Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoje sovietinio „Garso“ planuojamas menų centras gali ir neiškilti – atsirado abejonių

2022-aisiais metais Panevėžio kino centro „Garsas“ vietoje turėtų iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Nors miesto savivaldybė ramina, kad centras tikrai iškils, paveldosaugininkai mano, kad sovietmečiu statytas pastatas galėtų būti saugomas kaip kultūrinis paveldas. Įsikišo ir prezidentūra, kuriai pavaldi Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokuratūrą dėl S.Eidrigevičiaus menų centro statybos teisėtumo.
Panevėžio kino centras „Garsas“
Panevėžio kino centras „Garsas“ / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Kreipėsi į Prezidentą

Panevėžyje planuojama nugriauti sovietmečiu statytą kino centrą „Garsas“. Jo vietoje jau 2022 metais turėtų iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Tačiau su tuo sutinka ne visi. Po gautų skundų kino centro likimu susidomėjo ir prezidentūra.

„LR Prezidentūra, gavusi keleto Panevėžio visuomeninių organizacijų laiškus dėl kino teatro „Garsas“ išsaugojimo, įprasta tvarka kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją (VKPK), prašydama išsakyti savo ekspertinę nuomonę šiuo klausimu. Reaguodama į tai, VKPK pateikė savo išvadą ir ją persiuntė visoms suinteresuotoms pusėms“, – tokį komentarą 15min atsiuntė Prezidento komunikacijos grupė.

15min anksčiau skelbė VKPK išvadą, kurioje rašoma, kad „kino centro „Garsas“ kultūrinės vertės ir įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimas turėtų būti skubiai svarstomas Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje“.

Tačiau su VKPK raginimu persvarstyti „Garso“ išsaugojimo klausimą nacionaliniu mastu nesutinka Kultūros paveldo departamentas. Plačiau ČIA.

Įsikišo ir Prokuratūra

Galiausiai, VKPK kreipėsi į prokuratūrą dėl Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybos teisėtumo.

„Šiuo metu esame laukime, nes VKPK kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą ir išsiaiškinti, ar teisėtai išduotas statybų leidimas vietoje kino centro „Garsas“ statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą“, – 15min komentavo kino centro „Garsas“ Rinkodaros specialistė Inga Klezytė.

„Šiuo metu esame laukime, nes VKPK kreipėsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą ir išsiaiškinti, ar teisėtai išduotas statybų leidimas“, – teigė I.Klezytė.

„Tokį prašymą gavome ir jį nagrinėjame. Sprendimas nėra priimtas“, – patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Lidija Burbienė.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) 15min informavo gavusi prokurorų prašymą atlikti patikrinimą. Inspektoriai paprašė Kultūros paveldo departamento pateikti išvadą dėl „Garso“ rekonstrukcijos leidimo. Gavusi išvadas VTPSI žada atlikti patikrinimą.

15min klausė „Garso“ atstovės, ar kino centro pastatą reikėtų išsaugoti ar nugriauti bei nuomonės apie „Garso“ vietoje planuojamą statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, tačiau į juos nebuvo atsakyta.

„Šiais dviem klausimais viešai laikomės neutralios pozicijos ir koncentruojamės į kasdienę kino centro veiklą, vykdome kino seansus bei kino edukacines programas“, – teigė I.Klezytė.

Savivaldybė: projektas vyksta numatyta eiga

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyr. komunikacijos specialistės Loretos Kaškelienės, kilęs šaršalas neturėjo įtakos Stasio Eidrigevičiaus menų centro projekto eigai.

„Šiuo metu projektas vyksta numatyta eiga. Planuojama, kad Stasio Eidrigevičiaus menų centras iškils 2022 m.“, – 15min teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius