Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus butų nuomos rinkoje – seniai matytos kainos

Sostinės butų nuomos rinkoje po dviejų savaičių karantino matosi pirmosios kregždės. Dalis trumpalaike nuoma užsiimančių verslininkų pamatę štilį, rinkai pasiūlė butus išnuomoti ilgesniam laikotarpiui. Ekspertų teigimu, kainų korekciją jau galima stebėti Vilniaus senamiestyje. Čia dabar siūloma išsinuomoti butus už 400 ar net 300 eurų.
Vaizdas iš Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčios varpinės
Vaizdas iš Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčios varpinės / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Peržiūrėjus butų nuomos Senamiestyje skelbimus į akį krenta kainos, kurių jau senokai niekas nėra matęs. Pavyzdžiui, Vokiečių gatvėje nuomojamas butas už 380 eurų, Gaono gatvėje – už 2 kambarių buto nuomą mėnesiui prašoma 430 eurų. Prie Seimo galima apsigyventi ir už 300 eurų.

„Šiuo metu matome, kad nuo kovo pradžios privačių asmenų skelbimų apie butus nuomai pasiūla išaugo maždaug 200 skelbimų. Patys skelbimai rodo įvairovę – negalėtume teigti, kad išaugo būtent tam tikro segmento pasiūla. Yra ir pigesnių, ir itin prabangesnių nuomojamų butų, ir toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose, ir pačiame centre“, – 15min komentavo įmonės „Diginet LTU“, kuriam priklauso NT skelbimų portalas Aruodas.lt, atstovė Viktorija Steponavičiūtė.

Iš trumpalaikės – į ilgalaikę nuomą

Agentūros brokeris „Proreal Invest“ Mindaugas Rožė tikina, kad didelę įtaką kainų mažėjimui padarė iš trumpalaikės į ilgalaikę perbėgę nuomotojai, o ypač tai pasijuto Vilniaus senamiestyje.

„Pavyzdžiui, Pašilaičiuose trumpalaikės nuomos yra vienas kitas atvejis, todėl ten nėra žymaus pagausėjimo. Bet senamiestyje, pats matau, kad butai iki 50 kv. m, kurie įrengti trumpalaikei nuomai, dabar atsidūrė pasiūloje. Didžiulė pasiūla, paklausos nėra, o žmonėms norisi sugeneruoti nors kažką, kad gautų bent kažkokias pajamas“, – kainų korekcijos miesto centre priežastis aiškino jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Vilnius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ Vilnius

M.Rožės teigimu, norint šiuo metu išnuomoti butus reikėtų jų kainą sumažinti bene 30 proc. Bet net ir tokiu atveju jis negarantuoja, kad būstui pavyks rasti nuolatinį gyventoją.

„Dabar, kas ieškosi ilgalaikei nuomai, tiems gerai. Nežinau, ar bus dar blogiau, bet dabar gali rinktis ir kelti savo sąlygas. Praėjusią ir šią savaitę sulaukiau daug skambučių iš butų savininkų su klausimu, ką daryti. Aš jiems rekomenduoju, jei turi gerus nuomininkus, daryti bet ką, kad juos išlaikytų. Mažinkit kainą, leiskit pagyventi nemokamai, darykit bet ką. Kitų nuomininkų nesurasime greitai, o ir nežinom, ar surasim gerus“, – 15min komentavo brokeris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

Anot pašnekovo, pačioje karantino pradžioje klientai dar eidavo į butų apžiūras, tačiau įsibėgėjus šiam laikotarpiui, apsilankymų butuose gerokai sumažėjo.

„Dėl pardavimo dabar apskritai niekas neskambina, niekam neįdomu, o dėl nuomos, jeigu paskambina, tai iš trijų žmonių vienas galbūt ateis. Ir tai klausimas. Bet stengiamės viską perkelti į 3D turus, kad žmogus galėtų vizualiai pasivaikščioti po butą“, – sakė M.Rožė.

Žmonės ieško pomidorų, o ne butų

Tuo tarpu nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pastebi, kad dalis trumpalaikei nuomai būstus siūlančių žmonių sugebėjo greitai persiorientuoti.

„Įsivaizdavome, kad visa trumpalaikė rinka numirs ir grįš į ilgalaikę, bet taip nenutiko. Nemažai butų persiorientavo į karantinavimuisi skirtas patalpas. Smagu, kad verslūs ir energingi žmonės prie to prisitaiko“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu rinka yra savotiškoje pauzėje. Žmonės rūpinasi, kaip saugiai nusipirkti maisto produktų, o ne ieško, kur galima būtų išsinuomoti būstą. Taip pat jis pastebi, kad ne tik nuomininkai, bet ir šeimininkai nenori įsileisti žmonių apžiūrai.

M.Čiulados teigimu, iki šiol Vilniaus nuomos rinką į priekį stūmė atvykstantys studentai, darbininkai, turistai.

„Jie išsinuomodavo pigiausią turtą, vietiniai nuomodavosi šiek tiek brangesnį, todėl judėjimas mieste vyko nuolatos. Dabar galbūt sumažės ir atvažiuojančių statybininkų, transporto sektorius šiek tiek susitrauks. Spaudimo į tą būsto segmentą bus mažiau ir tikriausiai matysime kainų korekciją. Prognozuoti sunku, bet 5–10 proc. kritimą tikrai matysime“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius