turto filiale įmonės vardu su sąlyga, kad UAB „Norista“ po statybos leidimo gavimo per tris mėnesius perveda į pastato kaupiamąją sąskaitą pastato inžinerinių tinklų remontui 35 tūkst. eurų su PVM.“

Naudos neįžvelgė jokios

Tačiau bent jau dalis gyventojų labai abejoja nauda jiems ir visam namui, todėl skelbimų lentoje netruko atsirasti ir dar vienas skelbimas su kvietimu prisijungti ir prie aktyvių kaimynų grupės feisbuke.

Šiame skelbime išvardyti septyni dalykai, kurie tikrai neatrodo kaip privalumus namo senbuviams, balkonuose įrengus butus: „Laiptinėse neliktų lango ir natūralios šviesos; Gaisro atveju laiptinė būtų uždūmijama, neliktų vėdinimo; Plaunamo ploto nesumažėtų, nes valytoja valo tik liftų aikšteles; Šildymo sąskaitos ženkliai nesumažės, nes balkonai nešildomi; Balkonuose įrengtais langais ir komunikacijomis naudosis balkonus-butus nusipirkę nauji gyventojai, bet ne Jūs.“

Plaunamo ploto nesumažėtų, nes valytoja valo tik liftų aikšteles; Šildymo sąskaitos ženkliai nesumažės, nes balkonai nešildomi.

Taip pat nurodoma, kad žadama 35 tūkst. eurų suma nėra tokia jau didelė – vienam butui teks apie 583 eurus, o vien už šalto ir karšto vandens vamzdžių keitimą šiemet teko mokėti po 2 tūkst. eurų. Be to, neminima, kur naujieji gyventojai statys savo automobilius – tam vietų ir taip trūksta.

Apeliuoja į priešgaisrinę saugą

Namo gyventojų atstovai, kalbėdami su 15min, teigė, kad šis sumanymas jiems kelia labai daug abejonių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabutis Tuskulėnų g. 2
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabutis Tuskulėnų g. 2

„Šitie balkonai reikalingi namui. Pasižiūrėjome į renovuotus tokius dvylikaaukščius, tai juose balkonai irgi likę, jie atviri, nes būtent per juos yra įėjimas į neuždūmijamą laiptinę. O, pagal visus reglamentus, tokio aukščio pastatui būtina neuždūmijama laiptinė, kad būtų saugus evakavimas iš butų. Statytojas sugalvojo kitaip – uždarys balkonus, o šalia kažkurio buto durų iškirs praėjimą į laiptinę, tad gaisro atveju iš esmės nebus kaip tinkamai pasinaudoti. Ir spaudžia žmones, esu girdėjęs iš kaimynų, kad atėjo kažkokios moterys, kurios įkalbinėjo pasirašyti dėl šito dalyko“, – pasakojo vienas namo gyventojas.

Šio namo gyventojų feisbuko grupėje rašoma, kad iš pokalbio su įmonės „Noresta“ vadovu paaiškėjo, jog projektiniai pasiūlymai dar nėra paruošti, nes kainuoja brangiai, todėl tai bus daroma tik gavus gyventojų sutikimą darbams. Be to, esą naujuose butuose gyvens studentai, todėl nebūtinos papildomos parkavimo vietos, o klausimas apie priešgaisrinę saugą turėtų būti skirtas ne jam, nes jis neturįs kompetencijos į tai atsakyti.

Su šios bendrovės direktoriumi Valerijumi Stančiku 15min kol kas susisiekti nepavyko – įmonės administratorė informavo, kad direktorius atostogauja, bet pažadėjo jam perduoti telefono numerį ir tikisi, kad jis greitai susisieks. Tačiau nei trečiadienio popietę, nei ketvirtadienį direktorius nepaskambino.

Reikia visų gyventojų sutikimo

Vilniaus miesto savivaldybė, kurios specialistams gyventojai sako pateikę visą turimą informaciją dėl žadamų pokyčių jų daugiabutyje, kol kas situacijos išsamiai komentuoti tikina negalinti. Anot savivaldybės Projektų patikrinimo poskyrio vedėjos Kristinos Petrauskienės, prašymo išduoti statybą leidžiantį dokumentą šiuo konkrečiu atveju savivaldybė nėra gavusi, todėl negali atsakyti, ar yra galimybė įrengti butus bendruose balkonuose.

„Bet kokiu atveju, butai daugiabučiame gyvenamajame name turi atitikti Statybos techniniame reglamente „Gyvenamieji pastatai“ nustatytus reikalavimus. Klausimas dėl statybos leidimo išdavimo gali būti sprendžiamas tik įvertinus, ar nepažeidžiami trečiųjų asmenų interesai ir ar projektas atitinka teritorijų planavimo dokumentų ir kitų teisės aktų reikalavimus. Todėl kol kas apie šį atvejį komentuoti negalime“, – teigė K.Petrauskienė.

Šiuo atveju dėl naujų butų bendruose namo Tuskulėnų g. 2 balkonuose turi pritarti visi namo butų ir kitų patalpų savininkai 100 proc. susirinkime ar balsuojant raštu.

Tačiau, jos teigimu, projekto sprendiniams turi pritarti pastato bendrasavininkai: „Šiuo atveju dėl naujų butų bendruose namo Tuskulėnų g. 2 balkonuose turi pritarti visi namo butų ir kitų patalpų savininkai 100 proc. susirinkime ar balsuojant raštu. Už pateikto projekto sprendinius atsako projekto vadovas ir projektuotojas. Tad jeigu gyventojams kyla baimių dėl jų ir jų turto saugos, projektui galima prieštarauti.“

K.Petrauskienė taip pat priminė, kad pagal Statybos techninį reglamentą „Statinio projektavimas. Projekto ekspertizė“ kartu su projektine dokumentacija turi būti pateikiama gaisrinės saugos dalis, o jei ji nerengiama, tuomet turi būti pateikiami duomenys apie statinio atsparumo ugniai laipsnį, gaisro apkrovos kategoriją (kai ją nustatyti būtina), patalpų gaisro apkrovą, statinio konstrukcijų atsparumą ugniai, statinio gaisrinių skyrių plotus, statinio suskirstymą priešgaisrinėmis užtvaromis, pastatų (patalpų) ir išorinių įrenginių kategorijas pagal sprogimo ir gaisro pavojų, evakuacijos iš statinio kelių ilgių, pločių, evakuacinių išėjimų skaičiaus, evakuacijos laiko iš statinio ir atskirų statinio patalpų skaičiavimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabutis Tuskulėnų g. 2
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabutis Tuskulėnų g. 2

„Taip pat – angų užpildų priešgaisriniuose atitvaruose parinkimą nurodant jų atsparumą ugniai ir pagrindines technines charakteristikas (uždarymo mechanizmus, automatinius slenksčius, duris), statybos produktų, naudojamų vidinių sienų, lubų ir grindų paviršiams įrengti, degumo klases, gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbams skirtas priemones (gaisrinius laiptus, išlipimus ant stogo), kitus gaisrinės saugos reikalavimų įgyvendinimo sprendinius“, – vardijo savivaldybės atstovė.

Balsavimas sustabdytas

„City Service“, valdančios „Mano būstą“, Ryšių su visuomene grupės vadovas Paulius Ugianskis savo ruožtu teigė, kad į namo administratorių dažnai kreipiasi įvairios įmonės, siūlančios daugiabučių gyventojams vienokias ar kitokias paslaugas, mainais už tai atsilygindami būstų savininkams įmokomis į namo kaupiamąją sąskaitą.

Administratorius neturi teisės neorganizuoti tokio tipo balsavimų, nes kitaip būtų pažeisti teisėti bendrasavininkų interesai gauti finansinę naudą.

„Tokiu atveju administratorius organizuoja balsavimą, o gyventojai renkasi – pritarti ar nepritarti. Tik nuo jų valios priklauso, ar pasinaudoti konkrečiu pasiūlymu. Yra atvejų, kai namo savininkai pritaria pasiūlymui ir už gautas lėšas pasikeičia stogą, susiremontuoja laiptinę, atnaujina liftą. Tačiau noriu dar kartą pabrėžti, kad viską sprendžia savininkų dauguma – niekas kitas už juos to padaryti negali.

Administratorius neturi teisės neorganizuoti tokio tipo balsavimų, nes kitaip būtų pažeisti teisėti bendrasavininkų interesai gauti finansinę naudą, leidžiant pasinaudoti namo bendrojo naudojimo objektais“, – sakė P.Ugianskis.

Jo teigimu, šiuo konkrečiu atveju namo gyventojų dauguma atsisakė įmonės pasiūlymo, todėl trečiadienį balsavimas buvo sustabdytas. Anot P.Ugianskio, kaip ir šiuo, taip ir visais kitais tokiais atvejais administruojanti daugiabutį bendrovė vykdo gyventojų daugumos valią ir yra pasiryžusi ginti teisėtus daugiabučio namo savininkų interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius